‘Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο και τραγουδάμε…’

22517

Στις 18 Μαρτίου 1939, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της χώρας μας, που επηρέασε τη μουσική της Ελλάδας αφήνοντας το δικό του προσωπικό στίγμα, με πλήθος μεγάλων έργων και σπουδαίων συνεργασιών.
Τα 80 του χρόνια θα γιορτάσει φέτος με μια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο, στα τέλη Ιουνίου, επιλέγοντας για την εορταστική αυτή βραδιά τα σπουδαία τραγούδια του από την Ιθαγένεια, τη Θητεία, το Χρονικό και διάσημα ορχηστρικά που του χάρισαν την ευρύτερη αποδοχή και συνεχίζουν να συγκινούν και να κινητοποιούν το συλλογικό αίσθημα από γενιά σε γενιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Γιάννης Χαρούλης, προσκλήθηκαν από τον συνθέτη ως οι ιδανικοί για να μοιραστούν μαζί του τη μεγάλη αυτή γιορτή.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε πολλά και αριστουργηματικά έργα. Πολλές φορές έχει δηλώσει ένθερμος θιασώτης του κινήματος «Επιστροφή στις ρίζες» εξηγώντας ότι σκοπός του δεν είναι, προφανώς, μια στείρα προγονολατρία και παρελθοντολαγνεία αλλά σχεδιασμός του μέλλοντος μέσω χρησιμοποίησης άφθαρτων στοιχείων του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, όχι απλά δεν απορρίπτει την πρόοδο αλλά πρεσβεύει την άποψη πως τα νέα, εντελώς απαραίτητα, στοιχεία της Επιστήμης, της Τέχνης και της Πολιτικής πρέπει να ενσωματώσουν τα διαχρονικά στοιχεία της Παράδοσής μας για να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο μείγμα που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να έχει μια καλύτερη ζωή, γράφει σε άρθρο του ο Δημήτρης Κονιδάρης στο musiccorner.gr.
Ο Μαρκόπουλος είναι από τους πολύ αγαπημένους μου συνθέτες. Η μουσική του έχει πάντα έναν ιδιαίτερο ρυθμό, παλμό θα έλεγα, που σε ξεσηκώνει στη στιγμή, δημιουργώντας σου την αίσθηση ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Οι συνεργασίες του με τους μεγάλους ποιητές της Ελλάδας, αλλά και στιχουργούς, έμειναν στην ιστορία. Όλα τα έργα του αγαπημένα, αλλά πρόσφατα ανακάλυψα το παρακάτω ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, ντυμένο με μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, που το αγάπησα από την πρώτη στιγμή!
Εαρινή Συμφωνία
Πρόλογος του Συνθέτη
Χίλια εννιακόσια τριάντα οκτώ. Ο Ρίτσος τελειώνει την εαρινή συμφωνία.
Η εαρινή συμφωνία είναι ένα ποίημα κοινωνικό ερωτικό, γεμάτο με όλα
τα χρώματα της ίριδος. Ο ποιητής δίνει ένα παγκόσμιο μήνυμα εναντίον
του επερχομένου πολέμου, αντιπαραθέτοντας την ομορφιά της ζωής.
“Ανοίχτε τα παράθυρα να μπει το σύμπαν ανθισμένο μ’ όλες τις παπαρούνες
του αίματός μας”, μερικές φράσεις. Και…….

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο στον ήλιο
και τραγουδάμε και τραγουδάμε.
Το φως κελαηδάει, άιντε κελαηδάει
στις φλέβες του χόρτου και της πέτρας.
Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε.

Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα.
Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα.
Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί.
Μαζί κι ο ουρανός και η γη.

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο στον ήλιο
και τραγουδάμε και τραγουδάμε.
Ο ήλιος με φωνάζει, ο ήλιος με φωνάζει.
Χαρά, χαρά. Δε μας νοιάζει τι θ’ αφήσει
το φιλί μας μες στο χρόνο και στο τραγούδι.

Απλά καταπληκτικό. Ο Ρίτσος, ο Μαρκόπουλος, η άνοιξη και η αγάπη…
(Φωτο: Ρούλα Ρέβη, από τη σελίδα του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Facebook)
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια