Αντιδράσεις Αναγνωστάκη και Μπατζελή για το νέο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Στερεάς

Με μοναδικό θέμα την «Τροποποίηση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής», συνεδρίασε την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Στερεά… Υπεροχής!» και «Πατρίδα μας η Στερεά», οι οποίες μετά το πέρας της συνεδρίασης απέστειλαν δελτία τύπου με τις θέσεις τους.

‘Στερεά…Υπεροχής!’: «Άνθρακες ο θησαυρός!»

Χαρακτηριστικά αναφέρει η παράταξη με επικεφαλής τον Δημήτρη Αναγνωστάκη, στο δελτίο τύπου της με τίτλο «άνθρακες ο θησαυρός»:

«Δυστυχώς, η εισήγηση της περιφερειακής αρχής, ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη, τις νέες δύσκολες συνθήκες, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, χωρίς να συνεκτιμά τις δραματικές εξελίξεις στην αγορά, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία, άτολμη να συνθέσει και να ηγηθεί μιας συλλογικής και ενωτικής προσπάθειας, στάθηκε σε μια διαχειριστικού και λογιστικού χαρακτήρα τοποθέτηση. Όλη η εισήγηση περιστράφηκε γύρω από μια ανακατανομή του προϋπολογισμού, του προγράμματος τουριστικής προβολής, ύψους μόλις 150 χιλιάδων ευρώ, παραπέμποντας τα μεγάλα και σοβαρά στις καλένδες.

Η παράταξή μας, αναγνωρίζοντας ως αναγκαίες, κάποιες τροποποιήσεις λογιστικού χαρακτήρα, (αυξομειώσεις δαπανών, για προωθητικές δράσεις),  που πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή, δήλωσε «παρών»,  αξιολογώντας και κρίνοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια ανάσχεσης  κατάρρευσης του Τουρισμού, ούτε απαντά στα προβλήματα της περιφερειακής μας οικονομίας.

 Η πρόταση – εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής δεν  εμπεριέχει – προτείνει  τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών που απειλούνται με λουκέτο και ως εκ τούτου δεν μέριμνα ούτε για τους εργαζόμενους σε αυτές. Δεν δίνει κίνητρα για εσωτερικό τουρισμό στους Στερεοελλαδίτες, δεν φαίνεται να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει η περιφέρειά μας, για θεματικές διακοπές και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και φυσικά δεν έχει στρατηγική και προοπτική. Η παράταξή μας κατάθεσε και δημοσιοποίησε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αντιμετώπισης των αρνητικών  επιπτώσεων  της πανδημίας, στον κλάδο του τουρισμού και κατά συνέπεια  στην οικονομία της περιφέρειάς μας.

Πέρα από τα γενικά μέτρα που οφείλει να πάρει η  Κεντρική Διοίκηση – Κυβέρνηση για την οικονομική στήριξη του τουριστικού κλάδου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσής του, προτείναμε επίσης, μία σειρά θέσεων στο χώρο ευθύνης της περιφέρειάς μας, που  αν αναπτύσσονταν με συνέργειες, θα είχαμε σοβαρές προσδοκίες για ενίσχυση της ζήτησης,  των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Από πλευράς μας, υπηρετώντας πάντα με συνέπεια τη θεσμική της ευθύνη, θα συνεχίσουμε να εντοπίζουμε και να προτείνουμε αναγκαίες δράσεις, προς ανακούφιση των συμπολιτών μας, να επιβραβεύουμε τις καλές πρακτικές αλλά και να στηλιτεύουμε τις ανεπάρκειες, τις υστερήσεις και τις αστοχίες της Περιφερειακής Αρχής».

‘Πατρίδα μας Στερεά’: «Κόκκινη Κάρτα στην Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας»

Η παράταξη της κας Μπατζελή, με ανακοίνωσή της επίσης σηκώνει «κόκκινη κάρτα» στην Τουριστική προβολή της Περιφέρειας, με αντίστοιχο τίτλο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Ακόμα και τώρα στο σημείο μηδέν του Τουρισμού που χρειάζεται συνολική προσπάθεια και συστράτευση για να στηριχθεί ο κλάδος, οι εργαζόμενοι, η τοπική αγορά, η Περιφερειακή αρχή προτιμάει να παίζει «μπάλα μόνη της». Με παίκτες κατώτερων των προσδοκιών και αναγκών. Όμως τα προβλήματα των ανθρώπων του Τουρισμού δεν είναι παιχνίδι. Έχουν αντίπαλους και θεατές.

Η πρόταση τροποποίησης που υποβλήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή(ΠΑ), ήταν δυστυχώς πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Δεν είναι επικαιροποιημένη  βάση των συνθηκών της πανδημικής κρίσης, δεν αναδεικνύει την υγειονομική προστασία και ασφάλεια του τόπου μας που τόσο πολύ οι συμπολίτες μας τήρησαν και σεβάστηκαν.

Η ΠΑ έκανε μία πρόχειρη λογιστική ανακατανομή  κονδυλίων. «Ευκολάκι», περιμένοντας για μια ακόμη φορά το κεντρικό κράτος… Αλλά και σε αυτό το «ευκολάκι» των 132.000 ευρώ δεν  διαχωρίζεται  και να δεν διακρίνεται:

τι σημαίνει διαχείριση κρίσης σε ένα τομέα, ποια η διαφορά μεταξύ των έκτατων μέτρων και των μελετών και έκδοσης μεταφρασμένων φυλλαδίων απόδοσης 2021, χωρίς να έχει φυσικά υλοποιήσει  τις αποφάσεις μας από το 2019 περί ηλεκτρονικής και ψηφιακής προβολής, πώς κατανέμονται με σαφήνεια και διαφάνεια οι πόροι προβολής και της συνεργασίας με τον ΕΟΤ, η σημασία ενεργοποίησης εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού, η βαρύτητα του τουρισμού των Βαλκανίων στην Στερεά  και πολύ περισσότερο την περίοδο αυτή διότι οι επισκέπτες των χωρών αυτών  θα χρησιμοποιήσουν κυρίως το οδικό δίκτυο.

Η παράταξή μας  «πατρίδα μας η Στερεά» με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καιρούς κατάθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση με παρεμβάσεις  της Περιφέρειας για την στήριξη του Τουριστικού μας τομέα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με πολλές οικονομικές δραστηριότητες. Επεξεργάστηκε και μία κοστολογημένη πρόταση τουριστικής προβολής με μεγαλύτερο προϋπολογισμό ,άμεσα υλοποιήσιμης με την διαφανή συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου. Μόνο με μία ολοκληρωμένη πρόταση που εμπεριέχει προτάσεις ανάπτυξης και διαχείρισης της κρίσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού και των επαγγελμάτων που σχετίζονται άμεσα με αυτόν καθώς και οι δομικές αδυναμίες του τουριστικού κλάδου στην Περιφέρεια μας που δυστυχώς χρονίζουν και υποτιμούν τις φυσικές, πολιτιστικές αξίες του τόπου μας».