Γεγονός αποτελεί η σύσταση και συγκρότηση Επιτροπής Καθοδήγησης και Ομάδας Συντονισμού για την ΟΧΕ “Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων”, ύστερα από την υπογραφή του ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης.

Το πρόγραμμα ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ αφορά την αναβάθμιση των τριών ορεινών Δήμων Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας σε θέματα υπηρεσιών και υποδομών, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και την κοινωνική προστασία και συνοχή. Με αυτό το Πρόγραμμα τα έργα που έχουν υποδείξει οι Δήμαρχοι, τα οποία στη συνέχεια μελετήθηκαν, αξιολογήθηκαν, προτεραιοποιήθηκαν, τελικά αποτέλεσαν μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα έχει ως κεντρικό άξονα τις υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στο οδικό δίκτυο που αποτελεί προτεραιότητα και για τους τρεις Δήμους, προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. Φυσικά αυτό θα συμβάλλει και στις Δομές Κοινωνικής Στήριξης λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πληθυσμού στο Δήμο Αγράφων για να μείνουν οι άνθρωποι του τόπου στα χωριά τους, με στόχο τη σταδιακή ανατροπή της δημογραφικής γήρανσης. Αυτή η υπογραφή του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων, σηματοδοτεί την έναρξη μιας τελέσφορης συνεργασίας ανάμεσα στους τρεις Δήμους και τη θεμελίωση μιας συλλογικής προσπάθειας που είχε στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη δημιουργία δράσεων με κοινό στόχο την υποστήριξη των χωριών που έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΡΑΦΩΝ – ΑΡΓΙΘΕΑΣ – ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Με κοινό δελτίο τύπου οι δήμοι Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα αναφέρουν ότι με την αριθ. 26650/23.3.2023 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθ.2032 ΦΕΚ 31/3/2023), συστάθηκε η Επιτροπή Καθοδήγησης και Ομάδας Συντονισμού για την ΟΧΕ «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων» (ΕΑΠΑ).

Σκοπός του φορέα είναι η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΕΑΠΑ», η παρακολούθηση και συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και τυχόν απαραίτητες προσαρμογές που ενδεχομένως απαιτηθούν κατά την υλοποίηση και την διασφάλιση της συγχρηματοδότησης και συνέργειας μεταξύ των χρηματοδοτικών μέσων.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους εκάστοτε:  Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως Πρόεδρο και μέλη τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και τους Γενικούς Γραμματείς:  Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης (Γραφείο Πρωθυπουργού), Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ.

Επίσης συμμετέχουν οι δήμαρχοι της Διαδημοτικής Συνεργασίας Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα, οι οποίοι έθεσαν στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη την ένταξη των Αγράφων σε Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο συνέταξαν από κοινού οι Δήμοι. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση η οποία γίνεται για πρώτη φορά, ειδικά για την περιοχή και παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ανθηρό Αργιθέας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δηλώσεις δημάρχων:

Αλέξης Καρδαμπίκης, δήμαρχος Αγράφων: «Οι στόχοι μας παραμένουν δεδομένοι και θέλουμε τα χωριά μας να παραμείνουν ζωντανά, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης, ανθρωποκεντρικά δομημένα. Θεωρούμε αυτό το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ως ένα ηθικό συμβόλαιο των Δημοτικών Αρχών των τριών Δήμων με τους δημότες μας. Μαζί επιχειρούμε να αλλάξουμε τον τόπο μας προς το καλύτερο, με έργα ουσιαστικά που θα αποτελέσουν μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού και θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων όχι πρόσκαιρα αλλά σε βάθος χρόνου, υλοποιώντας έργα που θα αλλάξουν δραστικά τη φυσιογνωμία των Δήμων μας».

Αντρέας Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας: «Το “Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων” λαμβάνει, και θεσμικά πλέον, “σάρκα και οστά”. Πρόκειται για την απόλυτη δικαίωση μιας πολύμηνης συστηματικής προσπάθειας και την επίσημη επισφράγιση μιας ιστορικής ευκαιρίας για τον τόπο μας. Η στιγμή είναι κομβική. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε δυναμικά με την ίδια αφοσίωση και με ακόμα μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένας διαθέσιμος πόρος για τις ορεινές μας περιοχές».

Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος: «Με την σύσταση Φορέα Διαχείρισης ΕΑΠΑ, ολοκληρώνονται οι πολιτικές και διοικητικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός σπουδαίου αναπτυξιακού προγράμματος για τα Άγραφα. Ουσιαστικά μετά τις εκλογές αρχίζει η υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του τόπου μας. Αποτελεί ευκαιρία για συγκράτηση του εναπομείναντος πληθυσμού και τίθενται οι βάσεις για την επανακατοίκηση των χωριών μας. Μιλάμε την γλώσσα των έργων και το ΕΑΠΑ είναι η ευκαιρία στις προκλήσεις του Μέλλοντος».