• «Αλλαγή Πορείας»: Θα πληρώσουμε ακριβά τα σκουπίδια – Ευθύνες και στο Δήμαρχο Καρπενησίου
  • Νίκος Σουλιώτης: ‘κροκοδείλια’ τα δάκρυα της αντιπολίτευσης – Δεν θα ακολουθήσουμε τον προεκλογικό λαϊκισμό

Εκτός δημόσιας χρηματοδότησης δύο νέα έργα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Άγρια κόντρα ξέσπασε για μια ακόμη φορά στο Δήμο Καρπενησίου, μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής, με αφορμή τη διαχείριση απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα, αφού δύο νέα έργα Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μένουν εκτός κρατικής χρηματοδότησης.

Τα έργα σε Λαμία και Χαλκίδα που αφορούν και το Δήμο Καρπενησίου, θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν όλοι οι δήμοι και θα επιβαρυνθούν οικονομικά ενώ θα μπορούσαν να έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τονίζει η παράταξη «Αλλαγή Πορείας» και επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και σε προέκταση και στο Δήμαρχο Καρπενησίου και Πρόεδρο της ΠΕΔ, Νίκο Σουλιώτη, ο οποίος είναι εκλεγμένος στο ΔΣ του φορέα.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Καρπενησίου περνά στην αντεπίθεση και απαντά διευκρινίζοντας το θέμα.

Στην ανακοίνωσή της, που πυροδότησε την κόντρα, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αλλαγή Πορείας» αναφέρει:

«Πριν μερικές μέρες ενημερωθήκαμε από τοπικά μέσα ότι αναγκαία και επιτακτικά έργα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευάζονταν στην περιφέρειά μας δεν εντάσσονται οριστικά στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το δημόσιο ταμείο. Πολλοί δήμοι συνεδρίασαν εκτάκτως με μοναδικό θέμα την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων αλλά και των δημοτών για την αδιαφορία και την άνιση μεταχείριση της κυβέρνησης, όσον αφορά στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν ο διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας να στείλει επιστολή στους δημάρχους της περιοχής, προκειμένου να τους ενημερώσει για την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δια του «αρμόδιου» Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Γραφάκου, η οποία αποκλείει τη δημόσια χρηματοδότηση και των δύο ΜΕΑ σε Λαμία και Χαλκίδα. Σε αντίθεση με τη δική μας περιφέρεια, τα ίδια έργα σε Βόλο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καβάλα και Νάξο έχουν ήδη ενταχθεί στα έργα με δημόσια χρηματοδότηση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο διευθυντής του ΦΟΔΣΑ αναφέρει:

•Μιλά για ανικανότητα και αδιαφορία κυβέρνησης – Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και δήμων.

•Μιλά για την πρόσφατη δήλωση Γραφάκου ότι «δεν υπάρχει περίπτωση έγκρισης επενδυτικών σχεδίων ΜΕΑ» εννοώντας σαφώς τις ΜΕΑ της Στερεάς που είναι οι μόνες που είχαν ζητήσει δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή τους.

•Μιλά και προτείνει την προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να μην ξεχνάμε όμως ότι ο ΦΟΔΣΑ είναι ένας πολυμετοχικός φορέας με μέλη δήμους. Αλλά ποιος δήμαρχος της Περιφέρειας θα είχε την τόλμη και τα κότσια να προσφύγει στον Εισαγγελέα και μάλιστα προεκλογικά;

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για τους δημότες;

Σήμερα πληρώνουμε 42 ευρώ τον τόνο σκουπιδιών ως δήμος και αυτό το ποσό ενδεχομένως να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει οποιοδήποτε νέο έργο φτιαχτεί από εδώ και στο εξής στα όρια της Στερεάς Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί και από τους Στερεοελλαδίτες.

Για παράδειγμα τη ΜΕΑ Χαλκίδας κόστους 50.000.000 ευρώ θα την χρηματοδοτήσουν και οι δημότες Καρπενησίου ενώ θα έπρεπε να γίνει το έργο με δημόσια χρηματοδότηση και με χρήματα που έχουν πιστωθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο θα συμβεί και με την αντίστοιχη ΜΕΑ της Λαμίας. Έτσι, 100 εκ. ευρώ δε θα απορροφηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα και τα έργα θα γίνουν με Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι ιδιώτες, όμως, για πολλά χρόνια θα ζητούν τα χρήματα που επένδυσαν και το κέρδος τους από εμάς γεγονός που θα ανεβάσει στα ύψη τα δημοτικά τέλη.

Κλείνοντας, αναρωτιόμαστε,

1.αν ως αντιπολίτευση δεν θίγαμε το θέμα στην 18/01/2023 τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενδεχομένως να μη μάθαινε κανείς τίποτα,

2.οι ευθύνες που βαραίνουν τον δήμαρχο τον αφορούν και με την ιδιότητά του ως δήμαρχο αλλά και ως πρόεδρο της ΠΕΔ,

3.αν και πολύ καθυστερημένα, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του; Θα προσφύγει στον εισαγγελέα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπως προτείνει ο ΦΟΔΣΑ;»

Στην αντεπίθεση ο Σουλιώτης

Απαντήσεις – διευκρινίσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ, Νίκος Σουλιώτης, απαντά στην ανακοίνωση της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» που ουσιαστικά του επιρρίπτει ευθύνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με κείμενό του ο κ. Σουλιώτης απαντά στις βολές της αντιπολίτευσης και διευκρινίζει το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων που απασχολεί τους Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, στην απάντησή του ο Δήμαρχος Καρπενησίου αναφέρει:

«Στο Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου, με μεγάλη χαρά άκουσα την  αντιπολίτευση να ζητάει ενημέρωση για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα και προφανώς έδωσα κάποιες πληροφορίες και δεσμεύτηκα στο επόμενο συμβούλιο να ενημερώσει το σώμα ο Δ/ντης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), κάτι το οποίο και έκανα.  

