Ανοιχτή επιστολή στο Δημήτρη Αναγνωστάκη

2245

Καρπενήσι Ιούνιος του 2019

Αγαπητέ σύντροφε και φίλε Δημήτρη.

Κατά το στερεότυπο της περίπτωσης , οι νίκες έχουν πάντα πατρότητα ,οι ήττες όμως είναι συνήθως ορφανές.

 Εμείς βέβαια ηττηθήκαμε ,χωρίς όμως να  νιώθουμε ότι χάσαμε  και τον πόλεμο.

 Στην αριστερά, σε όλους  εμάς  τους προοδευτικούς πολίτες και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους με τη ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ  δεν αρμόζουν οι γκρίνιες, η μεμψιμοιρία , η ανωριμότητα και οι αναχωρητισμοί,γιατί δεν είμαστε σπορά της τύχης αλλά γέννημα του αέναου αγώνα.

Δημήτρη χάσαμε  από μια  πετριάτου ενεστώτα χρόνου, θέλοντας απολύτως να σε απενοχοποιήσω όχι από αβρότητα ή τη συνήθη συμπάθεια προς τον παθόντα , αλλά με μια αντικειμενική θεώρηση της διαρκούς και γόνιμης πολιτικής σουδράσης, όπως και  της πανθομολογούμενης θετικής προσωπική σου παρουσίας.

Άλλωστε τα κέρδη και οι ζημίες στη δικιά  σου και τη δικιά μαςκοσμοθεώρηση,ξέρεις και ξέρωότιείναι συλλογικά.

Κόντρα λοιπόν στην προεκλογική κοινήαίσθηση ,ότι ήμασταν  μια ελκτική πρόταση και μια ενδιαφέρουσα επιλογήγια την περιφέρεια Στερεάς, βρεθήκαμε αίφνης στην τρίτη θέση.

Υπήρχε φαινομενικά, η δικαιωματικήβεβαιότητα στην κοινωνία και όχι μόνο σε μας ,ωςάγονη αυταρέσκεια, ότι θα ήμασταν στο δεύτερο γύρο των εκλογών και εκεί είχαμε τις κοινωνικές συμμαχίες  για να κερδίσουμε την περιφέρεια.  Γιατί είχαμε και έχουμε  προτάσεις και σχέδιο,όπως επίσης αξιόλογο επικεφαλή της παράταξης  και ικανό ανθρώπινο δυναμικό για να διοικήσουμε αποτελεσματικά.

Αποκλειστικό μας αντίπαλο θεωρήσαμε τη συντηρητική παράταξη του κ Σπανού και υποτιμήσαμε ,μπορεί και δικαίως , τον έτερο Καππαδόκη , τον ευρέως γνωστό και αναγνωρίσιμο  κ Γκλέτσο.

Η δημοσκόπηση του Σταρ Στερεάς και οι διάφορες στοιχηματικές εταιρείες είχαν κτυπήσει από νωρίς βέβαια το καμπανάκι, αλλά αυτό δεν το αξιολογήσαμε στο βαθμό πουέπρεπε , χωρίς βέβαια να μπορούσαμε να κάνουμε  κάτι το θεαματικά διαφορετικό.

 Προσωπικάοφείλω να ζητήσω μια  συγγνώμη απ’ το Σταρ Στερεάς, γιατί το αδίκησα με κάποιες κρίσεις μου.

Δεν είχαμε και δεν έχει και η κοινωνία εμπιστοσύνη στους δημοσκόπους και ίσως δικαίως Πάθαμεόμως κάτι σαν τον τσοπάνη στο μύθο του Αισώπου, που δεν έλαβε καν υπόψη του την τελευταία  προειδοποίηση  του φαρσέρ για το λύκο.

ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ

Γιατίόλη η Ελλάδα βάφτηκε μπλε,για τους λόγους πουέχουν κεντρικά αναλυθεί και γιατί όταν γέρνει το γήπεδο, δύσκολα κερδίζεις  τον αγώνα.

Γιατί ο κύριος αντίπαλος μας ο κ Σπανός ,αν και λειτουργώντας ως αντ’ αυτού και με  ένα ετερόφωτο  επικοινωνιακόαφήγημα  παραταξιακής συνέχειας,έπεισε.

Έχοντας βέβαια στη διάθεση τους μηχανισμούς και μοχλούς εξουσίας πάμπολλους και τη διαχείριση και τη χρήση των δημοσίων πόρων ως προεκλογικό εργαλείο.

