Ώρα επιστροφών για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν δει τα εκκαθαριστικά τους να εκδίδονται πιστωτικά. Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ προβλέπει το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι καταβολές των χρημάτων που δικαιούται κάθε φορολογούμενος, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Η διαδικασία συμψηφισμών των επιστροφών φόρου με τις διάφορες εκκρεμείς αποζημιώσεις από την περίοδο της πανδημίας, αλλά και με τις τρέχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων έκλεισε.

Η ολοκλήρωση του νέου κύκλου συμψηφισμών σηματοδοτεί μια μαζική αποστολή των επιστροφών φόρων που απομένουν. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις ενοικίων COVID η ΑΑΔΕ, συμψήφισε αποζημιώσεις ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες, δηλαδή το 98,2% του συνόλου. Για το 1,8%, που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν. Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή.

Οι φορολογούμενο που ήδη έχουν τακτοποιήσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ θα περιμένουν να καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφής.

Οι υπόλοιποι θα δουν τις δόσεις τους από τις εκκρεμείς οφειλές τους να μειώνονται. Συγκεκριμένα, θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ.

Εάν ο συμψηφισμός δεν καλύψει τη συνολική οφειλή, τότε το υπόλοιπο ποσό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, έως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022. Ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί για τη νέα οφειλή και το νέο ύψος των δόσεων με ένα κ νέο εκκαθαριστικό το οποίο θα αναρτηθεί στο MyAADE.

Για όσους πολίτες προκύψει από τον συμψηφισμό να λάβουν κάποιο ποσό επιστροφής φόρου αυτό θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα taxisnet.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου. Για παράδειγμα, αν από την κοινή δήλωση προκύπτει χρεωστικό ποσό φόρου προς καταβολή ύψους 800 ευρώ για τον σύζυγο και επιστροφή φόρου 300 ευρώ για τη σύζυγο, δεν γίνεται συμψηφισμός των δύο ποσών σε ένα ενιαίο εκκαθαριστικό.

Στην περίπτωση αυτή ο σύζυγος καλείται με το δικό του εκκαθαριστικό να πληρώσει 800 ευρώ και η σύζυγος καλείται, με το δικό της ξεχωριστό εκκαθαριστικό, να εισπράξει επιστροφή φόρου 300 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο σύζυγοι εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

dikaiologitika.gr