Πριν από λίγες μέρες διάβασα στο ethnos.gr την είδηση ότι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, έφυγε από τη ζωή η γηραιότερη δασκάλα yoga του πλανήτη σε ηλικία 101 ετών.

Η Tao Porchon-Lynch ήταν μια φωτεινή προσωπικότητα που δεν άφησε ούτε λεπτό από τη μακρά ζωή της να πάει χαμένο. Ήταν γαλλικής και ινδικής καταγωγής, δασκάλα της yoga και ανακάλυψε την yoga σε ηλικία 8 ετών. Σε ηλικία 93 ετών ανακηρύχθηκε από το Βιβλίο Γκίνες ως η γηραιότερη δασκάλα yoga το πλανήτη.

Τα τελευταία 80 χρόνια ξυπνούσε στις 5 το πρωί και έκανε τη γιόγκα της, ενώ ακόμα και μέχρι τον θάνατό της δίδασκε 6-8 μαθήματα την εβδομάδα και έκανε παρέα με τους μεγαλύτερους γκουρού ευζωίας και ευεξίας. Ήταν επαγγελματίας χορεύτρια, ηθοποιός, μοντέλο και όπως λέει και η ίδια οτιδήποτε θα ήθελε να γίνει, θα το κατάφερνε, έβαφε πάντα τα νύχια της σε φωτεινά χρώματα και λάτρευε τη φύση. Είχε γράψει το βιβλίο «Reflections: The Yogic Journey of Life». 

«Όταν ξυπνάω το πρωί, ξέρω ότι αυτή θα είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου. Ποτέ δεν σκέφτομαι τι δεν μπορώ να κάνω. Μόνο θετικές σκέψεις πρέπει να έχεις το πρωί. Και ποτέ να μην αναβάλλεις κάτι για αύριο». Αυτή είναι η δήλωση που επαναλάμβανε κάθε πρωί η σπουδαία αυτή γυναίκα και όπως φαίνεται από τη ζωή της, είχε θεαματικά αποτελέσματα!

Δεν νομίζω ότι είναι τυχαία η καταπληκτική της πορεία του ενός αιώνα και ανεξάρτητη από την ενασχόλησή της με τη γιόγκα από τόσο μικρή ηλικία. Γιόγκα σημαίνει ‘ένωση’ και ανήκει στα πνευματικά είδη γυμναστικής, που με ένα σύστημα ασκήσεων και αναπνοών, καθαρίζουν και ανοίγουν τα κανάλια και τα κέντρα του ανθρώπινου σώματος, αφήνοντας περισσότερη θεϊκή ενέργεια να κατέβει στον ασκούμενο και δίνοντας τη δυνατότητα να έχει διαύγεια πνεύματος και δύναμη σώματος.   

Το άρθρο προς τιμήν της παραθέτει 10 φράσεις σοφίας από την υπέροχη Tao Porchon-Lynch, που μπορούν να μας βοηθήσουν όλους:

  1. « Δεν σκέφτηκα ποτέ κάτι για την ηλικία. Πίστευα πάντα ειλικρινά και ακόμα το πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορώ να κάνω. Πιστεύω ότι όλη η δύναμη του σύμπαντος είναι μέσα μου
  2.  Άφησε τα χασμουρητά βαρεμάρας πίσω σου και άρχισε να αισθάνεσαι ένα αεράκι ζωής να πάλλεται μέσα σου
  3.  Βλέπω την ομορφιά της φύσης. Και μου λέει ότι ακόμα και τα δέντρα γίνονται πιο όμορφα όταν μεγαλώνουν σε ηλικία
  4.  Μην φορτώνεις το πιάτο σου. Μην παρατρώς. Μην γεμίζεις το μυαλό σου με φόβο. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ και μην αναβάλλεις
  5.  Τα δέντρα 100 ετών ανακυκλώνουν τον εαυτό τους και πετάνε νέα λουλούδια. Κάνε ανακύκλωση στον εαυτό σου. Η φύση σου δίνει στοιχεία για να ζήσεις
  6.  Μέσα στο κεφάλι μου είμαι ακόμα στα 20. Και δεν έχω καμία πρόθεση να μεγαλώσω
  7.  Δεν λέω ποτέ αντίο. Λέω “au-revoir” (εις το επανιδείν). Το αντίο είναι τόσο τελειωτικό. Au-revoir σημαίνει θα σε ξαναδώ!
  8.  Έχω μάθει ότι αν αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις κατά μέτωπο, θα βρεις περισσότερη δύναμη. Μην τρέχεις μακριά από αυτό που φαίνεται πρόκληση. Μπορεί να είναι ένα σημαντικό μονοπάτι για τη ζωή σου. Πρέπει να είσαι επίμονος και να ακολουθείς αυτό που πιστεύεις
  9.  Η αναπνοή είναι η δύναμη πίσω από όλα τα πράγματα. Αναπνέω και ξέρω ότι όλα θα γίνουν
  10. Θα διδάσκω γιόγκα μέχρι να μην μπορώ να αναπνεύσω πια και τότε απλώς θα πετάξω στον επόμενο πλανήτη»

Εις το επανιδείν, λοιπόν!

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια