Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, συνεδρίασε την Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, στις 11:00πμ, στο Καρπενήσι, στην αίθουσα «ΙΟΛΗ» του ξενοδοχείου «MΟΝΤΑΝΑ». Η συνεδρίαση μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Youtube.

Η συζήτηση που είχε μεταξύ των άλλων θεμάτων ως αντικείμενο ειδικά ζητήματα ενδιαφέροντος των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων, διήρκησε πολλές ώρες μιας και δόθηκε ο λόγος στο Μητροπολίτη Καρπενησίου κκ Γεώργιο και στους δύο δημάρχους Καρπενησίου και Αγράφων, σε τοπικούς προέδρους της Ευρυτανίας, στο Βουλευτή και σε εκπροσώπους συλλόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από τους μισούς παρευρισκόμενους για να παρακολουθήσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν κάτοικοι ή εκπρόσωποι από το Δήμο Αγράφων, δίνοντας δυνατό ‘παρών’ στη συνεδρίαση. Παράλληλα, τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι μαθητές των 1ου και 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, ως παρατηρητές των διαδικασιών στο πλαίσιο της Βιωματικής Προσέγγισης του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

Τα έργα στην Ευρυτανία

Μετά από σχετικές εισηγήσεις του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και του Αντιπεριφερειάρχη Αριστείδη Τασιού ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν:

  • προϋπολογισμού 101.373,72 ευρώ. Το έργο αφορά την ναύλωση τουριστικών σκαφών και δρομολόγηση της πλοήγησης αυτών στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών καθώς και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτιστικού, αθλητικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
  • . Η μελέτη που θα εκπονηθεί θα αφορά την Τοπογραφική και Αρχιτεκτονική Αποτύπωση του μνημείου, την Αρχιτεκτονική Μελέτη Πρότασης Αναστήλωσης σε επίπεδο εφαρμογής καθώς και Στατική, Γεωτεχνική και Υδραυλική Μελέτη. Η μελέτη που θα εκπονηθεί θα συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του ΥΠΠΟΑ.
  • Την ένταξη του έργου με τίτλο «Δημιουργία Μουσικό-Θεατρικής Παράστασης για το Μάρκο Μπότσαρη – Παραγωγή σχετικού ψηφιακού υλικού» προϋπολογισμού 36.000,00 ευρώ. Η παράσταση θα δοθεί στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων προς τιμήν του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, εμβληματική μορφή και σύμβολο της ανιδιοτέλειας και του φιλελληνισμού, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την θυσία του στην Μάχη του Κεφαλόβρυσου.
  • Την Έγκριση της σύναψης σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Καρπενησίου για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Τεχνικά-Ασφαλτοστρώσεις Οδικού Δικτύου Δήμου Καρπενησίου» προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ. Το έργο αφορά στη συντήρηση – ανακατασκευή – ασφαλτόστρωση τμημάτων του δημοτικού οδικού δικτύου, του Δήμου Καρπενησίου συνολικού μήκους περίπου 7.400m.

Συγκεκριμένα εργασίες θα πραγματοποιηθούν στον άξονα παλαιάς Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας της Δ.Ε. Καρπενησίου και Τ.Κ. Αγίου Νικολάου, στον άξονα Δημοτικής Οδού Καρπενησίου-Μυρίκης, σε Δημοτική Οδό της Δ.Ε. Καρπενησίου, στον άξονα Κλειτσού- Καρίτσας, καθώς και σε Δημοτική Οδό των Τ.Κ. Αγίας Τριάδας, Δομνίστας και Βράχας.

Ταυτόχρονα, στις πλαίσιο των εισηγήσεων του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιού και της Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατερίνας Καλαντζή, έγινε πλήρης αναφορά των έργων και δράσεων που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και προγραμματίζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα στους κρίσιμους τομείς, των Συγκοινωνιακών Έργων, της ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Νομού και των μνημείων πολιτισμού, της Πολιτικής Προστασίας, των Αστικών Υποδομών, του Περιβάλλοντος, της Παιδείας, του Αθλητισμού, της Αγροτικής Οικονομίας, της Υγείας-Πρόνοιας και της Δημόσιας Διοίκησης που ξεπερνούν το ποσό των 167 εκ €.

