• Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες στο Καρπενήσι
  • Αλλαγές μετά τις εθνικές εκλογές

Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων πρόκειται να ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών, αλλά και στις τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές. Αναλυτικότερα, ενστάσεις έχουν κατατεθεί από αρκετούς Δήμους της χώρας, οι οποίοι ζητούν τη μείωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από τους αγοραστές. Επιπλέον 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, θα ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

Η Ευρυτανία

Απλησίαστο το Καρπενήσι

Αυξητική τάση έχει καταγραφεί και στην αντικειμενική αξία των ακινήτων στις Δημοτικές Ενότητες Καρπενησίου με κάποιες από αυτές να παρουσιάζουν αυξητική τάση, ενώ άλλες να παραμένουν σταθερές.

Στην πόλη και γενικότερα τη Δημοτική Ενότητα του Καρπενησίου οι τιμές των ακινήτων είναι εξωπραγματικές τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα σε όλους όσους επιθυμούν να νοικιάσουν ένα σπίτι και σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία, κατάστημα ή και οικόπεδο.

Η εικόνα στην κτηματομεσιτική αγορά της περιοχής είναι δυσανάλογη με την ακραία ερήμωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τόπο. Παρόλο που έχει μειωθεί κατά πολύ ο πληθυσμός στο Καρπενήσι, την Ποταμιά και τις γύρω περιοχές και είναι πολύ λιγότεροι όσοι αναζητούν κατοικίες προς αγορά ή ενοικίαση, σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διατηρούν σταθερά πολύ ψηλά τις τιμές χωρίς την πρόθεση μείωσης αλλά και χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα πουλήσουν ή ενοικιάσουν το ακίνητο. Υπάρχουν, δε, και περιπτώσεις ιδιοκτητών που προτιμούν να κρατούν τα ακίνητα κλειστά χωρίς να τα αξιοποιούν, με αποτέλεσμα το Καρπενήσι με τα ξενοίκιαστα καταστήματα και τα κλειστά σπίτια συχνά να μοιάζει με έρημη πόλη.

Εκτός στεγαστικού δανείου οι νέοι έως 39 ετών λόγω υψηλής αξίας ακινήτων

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν άνθρωποι που έρχονται για εργασία στην πόλη και δεν βρίσκουν σπίτια για να στεγάσουν την οικογένειά τους κάτω από 450-500 ευρώ/μήνα, αλλά και πολλά νέα ζευγάρια που αδυνατούν να βρουν σπίτι για αγορά ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ‘σπίτι μου’ με χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια σε νέους που ‘τρέχει’ αυτή την περίοδο. Τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα και οι τιμές ξεπερνούν κατά πολύ τις 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα που μένουν μισοτελειωμένα ή αναξιοποίητα από τους ιδιοκτήτες τους.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων στους νέους οι οποίοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος της ΔΥΠΑ για τη λήψη 5.000 δανείων από νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών, με το επιτόκιο να περιορίζεται στο ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αφήνουν «εκτός» πολλά από τα ακίνητα προς πώληση, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, απογοητεύοντας τους εν δυνάμει αγοραστές, αλλά στο Καρπενήσι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ (με δυνατότητα να αυξηθεί) και στόχο την ωφέλεια 10.000 ατόμων (ζευγάρια ή και οικογένειες). Να τονιστεί ότι ένα από τα κριτήρια του προγράμματος είναι τα επιλέξιμα ακίνητα να είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής.Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Οι αντικειμενικές στο Καρπενήσι

