Με το κλείσιμο της αυλαίας της πολυετούς πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής,  κλείστηκε στην φυλακή η ηγετική της ομάδα και μερικές δεκάδες από τα υψηλόβαθμα στελέχη της. Με μια ιστορική απόφαση στα δικαστικά χρονικά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, 39 από τους 50 καταδικασθέντες αναμένεται να περάσουν τα επόμενα χρόνια πίσω από τα σίδερα.

Ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, μετά από δράση 40 χρόνων τελειώνει άδοξα την καριέρα του και οδηγείται στην φυλακή. Η οργάνωσή του κατόρθωσε να μπει τρεις φορές στη Βουλή, μια φορά το 2012 και δυο φορές το 2015. Παρά την καταδίκη του ο Μιχαλολιάκος δηλώνει αμετανόητος και ότι θα δικαιωθεί από την ιστορία, γιατί όπως ισχυρίζεται τόσον ο ίδιος όσο και οι συνοδοιπόροι του φυλακίστηκαν για την ιδεολογία τους.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, είναι η δεύτερη Ανώτερη Δικαστική Λειτουργός μετά την καταδίκη των πρωταιτίων της Χούντας που πήρε την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής αυγής. Μέλη του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν ο Ανδρέας Ντόκος και η Τσουλφόγλου Γεσθημανή. Η ελληνική δικαιοσύνη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους εντός και εκτός της χώρας, πως οι ναζιστοφασιστικές πράξεις τιμωρούνται. Όλη αυτή η δίκη των 5,5 ολόκληρων  χρόνων είχε τις δικές της παραμέτρους και παραφωνίες.

Παραφωνία ήταν η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η μόνη που δεν είδε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση και όχι ένα πολιτικό κόμμα. Η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου, του αδικοσκοτωμένου απ΄το μαχαίρι του νεοναζί Γιώργου Ρουπακιά, έγινε το σύμβολο του αγώνα κατά της νεοναζιστικής οργάνωσης. Χωρίς να απουσιάσει ούτε μια μέρα από την πολύκροτη δίκη, είδε τελικά να οδηγούνται στη φυλακή ο φονιάς του παιδιού της (ισόβια) και οι ιδεολογικοί μέντορές του. Ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Χρήστος Παππάς, έγινε άφαντος και διέφυγε της σύλληψης από τις αστυνομικές αρχές. Το γεγονός εκθέτει το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κι ας δήλωναν μια μέρα πριν την εξαφάνιση λαλίστατοι συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, πως όλους τους υπόδικους τους … είχαν στα 5 μέτρα. Πιθανότατα ο διαφυγών να βρίσκεται και εκτός Ελλάδας, Αλβανία ή Ιταλία, πράγμα το οποίο δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει ο συνήγορός του, ο οποίος θα κάνει και την έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του πελάτη του. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος την ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης αναχώρησε ανενόχλητος για τις Βρυξέλλες. Την επόμενη ημέρα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον …έψαχνε. Φυσικά οι καταδικασθέντες φυγόποινοι δεν έκαναν τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από την παλιότερη δήλωση του αρχηγού τους: “…Αν χρειαστεί γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουνε το μήνυμα. Αν χρειαστεί θα μας ψάχνουν και είμαστε χιλιάδες…” Και οι ιθύνοντες βέβαια του αρμόδιου Υπουργείου δεν έκαναν τίποτε λιγότερο, απ’ ό,τι έκαναν οι κάποτε ομογάλακτοι προκάτοχοί τους κατά την ανενόχλητη αναχώρηση από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” του περιβόητου Μιχάλη Χριστοφοράκου της SIEMENS για να λουφάξει στη Γερμανία. H ιστορία επαναλαμβάνεται, όταν τα παθήματα…επίτηδες δεν γίνονται μαθήματα..!       

                                                           Κώστας Μπουμπουρής

                                                     Αστυν. Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                          (k.boubouris@yahoo.gr)