Το σύνολο των παρεμβάσεων στηρίζεται στον στρατηγικό σχεδιασμό που εμπεριέχει τρείς βασικές προτεραιότητες :

  • Έργα – Δράσεις που έχουν να κάνουν με την άρση της απομόνωσης της περιοχής.
  • Έργα – Δράσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ευρυτανίας.
  • Έργα – Δράσεις που έχουν να κάνουν με την συντήρηση των υποδομών και με την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πατάμε στα ίδια χώματα με τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Γιώργο Καραϊσκάκη, τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, αλλά και τον Παύλο Μπακογιάννη και δουλεύουμε για να παραμείνουν σε αυτόν τον τόπο οι μαθητές που παρακολούθησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δουλεύουμε μεθοδικά και συνεργατικά για να διασχίσουμε το δρόμο Λαμία – Καρπενήσι, που επιτέλους δημοπρατήθηκε και για να ολοκληρωθούν οι τελευταίες εργασίες στη γέφυρα της Τέμπλας. Άμεσα επανεκκινούν οι εργασίες και στον κεντρικό δρόμο για το χωριό των Αγράφων. Δουλεύουμε για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και για την στήριξη των κτηνοτρόφων μας. Συνοπτικά, παρουσιάσαμε τα 373 έργα που ολοκληρώθηκαν στα όρια της Π.Ε. Ευρυτανίας ή είναι σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 167.000.000 ευρώ και διαβεβαιώνουμε τους Ευρυτάνες ότι θα υλοποιηθούν όσα ακόμη χρειάζεται μέχρι να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες αυτού του τόπου, αλλά και να αξιοποιηθούν οι τεράστιες προοπτικές του».

«Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, όπου μέσω συνεργασιών και συνεργιών μπορούμε να επιτύχουμε πολλά», ήταν μεταξύ άλλων η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιού.

Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το Βουλευτή

Παρά το θετικό κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των συλλόγων, των δημάρχων, του αντιπεριφερειάρχη και των παραγόντων, ένταση προκλήθηκε όταν ο Βουλευτής Ευρυτανίας πήρε το λόγο και φανερά εκνευρισμένος απευθύνθηκε σε έντονο τόνο τόσο στον πρόεδρο του συμβουλίου όσο και στους συνέδρους, δείχνοντας ότι πιθανά έχουν κοπεί η δεσμοί συνεργασίας με την Περιφέρεια.

Επίθεση κατά της Περιφέρειας Στερεάς

Με έντονο ύφος, ανέφερε σχετικά: ‘‘Το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού της περιφέρειας δεν μας έπεισε σήμερα με τη συνεδρίαση του εδώ στο Καρπενήσι. Αντιθέτως, μάλιστα, μας γέμισε με προβληματισμούς του κατά πόσο υπάρχει αυτή η λεγόμενη “περιφερειακή συνείδηση” για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιμέρους περιοχές της περιφέρειας. Βέβαια, δεν θα κρύψω να σας πω ότι τα δάκρυά σας δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα, γιατί τα έχουμε ακούσει ξανά. Τα έχουμε ξανακούσει μόνο ως διαπιστώσεις, γιατί ως συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων δεν υπήρξε ποτέ.’’. Ακολούθησε μια γρήγορη αναδίπλωση των προλεγόμενων του ευχαριστώντας την Περιφέρεια Στερεάς και συνέχισε με ακόμη πιο επιθετικό ύφος, απευθυνόμενος στο Φάνη Σπανό και το σώμα αναφέροντας: ‘‘…λεφτά υπάρχουν στην Περιφέρεια. Προγραμματισμό σωστό θέλουν, και δεν μπορούμε να βάζουμε μόνο όρια πληρωμών, ποιος εργολάβος θα ξεκινήσει με 100 χιλιάδες να φτιάξει τον δρόμο;’’. Στην άμεση αντίδραση του κ. Σπανού, που ζήτησε να απαντήσει, συνέχισε με το ίδιο ύφος και του είπε χαρακτηριστικά:  ‘‘Θα απαντήσετε στο λαό, όχι σε μένα’’, κλιμακώνοντας την ένταση στην αίθουσα και οδηγώντας το δημόσιο διάλογο σε προσωπική κόντρα με τον Περιφερειάρχη.

