Άνοιξε την Δευτέρα 03/08/2020, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις όλων των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού για την επιδότηση των δόσεων των δανείων που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Στην πλατφόρμα έχουν “φορτωθεί” τα δεδομένα για τους δανειολήπτες από τις τράπεζες, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ. Οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία καθώς και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών που κατοικούν σε αυτή. Σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα πραγματοποιείται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καθοριστεί αν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και οι σχετικές πληρωμές να ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση κυμαίνεται από 300 ευρώ έως και 600 ευρώ ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν είναι «κόκκινο» ή αν έχει καταγγελθεί. Ανάλογα με το τι είναι το δάνειο, έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια όπως το οικογενειακό εισόδημα, το ύψος των καταθέσεων, η αξία της α΄ κατοικίας, η αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ποιοι εντάσσονται

Το πρόγραμμα αφορά φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε κλάδους της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Συγκεκριμένα ως επιλέξιμοι θα θεωρούνται οι εξής δανειολήπτες:

  • Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
  • Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Η ένταξη των δανειοληπτών (που επλήγησαν από τον κορωνοϊό) στο πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων θα γίνεται με κριτήρια “οικογένειας”. Ακόμα και ένα από τα μέλη της οικογένειας να είναι επιλέξιμο, τότε όλο το νοικοκυριό θα μπορεί να ενταχθεί στο λεγόμενο “πρόγραμμα-γέφυρα”. Φτάνει, δηλαδή, ο ένας από του δυο συζύγους ή κάποιο από τα εξαρτώμενα μέλη να είναι επιλέξιμος δανειολήπτης για να ρυθμιστούν όλα τα στεγαστικά δάνεια του νοικοκυριού. (πηγή: Protothema.gr)