Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες οι Δήμαρχοι Αγράφων και Καρπενησίου

3290

Ψήφισμα για τα ανταποδοτικά οφέλη από το Υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών στέλνουν στον Πρωθυπουργό

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που πραγματοποιήθηκε στην Φιλιππιάδα στις 21-22 Απριλίου, συμμετείχαν ο Δήμος Αγράφων, ως μέλος του Δικτύου και ο Δήμος Καρπενησίου.

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κα Βάσω Φεγγούλη, παρακολούθησαν τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ενώ ο κ. Μπαμπαλής ήταν ένας εκ των κεντρικών ομιλητών της συνέλευσης. Στη συνέλευση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Μπαμπαλή ήταν «Λίμνη Κρεμαστών: Η δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου για τη σημασία των ταμιευτήρων στην τοπική κοινωνία» και αναφερόταν στους τρόπους ανάπτυξης της Λίμνης των Κρεμαστών.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μπαμπαλής, τοποθετήθηκε για το φλέγον θέμα των αντισταθμιστικών οφειλών της ΔΕΗ προς το Δήμο Αγράφων, ζητώντας να διαμορφωθεί ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και στα συναρμόδια υπουργεία, για την αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών για τις ζημιές που υπέστησαν, με κάποιες ανταποδοτικές αναπτυξιακές παροχές.

Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν τα ανταποδοτικά οφέλη που πρέπει να καταβάλλουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Οι Δήμαρχοι με ομόφωνο ψήφισμά τους – το οποίο θα σταλεί εντός των ημερών στον Πρωθυπουργό –  μπαίνουν στον αγώνα διεκδίκησης. Οι εποχές έχουν αλλάξει και ο χαρακτήρας της ΔΕΗ  σιγά σιγά αλλάζει και σε λίγο δε θα έχει καμία σχέση με τον δημόσιο χαρακτήρα της. Επομένως, δεν είναι δυνατό οι τοπικές κοινωνίες να μην εισπράττουν αυτά που δικαιούνται ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει τα οικονομικά, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιμνών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ΔΕΥΑ και το νέο νομοσχέδιο.