Προσωπική επίθεση κατά Μπερμπερή

Η κόντρα όμως κορυφώθηκε περισσότερο όταν άρχισε να απευθύνεται στην παράταξη Στερεά Υπεροχής και στον νυν περιφερειακό σύμβουλο και υποψήφιο Βουλευτή Ευρυτανίας Μωυσή Μπερμπερή, στον οποίο όμως κατέληξε να κάνει προσωπική επίθεση, γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο της συνεδρίασης να παρέμβει ώστε να μην γίνονται αναφορές επί προσωπικού. Με μια πρωτοφανή επίθεση αναφέρθηκε ακόμα και σε προσωπικά στοιχεία του πολιτικού του αντιπάλου στις επερχόμενες εκλογές. Συγκεκριμένα δήλωσε:

‘‘Κύριε Μωυσή, κι εσύ βεβαίως με μια υπέρμετρη χαρά ανακοίνωνες, έβλεπα μια λάμψη, μια χαρά. Nόμιζες ότι θα βγεις βουλευτής, ε; Θα σου το απαντήσει ο λαός σε εσένα και σε μένα σε καμιά δεκαπενταριά μέρες. Με υπέρμετρη χαρά ανακοίνωνες δείκτες ότι ο νόμος είναι τελευταίος’’. Εννοώντας ότι η Ευρυτανία δεν είναι η τελευταία στην ερημοποίηση, αλλά 3η από το τέλος. Για να συνεχίσει σε προσωπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα κατά του κ. Μπερμπερή.

‘Η περιουσία σας έχει κατέβει στο μισό, γιατί όταν σας άφησα εγώ από Νομάρχης, η περιουσία σας ήταν διπλάσια και τριπλάσια. Τι μεσολάβησε, δεν υπήρχαν τότε τα αναπτυξιακά κίνητρα; Ε, μήπως μεσολάβησε κάνα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά σε σας για την καταστροφή; … Όταν ήμουνα εγώ, έκανες περιουσία δισεκατομμυρίων και κάνεις τώρα κριτική. Άμα θες να πάμε σε προσωπικό επίπεδο, λοιπόν στα 25 χρόνια τα δικά μου έκανες περιουσία δισεκατομμυρίων’’, με την άμεση και έντονη αντίδραση του προεδρείου να σταματήσει την προσωπική αντιπαράθεση. Η καλύτερη στιγμή της συνεδρίασης πιθανά να ήταν η στιγμή που ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Μπερμπερή: ‘‘Θα φτιάξουμε εμείς το δρόμο για να περνάτε και σεις’’, αντιμετωπίζοντας ένα δημόσιο έργο σαν κομματικό ‘λάβαρο’’.

Οι παρεμβάσεις

Αριστείδης Τασιός

Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, παρουσίασε τα έργα για την Ευρυτανία και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα προβλήματα είναι πολλά. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά με τη συνεργασία και την προσπάθεια όλων, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, καιρός να γίνει από όλους μας αντιληπτό»

Αλέξης Καρδαμπίκης

Δυναμική ήταν και η τοποθέτηση του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγράφων. Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος στάθηκε στα δύο έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, το δρόμο για τα Άγραφα και τη γέφυρα της Τέμπλας και τόνισε: «Αν δεν πάει μέχρι το καλοκαίρι ο δρόμος στα Άγραφα έχουμε αποτύχει…». «είμαστε λίγοι Ευρυτάνες, δεν μας χωρίζει τίποτα, για να είναι δυνατό το Καρπενήσι, θέλει δυνατά Άγραφα. Χωρίς τα Άγραφα δεν υπάρχει Καρπενήσι».

Μωυσής Μπερμπερής

Ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Βουλευτής Ευρυτανίας Μωυσής Μπερμπερής, μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για την έκδοση της κυβέρνησης που έλαβαν οι σύνεδροι στη Λαμία για τα 540 έργα σε όλη τη Στερεά μέχρι το 2030. «Εδώ δεν βλέπουμε πουθενά όχι μόνο το έργο Λαμία –Καρπενήσι, αλλά ούτε καν τα έργα αιχμής που κατά τη διάρκεια της θητείας σας ευαγγελιζόσασταν, όπως το τελεφερίκ στο Βελούχι, το υδατοδρόμιο στην Λίμνη Κρεμαστών, την υδατοδεξαμενή στο Καρπενήσι και άλλα πολλά[…]»