Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, η Αλεξία Μπακογιάννη μιλάει αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό

«Το όραμα του Παύλου Μπακογιάννη για την Ευρυτανία έχει εν πολλοίς υλοποιηθεί και θα έλεγα ότι έχουν γίνει και πολλά παραπάνω από αυτά που εκείνος τότε μπορούσε να προβλέψει»

‘Δεν βρίσκεται στα σχέδια μου (η συμμετοχή στα κοινά της Ευρυτανίας…)’

«Νομίζω ότι το στοίχημα του τόπου μας είναι πρωτίστως η αλλαγή νοοτροπίας…»

«Το μέλλον της Ευρυτανίας βρίσκεται στον Τουρισμό. Όχι, όμως, με τον τρόπο που το έχουμε κάνει μέχρι τώρα…»

«Μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται για την πολιτική, να πονάει και να αγαπάει τον τόπο του, χωρίς ωστόσο να ασχολείται ενεργά. Άλλωστε ποιος να συγκριθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη»

Ακούσαμε την Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη του Παύλου Μπακογιάννη, του σπουδαίου Ευρυτάνα με το οικουμενικό όραμα, να εκφωνεί για πρώτη φορά πολιτικό λόγο στην κεντρική ομιλία των αποκαλυπτηρίων της προτομής του πατέρα της στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες. Ο συγκινητικός της λόγος που ήταν ‘γεμάτος’ από πολιτική φούντωσε τις φήμες για πρόθεση της ίδιας να διεκδικήσει κάποιο πολιτικό αξίωμα στην Ευρυτανία στις επόμενες εκλογές.

Η Αλεξία Μπακογιάννη μιλάει δημόσια σπάνια και παραχωρεί αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό την πρώτη της συνέντευξη με επίκεντρο την Ευρυτανία,την πολιτική και το όραμα του πατέρα της Παύλου, για τον Κώστα και την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και την πρόθεσή της ή όχι να εμπλακεί πιο ενεργά στην πολιτική σκηνή της Ευρυτανίας.

Ε.Π. Εντύπωση προκάλεσε ο λόγος σας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατέρα σας, Παύλου Μπακογιάννη, πριν από λίγους μήνες, που ήταν ένας καθαρά πολιτικός λόγος. Ποια η δική σας σχέση με την πολιτική;

Α.Μ.Η σχέση μου με την πολιτική είναι θα έλεγα βιωματική. Και πως να μην είναι άλλωστε με αυτή την οικογένεια στην οποία μεγάλωσα. Από μικρή έμαθα τη σημασία της πολιτικής, το κόστος και τις ευθύνες της. Έμαθα να σκέφτομαι πολιτικά, να αναλύω μέσα από αυτό το πρίσμα συμπεριφορές και καταστάσεις. Πράγμα που με βοήθησε άλλωστε τα μέγιστα στη μετέπειτα επαγγελματική μου ζωή, η οποία καμία σχέση με πολιτική δεν έχει.

Πολιτική όμως στην πραγματικότητα είναι μία συνολική ματιά, μια συνολική αντίληψη μίας συνθήκης και πως μπορείς να πείσεις τον περισσότερο κόσμο για την ορθότητά της και ως τέτοια είναι χρήσιμη παντού.

Ε.Π. Στην ομιλία σας σταθήκατε πολύ στην αναγκαιότητα να ασχοληθεί ο πολίτης ξανά με την πολιτική ζωή της χώρας του ενεργά. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη σήμερα;

Α.Μ.Διότι τα πάντα είναι πολιτική. Η πολιτική ορίζει τη ζωή μας καθημερινά, χωρίς πάντα να το αντιλαμβανόμαστε. Κάθε νόμος και κανονισμός, κάθε δικαίωμα και ελευθερία, όλα είναι μία πολιτική απόφαση. Και δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός για να ενδιαφέρεσαι για την πολιτική. Αντιθέτως. Εάν είχαμε πιο πολιτικοποιημένους πολίτες, θα είχαμε και καλύτερους πολιτικούς.

Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για τους πολίτες που ζουν σε δομημένες κοινωνίες: να γίνουν όλα ΜΕ αυτούς ή ΧΩΡΙΣ αυτούς.

Οι αποφάσεις θα παρθούν, μην έχετε καμία αμφιβολία, απλώς θα παρθούν ερήμην σας. Και μπορεί αρχικά ο ρόλος του απαθούς «λιθοβόλου» να φαίνεται ευχάριστος, ωστόσο μακροπρόθεσμα ανταλλάσσεται με τον ρόλο του κορόιδου.

Ε.Π. Αναφερθήκατε στην έννοια της ιδεολογίας και στην αναγκαιότητα να επανέλθει στο προσκήνιο. Ποια είναι η ιδεολογία που θα μπορούσε σήμερα να ξυπνήσει το πάθος της πολιτικοποίησης στους πολίτες;

Α.Μ.Μία ωραία ερώτηση η οποία ταλανίζει σκεπτόμενους ανθρώπους ανά τον κόσμο, και στην οποία δεν έχω την αλαζονεία να πιστεύω ότι έχω την απάντηση. Ωστόσο πιστεύω ότι μάλλον θα πρέπει να εστιαστούμε σε τρεις άξονες: την Συμμετοχικότητα, την Δημοκρατία και την Παιδεία. Τη Συμμετοχικότητα μέσα από μία βαθιά αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος που θα απαιτεί πρακτικά την συμμετοχή του πολίτη – η πρόοδος της τεχνολογίας μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, τη Δημοκρατία όχι απλώς ως έκφραση ελευθερίας, αλλά συμπερίληψης και ενσυναίσθησης και την Παιδεία χωρίς την οποία όλα αυτά καθίστανται άκυρα.