Γιατί υπάρχει  μια  αρκετάέντονη ανάγκη στην κοινωνία για αντισυστημικές συμπεριφορές και ελλιπή αξιολόγηση του ειδικού βάρους της ψήφου,σε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση τωνκλασσικών κριτηρίων πολιτικής επιλογής.

Αλγόριθμοιέκφρασης της  εκλογικής συμπεριφοράς δεν υφίστανται ,υπάρχουν όμως σίγουρα ελάχιστοι κώδικες για το αυτονόητο και τούτοι θαρρώ πως μπλόκαραν.

Γιατί εμείς δεν έχουμε γειώσεις και ερείσματα στην αυτοδιοίκηση αλλά και ευρύτερα στις τοπικές κοινωνίες Αυτό είναι καθολικόγια την αριστερά,απ’ ότι  και απ’ τα γενικότερα αποτελέσματα φάνηκε και δεν αφορά  αποκλειστικάτη Στερεά.

Για τις μικρές  η και μεγαλύτερες  οργανωτικές μας αδυναμίες  και την έλλειψηοικονομικών πόρων, όχι βέβαιατα εν λόγω ως κύριο παράγοντα ,αλλά σίγουρα μας εμπόδισαν  για μια πιο αξιοπρεπή  προεκλογική επικοινωνία.

Γιατί οι έννοιες του χρέους και του συλλογικού καλούάρχισαν να ξεθωριάζουν  και στους προοδευτικούς κύκλους ,υπέρ των ατομοκεντρικών λογικών και της άμεσης απολαβής.

Οι  προσωπικές φιλοδοξίες όταν δεν εντάσσονται σε ένα συλλογικό σχέδιο ,λειτουργούν καταστροφικά και παίρνουν το χαρακτήρα μωρίας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Εσύ ως μπροστάρης και εμείς οι υπόλοιποι έξι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Στερεά Υπεροχής ,όπως και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι  μας , καθείς κατά τη δυνατότητα του και κατά την αίσθηση του καθήκοντος.

Να επιτελέσουμε στο ακέραιο το θεσμικό μας ρόλο, όπως οι πολίτες της Στερεάς μας όρισαν με την ψήφο τους  και με βάση το νέο νομικό πλαίσιο του Κλεισθένη.

 Δεν θα αποποιηθούμε καμιά ευθύνη και θα παλέψουμε  να αναδειχθεί και να εμπεδωθεί στην αυτοδιοικητική ζωή η αξία και η αποτελεσματικότητα της απλής αναλογικής ,ως δημοκρατική και γόνιμη πολιτική πρακτική.

Καιπροπαντός να αντισταθούμε σε τυχούσες προσπάθειες απαξίωσης της και σε λογικές ταύτισης της περιφερειακής πολιτικής ,με τα τεκταινόμεναστην κεντρική πολιτική σκηνή.

 Να δώσουμε τη μάχη μέσα απ’ τα όργανα για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιφέρειας και κάθε περιοχής ξεχωριστά και να παλέψουμε να ενισχύσουμε τα αυτοδιοικητικά μας ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες,  ώστε η επόμενη φορά να μας βρει πιο έτοιμους

Έχοντας πάντα σαφή και διακριτό ρόλο να είμαστε παρόντες παντού και πάντα, δημιουργικά η και αποτρεπτικά αν χρειασθεί.

Έχοντας ως σημαία μας τη συνεννόηση , πάντα διεκδικητικά για ότι οι περιφερειακές ενότητες και οι πολίτεςδικαιούνται, αλλά και συγκρουσιακοί με τη μορφή κοινωνικής άμυνας  αν και όπου χρειασθεί ,πράγμα που βέβαια απεύχομαι.

Να υπερασπιστούμε την αυτονομία του ρόλου της αυτοδιοίκησης και να αντισταθούμε στους κινδύνους ομογενοποίησης της πολιτικής,γιατί σίγουρα δεν είμαστε όλοι το ίδιο

Και το σημαντικότερο και το πιο ουσιαστικό , να τους ταράξουμε  στις δημιουργικές προτάσεις ,τη νομιμότητα και το  πολιτικόήθος,όλους και σεκάθε κατεύθυνση.

Γιατί όλοι οι ρόλοι στη δημοκρατία ως αυταξία, είναι εξ ίσου χρήσιμοι και απαιτητικοί.

Καλή μας και δημιουργική αυτοδιοικητική θητεία

Ειλικρινά δικός σου                                                                                                                                                                                                                        ΜΠΕΡΜΠΕΡΗΣ ΜΩΥΣΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