Ένα μνημειώδες έργο παραδόθηκε στους Ευρυτάνες «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας, Συλλογή Σπύρ. Δ. Περιστέρη 1959,1962»

2545

Κατακλύστηκε κυριολεκτικά το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών από εκατοντάδες Ευρυτάνες – και όχι μόνον – που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και της Πανευρυτανικής Ένωσης για την παρουσίαση της έκδοσης «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας, Συλλογή Σπύρ. Δ. Περιστέρη 1959,1962», που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2018.

Η έναρξη του προγράμματος έγινε από τον συντονιστή της εκδήλωσης κ. Ευάγγελο Καραμανέ, διευθύνοντα το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, o οποίος στην αρχή έδωσε το λόγο για σύντομους χαιρετισμούς στον κ. Ήμελλο (Ακαδημίας), Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο (Γεν. Γραμματέα της Πανευρυτανικής Ένωσης) και κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη (Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Ευρυτανίας). Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι παρακάτω εισηγητές: Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε, κυρίως, στις δυσκολίες που υπήρχαν στην Ευρυτανία κατά τις δεκαετίες 1950-60 στην Ευρυτανία, δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε ο αείμνηστος Σπύρος Δ. Περιστέρης κατά τη διάρκεια των αποστολών που πραγματοποίησε στα χωριά. Ο δεύτερος εισηγητής κ. Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Διευθυντής του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της Συλλογής Περιστέρη. Ως γνωστόν ο κ. Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει τη γνωστή εκπομπή «Το αλάτι της γης». Ο κ. Ιωάννης Πλεμμένος, μουσικολόγος – ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στη συνέχεια, έκανε αναφορά στην τεράστια σημασία που έχουν παρόμοιες εκδόσεις για τη διατήρηση της Παράδοσής μας. Τέλος, η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ανέφερε το ιστορικό της έκδοσης από την αρχή, από τη συλλογή του Σπύρου Περιστέρη μέχρι και σήμερα μετά από έξι (6), σχεδόν, δεκαετίες. Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο επιμελητής της έκδοσης κ. Τάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης. Στη συνέχεια ερμηνεύτηκαν τραγούδια της συλλογής από την Πολυτίμη Τόλη, Νικόλαο Μπάκα και την κ. Χασάνου, ενώ έπαιξαν σαντούρι η Αγγελική Παρδάλη και βιολί ο Αθανάσιος Καρακώστας, οι οποίοι, με την απόδοσή τους, ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό και καταχειροκροτήθηκαν.

Σημειώνεται ότι πριν από το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκαν ιδιαίτερα οι κυρίες Γιαννούλα Ασημάκη από τα Ψιανά και Ελένη Βαμβατσίκου – Φλώρου από τη Δομνίστα, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση με τραγούδια τους και παρελάβαν τον τόμο και τον φάκελο με τα CD κάτω από ιδιαίτερη συγκίνηση και πολλά χειροκροτήματα.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, η παρουσίαση της μοναδικής αυτής έκδοσης θα γίνει κατά τα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου τρέχοντος έτους και στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Την ανεπανάληπτη αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός του Μητροπολίτη μας κ. Γεωργίου, που ήταν και εισηγητής, ο π. Λάμπρος Ανδρεάκης ως εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Βουλευτής του νομού μας κ. Κώστας Κοντογεώργος, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, o Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Ευρυτάνας Βουλευτής Υπολοίπου Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας, η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Υπουργός κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο τ. Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο τ. Γενικός Διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ. Ελευθέριος Φούκας, ο οποίος και ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα της Πανευρυτανικής Ένωσης συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ενίσχυση της Ακαδημίας Αθηνών για τον συγκεκριμένο σκοπό της έκδοσης αυτής, οι ευεργέτες της Ένωσης κ.κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, Νίκος Πουρνάρας και Στέφανος Κωστούλας, οι γνωστοί στο χώροι της δημοτικής μας μουσικής κ.κ. Λάκης Χαλκιάς και Βασίλειος Κολοβός, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κ. Φ. Κουλαρμάνης και μέλη του Δ. Σ., ο Πρόεδρος του ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε. Καθηγητής κ. Κλεομένης Κουτσούκης, ο Πρόεδρος του Μουσειακού – Λαογραφικού Κέντρου Ο ΕΥΡΥΤΟΣ Πανεπιστημιακός κ. Ηλίας Ντζιώρας, άλλοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, στρατηγοί, εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων του τόπου της Ευρυτανίας κ.ά.

Η συλλογή διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας Αθηνών (οδός Πανεπιστημίου) και μέσω παραγγελιών από την Πανευρυτανική Ένωση.