Ε.Π. Το όραμα του Παύλου Μπακογιάννη για την Ελλάδα αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ευρυτανία, μπορεί να υλοποιηθεί ή μοιάζει ανέφικτο στις μέρες μας;

Α.Μ.Καταρχάς να πούμε ότι το όραμα του Παύλου Μπακογιάννη για την Ευρυτανία έχει εν πολλοίς υλοποιηθεί και θα έλεγα ότι έχουν γίνει και πολλά παραπάνω από αυτά που εκείνος τότε μπορούσε να προβλέψει. Την Ευρυτανία την πήραν επ’ώμου η Ντόρα Μπακογιάννη πρωτίστως αλλά και ο Κώστας Μπακογιάννης ως δήμαρχος. Εάν σήμερα η ιδιαίτερη πατρίδα μας έχει τις δυσκολίες που έχει, τρομάζω με το ποια θα ήταν η τύχη της εάν δεν της άφηνε κληρονομία ο Παύλος Μπακογιάννης τους δύο αυτούς ανθρώπους. Γιατί για την οικογένεια μας, η Ευρυτανία είναι χρέος ιερό.

Όσο για το όραμά του για την Ελλάδα, φοβάμαι πως είμαστε αρκετά μακριά. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η πολυετής κρίση έστειλε αναπόφευκτα χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τα θέματα αρχών και αξιών. Αλλά δεν χάνω την ελπίδα μου. Αρκεί να μην παραιτηθούμε όλοι μπροστά την «πρακτικότητα» και το πολιτικό όφελος. Αρκεί να μην παραιτηθούμε όλοι. Αρκεί να μην ξεχαστούμε όλοι.

Ε.Π. Η Ευρυτανία είναι ο τόπος καταγωγής σας και την επισκέπτεστε συχνά. Πώς την βλέπετε σήμερα και ποια είναι η πολιτική σας ματιά για το μέλλον του τόπου;

Α.Μ.Όπως είπα και πριν, η Ευρυτανία υπήρξε τυχερή μέσα στην ατυχία της. Νομίζω ότι το στοίχημα του τόπου μας είναι πρωτίστως η αλλαγή νοοτροπίας. Γκρινιάζουμε περισσότερο από όσο δουλεύουμε και έχουμε μάθει να περιμένουμε πολλά από ένα κράτος που δεν έχει πια να μας δώσει.

Θεωρώ ότι αν ολοκληρωθεί και ο οδικός άξονας Λαμία Καρπενήσι, τότε ολόκληρη η περιοχή θα μπορέσει να επαναπροσδιοριστεί. Αυτό βέβαια θέλει συγκεκριμένο σχέδιο και υιοθέτηση του από τους Ευρυτάνες.

Ε.Π. Όταν λέτε για σχέδιο που πρέπει να υιοθετήσουν οι Ευρυτάνες, σκέφτεστε κάτι συγκεκριμένο; Τι θα προτείνατε;

Α.Μ.Η πραγματικότητα κατά τη γνώμη μου είναι ότι το μέλλον της Ευρυτανίας βρίσκεται στον Τουρισμό. Όχι, όμως, με τον τρόπο που το έχουμε κάνει μέχρι τώρα, αλλά με ένα οργανωμένο σχέδιο μετατροπής του τόπου μας σε έναν υψηλού επιπέδου, διεθνή προορισμό. Η Ευρυτανία, το Καρπενήσι κρύβουν μέσα τους αυτή τη δυναμική. Προϋπόθεση για να την απελευθερώσουμε είναι τόσο η δημιουργία κατοικιών, σχεδιασμένων μέσα από μια σύγχρονη λογική, όσο και η ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών μονάδων, υποδομών εστίασης και αναψυχής. Αναφέρομαι σε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και υποδομές, που δεν θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής, στοχεύοντας σε Έλληνες και -κυρίως- ξένους επισκέπτες, υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Όλο αυτό χρειάζεται δέσμευση, οργάνωση, και φυσικά διάλογο και συναντίληψη από όλους μας. Χρειάζεται να μιλήσουμε ανοιχτά και δημόσια, να σχεδιάσουμε προσεκτικά και να αξιολογήσουμε αυστηρά κάθε μεγάλο και μικρό βήμα που θα καθορίσει το μέλλον της Ευρυτανίας για τα επόμενα χρόνια. Θέλει συνεννόηση και συμμετοχή από την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε εθνικό και ευρωπαϊκό πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας για να δούμε αυτόν τον τόπο να μεγαλουργεί και να προοδεύει, όπως πραγματικά του αξίζει, αλλά και όπως αξίζει σε όλους μας.

Ε.Π. Τους τελευταίους μήνες ακούγονται έντονα οι φήμες ότι θα θέσετε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Καρπενησίου. Υπάρχει ενδεχόμενο να εμπλακείτε στην πολιτική σκηνή της Ευρυτανίας;

Α.Μ. Όπως είπα και πριν, μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται για την πολιτική, να πονάει και να αγαπάει τον τόπο του, χωρίς ωστόσο να ασχολείται ενεργά. Άλλωστε ποιος να συγκριθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ε.Π. Άρα αποκλείετε τη συμμετοχή σας στα κοινά της Ευρυτανίας;

Α.Μ. Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια οι θεοί γελούν. Μπορώ, όμως, μετά βεβαιότητος να σας πω ότι δεν βρίσκεται στα σχέδια μου.