Το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Γκορόγιας και η Αντιπολίτευση

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου, πριν από την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της 5ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ζήτησε και έλαβε το λόγο από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Νιάφα Κωνσταντίνο.

Ο κ. Μπαμπαλής μεταξύ των άλλων στην τοποθέτησή του, υπέβαλλε πρόταση προς τα μέλη του ΔΣ να τεθεί σε ψηφοφορία και να συζητηθεί , ως προ ημερησίας διατάξεως θέμα, και να ληφθεί απόφαση σχετικά με την καταδίκη της συμπεριφοράς του δημοτικού υπαλλήλου κ. Γκορόγια Νικόλαου έναντι δημοτικού συμβούλου που έλαβε χώρα στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 23-01-2022.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΣ, έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του κ. Μπαμπαλή Θεόδωρου, την οποία και αποδέχτηκαν ομόφωνα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί ως εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα.

Το συμβάν διαδραματίστηκε στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2022, με πρωταγωνιστές τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας Νίκο Γκορόγια και τον σύμβουλο της ομάδας Μπαμπαλή και πρώην Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Τάκη κατά τη διάρκεια ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος.

Συγκεκριμένα, την ώρα συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος ο διαπληκτισμός ξεκίνησε όταν ο προϊστάμενος μηχανικός απαντώντας στην εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος έργων που του ζήτησε ο κ. Τάκης πριν γίνει η τελική ψηφοφορία εκείνος απάντησε «Απορώ κ. Τάκη, με πέντε χρόνια εμπειρία επειδή ήσασταν αντιδήμαρχος οικονομικών, δεν ξέρετε τι ψηφίζετε σήμερα. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι νούμερα σήμερα…Δεν κάνουμε τεχνική, δεν φτιάχνουμε μελέτη… Το τεχνικό πρόγραμμα είναι νούμερα, τι αναλογεί σε κάθε ΣΑΤΑ, δεν είναι λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες, θα πάνε μετά οι διακηρύξεις στην Οικονομική Επιτροπή με την τεχνική περιγραφή που θα λέει αναλυτικά τι γίνεται. Τώρα είναι τα νούμερα που αντιστοιχούν σε κάθε Τοπική Κοινότητα».

Η απάντηση Τάκη

Από τη μεριά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τάκης δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα του καταλόγισε ο κ. Γκορόγιας αναφέροντας τα εξής: «Δεν είναι αριθμοί το τεχνικό πρόγραμμα όπως μας είπε ο προϊστάμενος. Είναι ουσιαστική διαδικασία και ουσιαστικό κείμενο για τη λειτουργία του Δήμου. Δεν μπορούμε σε ένα τέτοιο ουσιαστικό κείμενο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις προτάσεις των Τοπικών, να γίνει διαλογική συζήτηση, να μας έρχεται ένα κείμενο την Τετάρτη το απόγευμα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή να κάνεις κάποια ερώτηση, αν βρεις κάποιον, και Σάββατο – Κυριακή έλα ψήφισέ το. Δεν έχουμε όπως είπε, σημαντικό, και θα ήθελα αν είναι δυνατόν να μας φέρετε τώρα το πρακτικό της Επιτροπής Διαβούλευσης, να δω ποιοι συμμετείχαν, τι έκαναν…»

Η Αντιπολίτευση και η πρόταση καταδίκης της συμπεριφοράς

Όπως ήταν αναμενόμενο η Αντιπολίτευση δε θα επέτρεπε η συμπεριφορά αυτή να περάσει στα ‘ψιλά γράμματα’. Ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής υπέβαλλε πρόταση ζητώντας από το σώμα να ληφθεί απόφαση σχετικά με την καταδίκη της συμπεριφοράς του δημοτικού υπαλλήλου κ. Γκορόγια Νικόλαου έναντι του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Τάκη. Από τη μεριά της η παράταξη Σουλιώτη συμφώνησε στην «καταδίκη της συμπεριφοράς και όχι προσώπου». Τελικά εγκρίθηκε η πρόταση του κ. Δημητρόπουλου Χρήστου να μη γίνει καταδίκη συμπεριφοράς για κανένα πρόσωπο μέχρι σήμερα και στο εξής να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και να αποπέμπεται από την αίθουσα του ΔΣ όποιος συμπεριφέρεται απρεπώς.

Σε αναμονή τα έργα των Αγράφων

Πολλά μάλιστα από τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στον Δήμο Αγράφων βρίσκονται ακόμη σε αναμονή και για το λόγο αυτό ο κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής έθεσε ερωτήματα στον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Νίκο Γκορόγια σχετικά με σημαντικά έργα του Δήμου Αγράφων που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Γκορόγιας αναφέρθηκε στη Γέφυρα στο Σαμάρι, έργο που δημοπρατήθηκε, αλλά όπως ανάφερε «μέσα στον Αγραφιώτη ήταν αδύνατο να ρισκάρουμε αυτή τη στιγμή να φτιάξουμε βάθρα». Για το 5Χ5 στο Νέο Αργύρι αναγέρθηκε σε πρόβλημα με το χώρο, όμως η μελέτη είναι έτοιμη. Για τις Παιδικές χαρές θα προχωρήσουν σε βελτιώσεις μόνο σε κάποιες από αυτές. Για το Γήπεδο μπάσκετ Βαλαώρα δεν έχει τελειώσει η εργολαβία, καθώς είναι σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε μάλιστα και στα έργα που έχουν αναλάβει Οι ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ που είναι το διοικητήριο, το κομμάτι στο Μουσείο στη Βίνιανη και τις παιδικές χαρές που υλοποιούν αυτή τη στιγμή. Ως προς τις δεξαμενές ο κ. Γκορόγιας αναφέρθηκε στον εμπαιγμό της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφερειακής Αρχής της προηγούμενης που έκαναν στο Δήμο Αγράφων, καθώς πλέον απαιτούνται νέες μελέτες. Για το Γήπεδο Φραγκίστας η μελέτη δεν προχώρησε, διότι δεν εστάλη στον Επίτροπο της Λαμίας καθώς θα την απέρριπτε και τέλος για το ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ έχουν κατατεθεί δυο προτάσεις και ακόμα αναμένονται οι εγκρίσεις.