Αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που οξύνεται το τελευταίο διάστημα και παραμένει δύσκολα διαχειρίσιμο από την Κυβέρνηση.
Οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες, η αποσυμφόρηση των νησιών προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη αλλά σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας επικρατεί αναβρασμός ενόψει της μετακίνησης εκεί προσφύγων. Σε Νάουσα, Βέροια, Γρεβενά, Γιαννιτσά, Σκύδρα και Σέρρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και σε αυτές δεν αποκλείεται να προστεθεί και το Καστράκι του δήμου Αγρινίου.

Η μικρή τοπική κοινωνία του όμορφου χωριού που βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιόμετρων μακριά από το Αγρίνιο, είναι σε αναβρασμό το τελευταίο διάστημα καθώς πληθαίνουν-και συγκλίνουν- οι πληροφορίες για πιθανή μεταφορά προσφύγων στον παραδοσιακό ξενώνα-οικισμό που λειτουργούσε επί χρόνια και πλέον ιδιοκτησιακά έχει περάσει σε Τράπεζα.

Δεδομένο προς το παρόν θεωρείται πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα μεταφερθούν πρόσφυγες και στην Αιτωλοακαρνανία. Όλες οι πληροφορίες μάλιστα συγκλίνουν πως έχουν βρεθεί τρεις συγκεκριμένοι χώροι για τη φιλοξενία τους και πως δυο τουλάχιστον ξενοδόχοι συμφώνησαν.
Δεδομένο εξάλλου είναι πως στον ξενώνα της ενότητας Στράτου, κοντά στις εγκαταστάσεις του φράγματος Καστρακίου, έγινε αυτοψία από τις αστυνομικές αρχές και ο χώρος έχει τεθεί υπόψη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο ζήτημα.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα διακινείται πως αυτός ο ξενώνας που διαθέτει υποδομές σε καλή κατάσταση, εστιατόριο κλπ προκρίνεται για την φιλοξενία οικογενειών μεταναστών. Οι πληροφορίες δεν είναι επίσημες ωστόσο έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη μικρή κοινωνία του χωριού. Οι κάτοικοι μάλιστα κάνουν λόγο για ύπαρξη σύμβασης μεταξύ της συστημικής τράπεζας που κατέχει πλέον το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Συντονίζουν τις κινήσεις τους οι πρόεδροι Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα , οι πρόεδροι Σπολάιτας, Στράτου, Ματσουκίου, Μπαμπαλιού και Καστρακίου έχουν έρθει σε επικοινωνία για να οργανώσουν διαμαρτυρία των συμπολιτών τους πάνω στη γέφυρα του Αχελώου, ενώ αναμένεται να επικοινωνήσουν και με τον πρόεδρο της Λεπενούς. (πηγή: agrinionews.gr)