Αναλυτικότερα, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο φύλλο μας στη Δημοτική Ενότητα Καρπενησίου, οι τιμές σε σχέση με το 2021 παρουσιάζουν κατά κύριο λόγο μικρές αυξήσεις της τάξης των 50 ευρώ, ενώ σε περιοχές όπως το Καλεσμένο, το Παπαρούσι και τη Μυρίκη υπάρχει μείωση των τιμών. Αναφορικά με την Δημοτική Ενότητα Προυσού μόνο η περιοχή της Καστανιάς παρουσιάζει αύξηση, ενώ στις υπόλοιπες Κοινότητες οι τιμές είναι μειωμένες. Στη Δημοτική Ενότητα Δομνίστας στις περισσότερες Κοινότητες οι τιμές της αντικειμενικής αξίας είναι μειωμένες όπως σε Κρίκελλο, Άμπλιανη και Μεσοκώμη και σε ορισμένα από αυτές σταθερές. Μόνο στην Κοινότητα Ψιανά η τιμή αυξήθηκε κατά 50 ευρώ. Στη Δημοτική Ενότητα Κτημενίων η τιμή είναι αυξημένη για την Κοινότητα της Αγίας Τριάδας, ενώ για τις υπόλοιπες οι τιμές είναι μειωμένες. Για τη Δ.Ε. Φουρνάς στην Κοινότητα του Κλειτσού η τιμή έχει μικρή αυξημένη, ενώ στη Δ.Ε. Ποταμιάς αυξήσεις σημειώνονται στις Κοινότητες Κλαυσί, Μεγάλο Χωριό, Γαύρος, Μουζίλο, Νέο Μικρό Χωριό και Παλιό Μικρό Χωριό. Για όλες τις ανωτέρω μεταβολές, κριτήριο για τις προτεινόμενες τιμές ζώνης αποτελούν (ενδεικτικά): α) η ανάπτυξη της κάθε κοινότητας, οι υποδομές της, η επισκεψιμότητα της, η προσβασιμότητα στο οδικό δίκτυο, η προσβασιμότητα και η εγγύτητα στην πόλη του Καρπενησίου. Δοθέντων αυτών, κρίνεται σκόπιμο, για τις μικρές και απομακρυσμένες Κοινότητες (συμπεριλαμβανομένων των οικισμών τους), τόσο από τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων (κατά περίπτωση), όσο και από την πόλη του Καρπενησίου, οι προτεινόμενες τιμές ζώνης να μειωθούν έτσι ώστε να αποτελέσουν κίνητρο για την οικιστική ανάπτυξη τους και την επισκεψιμότητα τους. Για τις πιο αναπτυγμένες Κοινότητες του Δήμου, καθώς και για τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, ήτοι τις Κοινότητες Αγίας Τριάδας, Προυσού, Φουρνάς, Κρικέλλου, Μεγάλου Χωριού, οι προτεινόμενες τιμές ζώνης καθορίστηκαν δυνάμει της υφιστάμενης ανάπτυξής τους (τουριστικής, οικονομικής, οικιστικής), την επισκεψιμότητα τους, την σύνδεση τους με το οδικό δίκτυο, την προσβασιμότητά τους από την πόλη του Καρπενησίου και από το εθνικό οδικό δίκτυο κ.λπ. Για την πόλη του Καρπενησίου, οι προτεινόμενες τιμές ζώνης καθορίστηκαν δυνάμει τις εγγύτητας των περιοχών της πόλης προς το κέντρο της, και την πρόσβασή τους στις βασικές υποδομές της πόλης, την ανάπτυξή της κάθε περιοχής (εντός της πόλεως), τον οικιστικό χαρακτήρα της κάθε περιοχής κ.λπ. Εν προκειμένω, οι ισχύουσες τιμές ζώνης για τις περιόδους από το 2011-2015, 2015-2018, 2019-2021 και το 2022 παρατίθενται στους κάτωθι πίνακες ανά Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και Οικισμό.

Άγραφα

Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Αγράφων μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης ή δυναμικός αγοραστής να βρει τις αντικειμενικές μέσω του συστήματος με τη βοήθεια του μηχανικού τους ή συμβολαιογράφου. Ενδεικτικά σε τρεις οικισμούς για τους οποίους έχουν οριστεί αντικειμενικές αξίες, ισχύει για την Κοινότητα Μαραθιά στον οικισμό Άνω Μαραθιά η αξία ανέρχεται στα 600 ευρώ, για τον οικισμό Μεσσαίας Μαραθιάς η αξία ανέρχεται επίσης στα 600 ευρώ, ενώ για την Κοινότητα Τριποτάμου και τον οικισμό Άνω και Κάτω Τριποτάμου η αντικειμενική αξία ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Τι είναι η αντικειμενική αξία

Η αντικειμενική αξία ακινήτου είναι στην ουσία η φορολογητέα αξία του και κάθε 2-3 έτη το υπουργείο Οικονομικών αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης και κατ’ επέκταση μεταβάλλονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια, το 2021 και το 2022 οι αντικειμενικές αξίες έχουν αναπροσαρμοστεί δύο χρόνια συνεχόμενα και πλέον θεωρείται πιθανή η ετήσια αναπροσαρμογή. Οι αντικειμενικές τιμές υπολογίζονται με βάση τις τιμές ζώνης και τις μεθόδους υπολογισμού του κράτος για την επιβολή φορολογίας και αποτελούν φορολογικό τεκμήριο της αξίας των ακινήτων.

Τιμές Ζωνών Καρπενησίου

Πώς θα υπολογίσετε την αντικειμενική αξία

Για όποιον επιθυμεί να υπολογίσει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του μπορεί να επισκεφτεί τον οδηγό της ΑΑΔΕ, όπου ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας πραγματοποιείται με τον πολλαπλασιασμό ποικίλων συντελεστών και παραγόντων που σχετίζονται με το ακίνητο. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τα φύλλα υπολογισμού της αξίας κατοικίας ή διαμερίσματος και οικοπέδου, ενώ έχει θέσει σε λειτουργία και την εφαρμογή valuemaps.gov.gr, μέσω της οποίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να υπολογίσει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του.