Έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους: Ποιοι αναμένεται να λάβουν οικονομική στήριξη μέσω έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα.

Με βάση το πλάνο για το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων του 2021, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ένα νέο έκτακτο επίδομα σε οικονομικά ευάλωτους ως δώρο Πάσχα για το 2022, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια έχει «γονατίσει» την εργατική τάξη και τα νοικοκυριά.

Έκτακτο επίδομα πριν το Πάσχα: Τι θα κρίνει την καταβολή του;

Στους δικαιούχους αναμένεται να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Κατά πάσα πιθανότητα όμως, το σύστημα επιδότησης για το Δώρο Πάσχα θα συνυπολογίζει εισόδημα, καταθέσεις, οικογενειακή κατάσταση, ακόμα και τη σύνθεση του νοικοκυριού, προκειμένου να καταλήγει στους δικαιούχους και στο ύψος του επιδόματος. Στα κριτήρια του μηχανισμού επιλογής θα είναι δηλαδή, πέρα από τα εισοδηματικά, και τα περιουσιακά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020, όπως αυτό προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, ενώ για τα περιουσιακά στοιχεία θα ληφθούν υπόψιν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Πρόθεση είναι ο αριθμός των δικαιούχων να προσεγγίσει το 1.000.000 πολίτες που θα έχουν πραγματικά ανάγκη αυτή την οικονομική ανάσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του επιδόματος θα ανέρχεται περίπου στα 300 ευρώ ενώ αναμένεται να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Όσο για το πότε αυτό θα χορηγηθεί, οι πληροφορίες του σταθμού αναφέρουν ότι αναμένεται να καταβληθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (18-21 Απριλίου), με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.

“Η πολιτική της κυβέρνησης για ενδυνάμωση εισοδήματος εφαρμόζεται σε πολλά επίπεδα… Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προφανώς δε θα μείνουν μόνες τους, πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Όταν η κυβέρνηση έχει να ανακοινώσει κάτι θα το κάνει…“, τόνισε ο κ. Οικονόμου σχετικά με το έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε αντίθεση με ότι έχει γίνει γνωστό, ανέφερε πως δεν είναι δεδομένο ότι θα χορηγηθεί, προσθέτοντας πως ουσιαστικά θα κριθεί από δύο παράγοντες.