Έχασε τη μάχη με τον COVID 19 ο Μιχάλης Τσουκιάς ιδρυτής της Trekking Hellas. Τι αναφέρει η επιστολή των Καρπενησιωτών που βρέθηκαν μαζί του πριν λίγες μέρες

29844

Δυστυχώς έχασε τη μάχη με τον COVID 19 μια πολύ σημαντική προσωπικότητα για τον εναλλακτικό τουρισμό της χώρας ως ένας από τους ιδρυτές της Trekking Hellas. Απεβίωσε στο νοσοκομείο Σωτηρία, χτυπημένος από τον κορωνοϊό και παρά τα 65 χρόνια του και την εξαιρετική φυσική του κατάσταση, δεν μπόρεσε να κερδίσει την μάχη της ζωής του. Πληροφορίες θέλουν να είχε μολυνθεί στην Ιταλία την οποία επισκέπτονταν τακτικά, ενώ η κατάσταση της υγείας του είχε ραγδαία επιδεινωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα.  

Ο Μιχάλης Τσουκιάς είχε στενές σχέσεις με την Ευρυτανίας, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του τομέα αυτού στην περιοχή και πιστεύοντας στις δυνατότητας Ευρυτανίας. Πριν δυο χρόνια βρέθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, στο αφιέρωμα του Κλήμη Τσατσαράγκου, του Ευρυτάνα που χάθηκε στα Ιμαλάια το 1985 και στην αποστολή ήταν μαζί του ο Μιχάλης Τσουκιάς. Στις αρχές του Μαρτίου, το διάστημα 6-8/3, και μόλις δυο μέρες πριν διαγνωστεί με τον COVID 19, είχε παραβρεθεί σε σεμινάριο στα Τρίκαλα, όπου και συμμετείχαν και τέσσερεις (4) Καρπενησιώτες που παρακολουθούσαν την σχετική εκπαίδευση, όπως αποκλειστικά έφερε στο φως ο Ευρυτανικός Παλμός που κυκλοφορεί.

Συγκεκριμένα στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του Ευρυτανικού Παλμού, οι συμμετέχοντες συμπολίτες μας περιγράφουν αναλυτικά τι ακριβώς έγινε μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όταν λίγες μέρες μετά ενημερώθηκαν ότι ο Μιχάλης Τσουκιάς είχε διαγνωστεί με τον ιό. Αναλυτικά η σχετικά επιστολή αναφέρει:

 «Στις 6-8/3/2020 τέσσερα άτομα από την Ευρυτανία, στα πλαίσια σεμιναρίου «Δια Βίου Μάθησης» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με διάρκεια έξι μήνες, βρεθήκαμε στα Τρίκαλα για να λάβουμε μέρος στην τελευταία υποχρεωτική συνάντηση. Η συνάντηση έγινε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, ένας χώρος για 2000 άτομα. Είμασταν 180 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Ακολουθήσαμε το πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε θεωρητικές διαλέξεις από τους δύο ομιλητές και αναχωρήσαμε στις Κυριακή 8/3/2020.

Την Πέμπτη 12/3/2020 η γραμματεία του σεμιναρίου μας ενημέρωσε ότι ο ένας από τους δύο κεντρικούς ομιλητές του σεμιναρίου βρέθηκε θετικός στον κοροναιού. Με τον συγκεκριμένο ομιλητή οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν είχαμε έρθει σε άμεση επαφή και η απόσταση από την οποία μιλούσε μέχρι τις θέσεις που καθόμασταν ήταν τουλάχιστον δέκα μέτρα. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ και η οδηγίες που πήραμε ήταν να μείνουμε στα σπίτια μας, εμείς και οι οικογένειές μας, όπως και πράξαμε. Καθ’ όλη την διάρκεια αυτών των ημερών και μέχρι σήμερα κανένας από εμάς ούτε μέλος των οικογενειών μας έχει παρουσιάσει συμπτώματα και είμαστε όλοι πολύ καλά στην υγεία μας. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο».

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός. Από πολύ νωρίς ωστόσο ασχολήθηκε με τη μεγάλη του αγάπη, την ορειβασία. Παρακολούθησε με επιτυχία τη Σχολή Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου (CAF) το 1972, σε ηλικία 17 ετών. Υπήρξε Πρόεδρος του ΕΟΣ Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας (ΕΟΟΣ).

To 1986, μαζί με τον Χρήστο Λάμπρη, δημιουργούν την Trekking Hellas, την εταιρεία που έγινε συνώνυμο των υπαίθριων δραστηριοτήτων και του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Το “αντίο” της Trekking Hellas

“Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια της Trekking Hellas, αποχαιρετάμε το Μιχάλη Τσουκιά. Για όλους εμάς, υπήρξε πρότυπο επιχειρηματία, οραματιστή αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπου. Το πείσμα, η αστείρευτη θέλησή του και ενέργεια, παράλληλα με την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του σε όλους μας θα είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. Στα δύσκολα μας δίδαξε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί και όταν ζοριζόμασταν μας έλεγε “κάντε κουπί”; έτσι και τώρα η μεγάλη οικογένεια που δημιούργησε υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το απαράμιλλο έργο που άφησε σε εμάς, στο χώρο του τουρισμού υπαιθρίων δραστηριοτήτων και σε όλη την Ελλάδα”.