Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ

Ένα μακρινό όνειρο όλων των κατοίκων του Στενώματος ήταν η ανέγερση ενός εξωκλησιού στη θέση ακριβώς όπου εκφώνησε ομιλία-προφητείες, ο διδάσκαλος του γένους μας Κοσμάς ο Αιτωλός. Σύμφωνα με την παράδοση ο χώρος στον οποίο συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι των χωριών Σπαρτιά- Στενώματος ήταν στα χαρτιά ιδιοκτησίας των αδερφών Κωνσταντίνου και Αθανασίου Σκεντέρη του Γεωργίου.

Στις αρχές της δεκαετίας του έτους 1980 ο αείμνηστος δάσκαλός μας Κωνσταντίνος Δημητρίου Κωτσοκάλης έστειλε επιστολή στους κληρονόμους των ανωτέρων ιδιοκτητών ζητώντας την παραχώρηση των αγροτεμαχίων τους με σκοπό την ανέγερσή του εξωκκλησίου . Το αίτημά του έγινε αμέσως δεκτό. Τα παιδιά και κληρονόμοι του Κωνσταντίνου Γ. Σκεντέρη Παναγιώτη, Γεώργιος και Αθανάσιος υπέγραψαν δωρητήριο ο καθένας για το μερίδιό του (1)στρέμμα, συνολικά, (3)στρέμματα, και ο μοναδικός κληρονόμος του Αθανασίου Σκεντέρη Γεώργιος υπέγραψε στο ίδιο δωρητήριο για τα τρία του (3) στρέμματα, συνολικά περίπου έξι (6) στρέμματα.

Το εγχείρημα για την κατασκευή αυτού του έργου φαινόταν στην αρχή δύσκολο αν όχι αδύνατο. Η τότε Κοινότητά μας και το παγκάρι της εκκλησίας μας, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής δεν είχαν ούτε δραχμή – προ της χρήσης του ευρώ- και η μεγάλη περιοχή γύρω από τον Ζυγό Καρανάσα ήταν άνυδρη.

Οι αείμνηστοι τότε, ο αδερφός μου Χρυσόστομος Ευαγ. Καλύβας Ιερέας του χωριού μας και ο Αθανάσιος Σεραφείμ Κωτσοκάλης, Πρόεδρος της Κοινότητάς μας πίστεψαν σ’ αυτό το έργο ότι έπρεπε πάση θυσία να πραγματοποιηθεί. Αφού έκαναν το σταυρό τους ξεκίνησαν έρανο σε όλα τα καταστήματα, Δημόσιες Υπηρεσίες κ.α στο Καρπενήσι και συγκέντρωσαν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Αμέσως μετά, αφού κατάφεραν να πάρουν άδεια από τον οικισμό Γοργιανάδων Δήμου Καρπενησίου, έφεραν το νερό από την πηγή «Καραμέτη». Έτσι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πολύ σκληρή δουλεία περάτωσαν ένα όμορφο εξωκλήσι μέσα σε ένα μοναδικό-απέραντο φυσικό κάλλος και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για εμάς τους Στενωματιώτες η ομιλία-προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον τόπο μας.

Στην συνέχεια προέκυψε πρόβλημα για την είσοδο του Ιερέα και πιστών στο εκκλησάκι, καθώς τα κοπάδια (γιδοπρόβατα) σταύλιζαν γύρω από την εκκλησία και τα περιττώματά τους ξεπερνούσαν τα 20 εκατοστά. Το Δ.Σ. της Εκκλησίας αναγκάστηκε να περιφράξει ένα μέρος (1,5 στρέμματα περίπου) της όλης περιουσίας λόγω οικονομικής δυσχέρειας και τον πέρα της μικρής περίφραξης περιβάλλοντα χώρο, έδωσε την άδεια στην Κοινότητα για αξιοποίηση. Έτσι, ο Πρόεδρος της Κοινότητάς μας κατασκεύασε ο ίδιος μεγάλη ποτίστρα και έκτοτε μέχρι σήμερα ποτίζονται τα ζώα της γύρω περιοχής μας.

Η μικρή αυτή περίφραξη για κάποιον μη Δημότη μας και μη γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα γύρω από την περιοχή του εξωκλησιού μας ενδέχεται να υποπέσει σε λάθος εκτίμηση. Όπως ο Πατήρ Ευστάθιος Τριβυζάς καταγόμενος από την Κέρκυρα, νέος Ιερέας του χωριού μας από το έτος 2013 και απολαμβάνει την αγάπη και την εκτίμηση όλων των Στενωματιωτών. Αλλά και η αγαπητή μας Ευαγγελία καταγόμενη από τοπική Κοινότητα Κλαυσίου, Καρπενησίου από μικρή χρόνια στην Αμερική τώρα κάτοικος Καρπενησίου. Η συγκυρία αυτή είχε αποτέλεσμα το διπλό λάθος. Ο μεν Πατήρ Ευστάθιος φέρεται να δήλωσε στο κτηματολόγιο Καρπενησίου μόνο το εντός της μικρής περίφραξης χώρο της Εκκλησίας και η δε Κυρία Ευαγγελία φέρεται να διεκδικεί τον έξω της μικρής περίφραξης περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας. Τώρα καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες αφού λάβουν υπ’ όψιν τους τα αδιάσειστα στοιχεία να πράξουν το αυτονόητο. Με σεβασμό στην αλήθεια.

                                                          Παύλος Καλύβας

                          Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Στενώματος