Τζορτζ Όργουελ

Με μια τάση πικρής ειρωνείας για τα φαινόμενα των ημερών, η φράση που μου έρχεται στο μυαλό είναι «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα…», η μνημειώδης φράση από το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ ‘Η φάρμα των ζώων’.

Αυτή ήταν η φράση όταν είδα το περιστατικό με το οκτάχρονο κοριτσάκι να χαροπαλεύει για ώρες συνθλιμμένο από τις βαριές πόρτες της βιομηχανίας και οι άνθρωποι που περνούσαν δεν έκαναν καν τον κόπο να φωνάξουν βοήθεια κι όταν κάποια στιγμή απελευθερώθηκε το κορμάκι του, πήγαν κοντά όχι για να το αγκαλιάσουν ή να το βοηθήσουν, αλλά κλωτσώντας το να δουν αν ζει.

Το περιστατικό ήταν σοκαριστικό από μόνο του, αλλά η αντίδραση τόσων ανθρώπων ήταν ασύλληπτη, αδιανόητη. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα οι ειδικοί των δελτίων ότι προσπερνούσαν το άτυχο κοριτσάκι γιατί ήταν Ρομά! Το διανοείστε γιατί πράγματα μιλάμε ακόμη, τέλη του 2021 στην κοιτίδα του πολιτισμού, όπως αποκαλούμε περήφανα τη χώρα μας; 

Πού είναι ο πολιτισμός μας; Πού είναι η ανθρωπιά; Γίνεται το ένα χωρίς το άλλο; Για ποια Ελλάδα μιλάμε;

Την Ελλάδα που πριν από λίγο καιρό στην Ιστιαία, ομάδα νεαρών μπήκαν στο Γυμνάσιο και ξυλοκόπησαν άγρια 14χρονο μαθητή, μπροστά σε συμμαθητές και καθηγητές, μόνο και μόνο γιατί είχε μαύρο χρώμα δέρματος! Και πόσα άλλα τέτοια περιστατικά ακόμη που δεν τα μαθαίνουμε…

Η απάντηση όμως ήρθε με πολλή διαύγεια και ζέση από έναν μικρό μαθητή, ο οποίος στο ερώτημα του προπονητή του που του ανέθεσε να γράψει «Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας» απάντησε με τον καλύτερο τρόπο.

Η παράγραφος, που παρέδωσε ο νεαρός, είναι αποστομωτική και έγινε viral, καθώς την ανήρτησε η μητέρα του στο Facebook και απέσπασε χιλιάδες σχόλια και θετικές αντιδράσεις. Γράφει η μητέρα του στην ανάρτησή της:

«Απάντηση του γιού μου στο εθνικιστικό κρεσέντο προπονητή του που εξέφρασε στα παιδιά το αίτημα -καλοκαιριάτικα- να γράψουν έκθεση (!!!) με θέμα “Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας”!!!», έγραψε η μητέρα Ελπίδα Κομιανού, αναρτώντας φωτογραφία από την απάντηση.

Τι έγραψε ο νεαρός:

«Το να είσαι Έλληνας είναι το ίδιο με το να είσαι Αλβανός, Σύριος, Αμερικάνος, Γερμανός, Τούρκος. Ο Έλληνας γεννιέται με την ίδια αξία και πεθαίνει με την ίδια. Δεν γεννιέται με κανένα προτέρημα υπέρ του ξένου. Ζει σε έναν τόπο όπως οι υπόλοιποι, απλά με πολύ ήλιο και θάλασσα. Το αρνητικό αυτού του τόπου είναι ότι υπάρχουν Έλληνες που πιστεύουν ότι η ιδιότητα του Έλληνα τον καθιστά ανώτερο έναντι των υπολοίπων. Όλοι γεννιόμαστε ίσοι, όπως και πεθαίνουμε. Η αξία που αποκτούμε προκύπτει από το αν ό,τι κάναμε στην ζωή μας, επηρέασε θετικά την ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη».

Προσωπικά καλύφθηκα πλήρως με την απάντηση αυτού του παιδιού και πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα πολλά τέτοια παιδιά με σφαιρική οπτική και ανεπτυγμένη κρίση. Κι αν όλοι οι νεότεροι γονείς που μεγαλώνουμε παιδιά, τους μιλούσαμε ή ακόμη καλύτερα γινόμασταν εμείς παράδειγμα συμπεριφοράς, χωρίς μισαλλοδοξίες, ρατσισμούς και κάθε είδους φασισμούς, τότε τα ακραία φαινόμενα στα παιδιά σίγουρα θα εξαλείφονταν.