Το φετινό καλοκαίρι παρά το πρόβλημα της συνεχιζόμενης πανδημίας έφερε  χρυσά μετάλλια, ταλέντα, παγκόσμια ρεκόρ σε όλη την υφήλιο. Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί αγώνες φωταγώγησαν με την πανάρχαια φλόγα τους το παγκόσμιο στερέωμα. Τα ρεκόρ συνήθως στο διάβα του χρόνου καταρρίπτονται και τα μετάλλια μετά τις φωτογραφίσεις και το γκρέμισμα των τειχών του τόπου καταγωγής των πρωταγωνιστών αθλητών, καταλήγουν κλειδωμένα σε ερμάρια και προθήκες . Από προσωπική άποψη όμως, αυτό που μένει στα μάτια και στη συνείδηση του κόσμου, είναι η λάμψη από την κοινωνική προσφορά μερικών απ’ αυτούς τους πρωταθλητές, που καταλήγουν σύγχρονα ιδανικά πρότυπα και ινδάλματα. Παραδείγματα πολλά, από τα πιο πρόσφατα που έγιναν γνωστά, παρά την ταπεινοφροσύνη των πρωταγωνιστών θα απαριθμούσα ελάχιστα απ’ αυτά, που ξεχώρισαν :

Η 31χρονη Nadia Nadim από το Χεράτ του Αφγανιστάν, επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια της Εθνικής Δανίας, που χαρακτηρίστηκε από την κοινωνική της προσφορά, «Πρωταθλήτρια της Ουνέσκο». Θεωρείται ως μια από τις πιο επιδραστικές αθλήτριες, ως γυναίκα-ποδοσφαιριστής με βάση τη συνολική απόδοσή της στο εν λόγω άθλημα, αλλά και εξ αιτίας της προσωπικής της ζωής-περιπέτειας που βίωσε ως ορφανό προσφυγόπουλο, που διέφυγε και γλύτωσε από τα χέρια των Ταλιμπάν.  

Η Πολωνή Ολυμπιονίκης, Μαρία Αντρέιτσικ, δημοπράτησε το ασημένιο της μετάλλιο, για να χρηματοδοτήσει επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην οποία έπρεπε να υποβληθεί αμέσως αγοράκι 8 μηνών.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούμπο σε συνεργασία με την Novitex, αφού διέθεσαν τεράστιο ποσό, μερίμνησαν  για την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων της Αττικής και όχι μόνο.

Ο Νόβαν  Τζόκοβιτς, ο Σέρβος πρωταθλητής, νικητής του Γουίμπλετον, «το παιδί του πολέμου» συγκλόνισε και συγκλονίζει με την κοινωνική του δράση. Εκτός από το ίδρυμα που διευθύνει ο ίδιος, και έχτισε δεκάδες δημοτικά σχολεία για τα παιδιά που … ονειρεύονται, από το υπέρογκο ποσό των 35.000.000 που κέρδισε εφέτος έδωσε 1.000.000 ευρώ στο Σερβικό κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απέναντι σ’ όλους αυτούς, θα ήταν άδικο να μην συγκρίνω τον πολύ «περί ου ο λόγος» εφέτος τον δικό μας Στέφανο, τον Στέφανο Τσιτσιπά. Δεν θα σταθώ στις παλινδρομήσεις του απέναντι στο θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών. Τα 15.000.000 ευρώ, που κέρδισε, (να τα χαίρεται ο άνθρωπος που άξια τα κέρδισε), τον έβαλλαν σε μπελάδες, πως θα τα επενδύσει, εκτός από αυτά που χάλασε επιδεικτικά στις ονειρικές Σεϋχέλλες και την Μύκονο. Αλλά, ναι, πιθανόν να μας έμαθε στις διαφημίσεις που ακριβοπληρώνεται, και ποια είναι τα καλύτερα μακαρόνια, stella ή barilla!

Ας επιλέξουν λοιπόν οι νέοι μας, ποιον θα επιλέξουν ως πρότυπο, την αθλήτρια Nadia Nadim και τους ομοίους της ή τις τηλεπερσόνες Kardasians  ! 

                                                   Κώστας Μπουμπουρής

                                                  Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                      (k.boubouris@yahoo.gr)