Επειδή στην ανακοίνωση της αντιπολίτευσης αφήνονται αιχμές για την λειτουργία του φορέα, τις ευθύνες των δημάρχων που τον διοικούν, καθώς επίσης και ανακρίβειες ή και στρεβλώσεις σχετικά με την ενημέρωση που έγινε από τον κ. Τσοκανή  οφείλω να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

  1. Το Δ.Σ. του φορέα προκύπτει από ψηφοφορία στην γενική συνέλευση των μετόχων, είναι 11 μελές και οι υποψήφιοι δεν κατεβαίνουν με παραταξιακά ψηφοδέλτια, άλλωστε και τα σκουπίδια δεν έχουν χρώματα ούτε κόμματα.  Έχω εκλεγεί στο Δ.Σ. του φορέα και την περίοδο 2015 – 2019 και την περίοδο 2019 – 2023.
  2. Όλα αυτά τα χρόνια έχω συμμετάσχει σχεδόν στο 100% των συνεδριάσεων του, τιμώντας  την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου, που ψήφισαν και στην πρώτη και στη δεύτερη θητεία του Δ.Σ. Έχω κάνει πάνω από 25.000 χιλιόμετρα πάνω – κάτω στη Θήβα (η έδρα του φορέα) αυτά τα 7 χρόνια, αντιλαμβανόμενος την σημασία και τη σοβαρότητα του προβλήματος.
  3.  Μας πήρε 3 χρόνια με την προηγούμενη κυβέρνηση για να πείσουμε τον τότε γενικό γραμματέα ότι έχουμε συσταθεί νόμιμα, ενώ παράλληλα αφενός μεν σχεδιάζαμε, κατασκευάζαμε έργα στις εγκαταστάσεις μας και ολοκληρώναμε τις μελέτες για όλα αυτά τα έργα που διεκδικούμε σήμερα την δημόσια χρηματοδότηση τους, αφετέρου δε 7 χρόνια τώρα διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα των 21 δήμων (285.000 τόνοι/έτος, εμείς ως δήμος Καρπενησίου παράγουμε περίπου 3.500 τόνους, το χρόνο), με κόστος περίπου 40 ευρώ/τόνο που είναι από τα χαμηλότερα σε όλη την Ελλάδα (αυτά τα χρόνια πολλοί δήμοι πλήρωναν από 70 έως 100 ευρώ τον τόνο).   
  4. Την διεκδίκηση, την πίεση και την τεκμηρίωση των έργων την κάνουμε πολύ πριν το αντιληφθεί η αντιπολίτευση του δήμου μας απλά γιατί είναι και σε αυτό το θέμα αδιάφορη!!!. Για την ακρίβεια δεν της πέρναγε από το  μυαλό. Γιατί δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά την απουσία και του αρχηγού της αντιπολίτευσης, που καθαιρέθηκε, άλλα και του νέου επικεφαλής και υποψήφιου δημάρχου από το συνέδριο της ΠΕΔ το Νοέμβριο 2022 στο Καρπενήσι, παρουσία 4 υπουργών και 8 βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπου το θέμα μπήκε επιτακτικά. Γιατί κύριοι αν ήσασταν θα με ακούγατε από τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας να καλώ με «ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ» όπως χαρακτηριστικά είπα προς όλους για να συνδράμουν στην προσπάθεια. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω και την απουσία του υποψηφίου δημάρχου και δημοτικού συμβούλου του κυρίου Κακκαβά από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ είχε ενημερωθεί  για την ενημέρωση από τον κύριο Τσοκανή  δ/ντη του ΦΟΔΣΑ. 
  5.  Η προσπάθεια για δημόσια χρηματοδότηση συνεχίζεται και εντείνεται με περισσότερα επιχειρήματα και σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό του γενικού γραμματέα και είμαι βέβαιος ότι με τις πρωτοβουλίες του προέδρου του φορέα και δημάρχου Λαμιέων μαζί με όλους τους δημάρχους της Στερεάς σύντομα θα έχουμε τις πρώτες εντάξεις.

Όλα αυτά τα χρόνια μιλάω αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά μπροστά στα προβλήματα του δήμου και όλων των δημοτών δεν βάζω κανένα κόμμα    και αυτό αποδεικνύω καθημερινά και εντός του δήμου και σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, με περιφερειακή συνείδηση, που αναγνωρίζεται από τους 25 δημάρχους της περιφέρειας.

Τέλος  προς αποκατάσταση της αλήθειας ο κ. Τσοκανής ουδέποτε μίλησε για αδιαφορία των δήμων και ουδέποτε πρότεινε προσφυγή στον εισαγγελέα.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ξεκάθαρα πόσο κροκοδείλια είναι τα δάκρυα αγωνίας της «αλλαγής πορείας 2020» και πόσο ο προεκλογικός λαϊκισμός ξεκίνησε. Δεν θα ακολουθήσουμε όμως.

Αποδεικνύεται επίσης πόσο δύσκολες είναι οι χρηματοδοτήσεις. Επειδή όταν τα θεωρείς δεδομένα δεν εκτιμάς την προσπάθεια….. και τότε τί κάνεις;;;;;….. δεν ψηφίζεις το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα (ύψους 30 εκ. ευρώ) που είχε ποτέ ο Δήμος Καρπενησίου. Αυτό κάνατε κύριοι της αντιπολίτευσης».