“Αγροδασοπονία και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος σε ορεινές περιοχές” – Με επιτυχία η ημερίδα στην Καστανιά

4827

Στα πλαίσια του προγράμματος AGROF MM, ERASMUS + με θέμα: “Αγροδασοπονία και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος σε ορεινές περιοχές”, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 14 Ιουλίου, ημερίδα στην Καστανιά Προυσού.

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Καστανιάς γέμισε με κόσμο, που ενημερώθηκε για τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από την εφαρμογή της Αγροδασοπονίας.

Το καλωσόρισμα έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστανίας κ. Ντέκας,, μιλώντας και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Καστανιάς. Ψυχή και συντονίστρια της εκδήλωσης η κ. Αναστασία Παντέρα, Καθηγήτρια και Προϊσταμένη του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, που μίλησε αναλυτικά για τις προοπτικές της Αγροδασοπονίας κατά την εφαρμογή της σε ορεινές περιοχές και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από αυτή την διαδικασία για να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Ο Καθηγητής του ΤΕΙ Δασοπονίας κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος μίλησε για την Αγροδασοπονία και τη διαχείριση νερού και ακολούθησαν ο Δρ κ. Κ. Μαντζάνας, που μίλησε για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της αγροδασοπονίας, ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Γ. Φωτιάδης ανέπτυξε το θέμα της ασθένειας ‘Έλκος της καστανίας’ και ο Δασάρχης Καρπενησίου κ. Γιάννης Καρκάνης με εισήγηση του, μίλησε για τη διαχείριση και την προστασία του δάσους. Η  Πλαστικός Χειρουργός κ. Θωμαής Οικονόμου τοποθετήθηκε για την επιστημονική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου για ιατρικούς σκοπούς και η κ. Σ. Γαλανοπούλου έκανε εισήγηση για τα γεωλογικά φαινόμενα και τις κατολισθήσεις. Την ημερίδα έκλεισε η εκπαιδευτικός κ. Β. Λάππα, δίνοντας παραδείγματα διαχείρισης αγροδασοπονικών συστημάτων.

Τον Δήμο Καρπενησίου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Βονόρτας και η Γενική Γραμματέα του Δήμου  κ. Γιάννα Χορμόβα. Το ‘παρών΄ έδωσε ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασιός, αφού η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Οι παραβρισκόμενοι εκτός από τις εισηγήσεις, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και την φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς Ευρυτανίας, που συνδιοργάνωσε την ημερίδα.