Η ΚοινΣΕπ ‘Η ΕΥΡΥΤΗ’ με έδρα το Μεγάλο Χωριό διοργανώνει και συμμετέχει και το φετινό καλοκαίρι μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της Ευρυτανικής γαστρονομικής κουλτούρας, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Ευρυτανίας. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αξιοποίησης των δώρων της γης μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και της ανακύκλωσης χωρίς να αφήνουμε να ‘πηγαίνει χαμένο’ το παραμικρό, με γνώμονα πάντα τον μεγάλο σεβασμό προς τη φύση και τους κανόνες της. Με την αναβίωση παραδοσιακών συνταγών και εθίμων, φέρνει το χθες στο σήμερα και με μια σύγχρονη ματιά προσπαθεί να τους δώσει μια νέα ‘πνοή’, να τα θυμίσει στους και να τα συστήσει στις νέες γενιές. 

Η γιορτή του Αγιάννη του Μελά

Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με μια πολύ, πολύ γλυκιά γιορτή. Με λαχταριστές μελόπιτες, κερήθρες και φυσικά μπόλικο μέλι! στην πλατεία του Ραπτόπουλου στη Δυτική Ευρυτανία, γιόρτασαν όλοι μαζί τον Αγιάνη τον Μελά. Στις 24 Ιουνίου εορτάζεται η γέννηση του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου και «παραδοσιακά» κατά τόπους, χωριά και πολιτείες, με τοπικές εκδηλώσεις, ανάλογες με τα έθιμα κάθε περιοχής σε όλη την χώρα. Μάλιστα δίνουν στον Άγιο διάφορα προσωνύμια όπως Κλήδονας ή Ριγανάς ή Ριζικάρης ή Λαμπαδιάρης ή Λαμπαδάρης ή Φουγγαρίτης ή Φανιστής “.

Οι Ευρυτάνες γιορτάζουν κάθε χρόνο τον Αγιάννη τον Μελά με την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και ‘βαφτίζουν’ τον Άγιο, ‘Μελά’ για να φέρει καλή τύχη στον τρύγο των μελισσοκόμων που παραδοσιακά γίνεται αυτή την εποχή στην Ευρυτανία. Μετά τον εκκλησιασμό πάντα ακολουθούν κεράσματα φτιαγμένα με το κεχριμπαρένιο και θρεπτικότατο μέλι της Ευρυτανίας. Η ‘ΕΥΡΥΤΗ’ φούρνισε λαχταριστές μελόπιτες και τις πρόσφερε σε όσους βρέθηκαν σε αυτή τη μικρή αλλά πολύ γλυκιά γιορτή.

Το πρόγραμμα του καλοκαιριού

Ακολουθεί την Κυριακή 12 Ιουλίου μια μοναδική ραδιοφωνική συνάντηση με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Θεοφάνη Παναγιωτόπουλο, στην εκπομπή Book Traveler, στο Ράδιο Καρπενήσι 97,5 fm. Ένα 2ωρο ‘λαχταριστό’ όπου συναντιέται η μουσική, η λογοτεχνία και οι γεύσεις της Ευρυτανίας με κοινό παρανομαστή την γαστρονομία. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει και διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τα αγαθά του τόπου, ενώ ανήμερα της Αγίας Παρασκευής όπως κάθε χρόνο ‘Η ΕΥΡΥΤΗ’ θα ετοιμάσει λαχταριστούς λουκουμάδες με το μέλι της νέας παραγωγής, για όλο το χωριό και τους επισκέπτες.

Ο Αύγουστος θα είναι πλούσιος με τρεις εκδηλώσεις, ένα ταξίδι και κάθε Κυριακή του μήνα με ένα μικρό κάλεσμα βγαλμένο απ΄τα παλιά… Η φετινή γέφυρα πολιτισμού με την Κωνσταντινούπολη μέσω της γαστρονομίας, η συμμετοχή στην 3η Γιορτή Παραδοσιακού Γλυκού του Κουταλιού που διοργανώνει και φέτος ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας, η αναβίωση του μοναδικού βραδινού πεζοπορικού προσκυνήματος στην Παναγία την Προυσιώτισσα με φαναράκια. Κάθε Κυριακή απόγευμα όλο τον μήνα, οι μικροί φίλοι της ΕΥΡΥΤΗΣ θα θυμούνται μια γεύση απ΄τα παλιά ‘Με φέτα και Βούτυρο’ και ο μήνας κλείνει με ένα μοναδικό γευσιγνωστικό ταξίδι στην Τήνο και την επίσκεψη σε μια πρότυπη ζυθοποιία του νησιού.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.