Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνιατρικής & Περιβάλλοντος Δημήτριος Βουρδάνος, απέστειλε νέα επιστολή προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Μαυρουδή Βορίδη και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.Αδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την μη ένταξη μέχρι σήμερα των αγροτών της Π.Στ.Ε. στα μέτρα στήριξης λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του Covid-19.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι στο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού παρά τις συνεχείς ενημερώσεις και διαβεβαιώσεις αρμοδίως για την ένταξη του πρωτογενούς τομέα, και συνεπώς τους απασχολούμενους σε αυτόν, στα μέτρα στήριξης, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η χώρα μας και με πολλές δραστηριότητες να έχουν ανασταλεί, αρκετοί κλάδοι και επαγγελματίες έχουν συμπεριληφθεί σε οικονομικά μέτρα στήριξης. Το αντίστοιχο, όμως δεν έχει συμβεί για τον κλάδο των αγροτών.

Η απαγόρευση της μετακίνησης και του αποκλεισμού τους συνεχίζει να παραμένει ένα μείζον θέμα με την καθημερινή αγωνία της επόμενης μέρας να μεγαλώνει όλο και περισσότερο  και η παραγωγική διαδικασία αγροτικών προϊόντων να είναι κάθε μέρα όλο και πιο αβέβαιη.

Τέλος, το πρόβλημα διογκώνεται αφού τελικά αποκλείεται η συμμετοχή των παραγωγών από τις λαϊκές της ίδιας της Περιφερειακής Ενότητας, με αποτέλεσμα να πετούν το μεροκάματο τους καθημερινά, και ως εκ τούτου να αδυνατούν να αγοράσουν γεωργικά εφόδια ούτως ώστε να μπουν στην νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά σύντομα.

Κύριοι Υπουργοί,

είναι αναγκαίο να δοθεί άμεση λύση, προκειμένου αγρότες- παραγωγοί – πωλητές, αφενός μεν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης με την εφάπαξ ενίσχυση των 800 ευρώ (και όλων των επακόλουθων ευνοϊκών μέτρων, για οφειλές προς το δημόσιο, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΤΟΕΒ, Τράπεζες, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ), αφετέρου δε να επεκταθούν παράλληλα και στους απασχολούμενους στην κτηνοτροφία, (αιγοπροβατοτρόφους παραγωγούς, αλιεία, ρητινοπαραγωγούς κ.α), που πλήττονται και αυτοί ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Μόνο έτσι οι άνθρωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα συνεχίσουν να παράγουν και να εφοδιάζουν με ποιοτικά προϊόντα τις αγορές, καθιστώντας τον πρωτογενή τομέα πραγματικά πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».