Αποκλειστικό. Ο μητροπολίτης Καρπενησίου κος Γεώργιος Ρεμπελος λέει πως έφτασε ο κορωνοιος στο Καρπενήσι και πως η κυβέρνηση έχει προκαλέσει προβληματισμό καθώς έχει χάσει το επικοινωνιακό κομμάτι . Χρηματοδοτεί τους καναλάρχες με τα χρήματα που προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους

Της Στέλλας Ψωμά

Ερώτηση
Σεβασμιότατε, γνωρίζαμε πως μέχρι πρότινος η Ευρυτανία ήταν ο πλέον καθαρός νόμος από τον COVIT-19. Τι συνέβη και τελευταία καταγράφονται καθημερινά κρούσματα;

Απάντηση .
Πραγματικά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα μόνιμου κατοίκου Ευρυτανίας παρά μόνο λίγων Ευρυτάνων οι οποίοι ζούσαν σε άλλα αστικά κέντρα .
Μια πιθανή αιτία είναι ίσως το τριήμερο 24, 25, 26 , Οκτωβρίου που το Καρπενήσι είχε 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία από Θεσσαλονικείς.
Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη η 26 είναι αργία.
Να τονίσω όμως πως είναι μια πιθανή αιτία όσο πιθανή αιτία μπορεί να είναι και η συχνή επικοινωνία Ευρυτάνων με Αθήνα και Λαμία για λόγους υγείας εργασίας κ.λ.π..
Να σημειώσω πως το πρόβλημα περιορίζεται στο Δήμο Καρπενησίου, ο Δήμος Αγράφων παραμένει ακόμη καθαρός από κρούσματα .

Ερώτηση
Ο κόσμος εκεί πώς αντιδρά στην εξάπλωση του ιού αλλά και στο νέο lockdown ;

Απάντηση.

Υπάρχει ένα μούδιασμα στον κόσμο και είναι φανερό πως κάθε μέρα είναι και λιγότεροι αυτοί που περπατούν για άσκηση. Βέβαια τις τελευταίες μέρες είναι και η θερμοκρασία χαμηλή , κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά σε ένα περίπατο.
Αξίζει όμως να σημειώσουμε και μια άλλη διάσταση του θέματος .
Όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο και οι άνθρωποι εξοικειώνονται με το πρόβλημα. Κάποιος συγγενής , κάποιος γνωστός θα νοσήσει χωρίς να απαιτηθεί η νοσηλεία του, σε κάποιο νοσοκομείο.
Δεν βλέπουν γύρω τους την εικόνα που έβλεπαν την άνοιξη στα Μ Μ.Ε. και εννοώ τους νεκρούς και τα φέρετρα των άλλων χωρών που έδειχναν καθημερινά.
Αυτό εγκυμονεί και έναν επιπλέον κίνδυνο γιατί η εξοικείωση μπορεί να περιορίζει την απαιτούμενη προσοχή εκ μέρους των πολιτών με όχι ευχάριστα αποτελέσματα .
Γενικότερα σε σχέση με την άνοιξη υπάρχει μια πιο εκλογικευμένη συμπεριφορά μια καλύτερη συνεργασία πολιτών και φορέων υγείας κι αυτό γιατί υπάρχει η γνώση και η εμπειρία που υπήρχε στην αρχή του έτους.

Ερώτηση
Ποιες πιστεύετε πως είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία τόσο της εξάπλωσης του ιού όσο και των νέων περιοριστικών μέτρων;


Απάντηση
Δυστυχώς εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Είναι αδιαμφισβήτητη η λήψη μέτρων , να ποιο μέτρων;
Να ξεκινήσω με ένα παράπονο! Στις εκκλησίες κινδυνεύει κάποιος , ενώ στις τράπεζες στα κομμωτήρια , τα σούπερ μάρκετ,….
Όχι; Ξέρετε ποιος είναι ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; 300 – 350 συνάνθρωποι μας πεθαίνουν καθημερινά από τροχαία , καρκίνο , ιώσεις , καρδιακές παθήσεις και φυσικά γηρατειά.
Άρα 10000 φεύγουν κάθε μήνα
Ας έχουμε αυτά τα νούμερα στο νου μας για να μην μας πιάνει πανικός όταν ακούμε αλλά νούμερα.
Τι γίνεται τώρα με την οικονομία;
Από την εδώ κατάσταση θα σας πως ο μικρομεσαίος ιδιωτικός τομέας καταστρέφεται.
Η χρήση ψυχοφάρμακων αυξάνεται ραγδαία … Η πρόσβαση στα νοσοκομεία για ασθενείς άλλων παθήσεων είναι δύσκολη.
Τι θα συμβεί με έναν καρκινοπαθή που δεν μπορεί να κάνει την χημειοθεραπεία του ή έναν καρδιοπαθή που δεν μπορεί να χειρουργηθεί άμεσα;
Ένας σύντομος θάνατος τους περιμένει, όσο κι αν ακούγεται βαρύ.
Το να είναι ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη για το σχολείο το πρωί για το φροντιστήριο το απόγευμα, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για την υγεία του και την προσωπικότητα του;
Γιατί στις δομές των μεταναστών και στους καταυλισμούς των τσιγγάνων δεν επιβάλλονται τα ίδια μέτρα;
Συχνά κινούνται ανεξέλεγκτα και ίσος διασπείρουν τον ιό.
Τι γίνεται με το θέμα των μεταναστών γενικότερα; Το ξεχάσαμε τώρα; Πόσοι μπαίνουν καθημερινά στην χώρα;
Αυτές και πολλές ακόμη απορίες έχουν δημιουργήσει έναν μεγάλο προβληματισμό .
Όσο πειστική ήταν η κυβέρνηση την άνοιξη , άλλο τόσο δεν είναι τώρα καθώς έχει χάσει στο επικοινωνιακό κομμάτι κάνει κάποια μεγάλα λάθη.
Χρηματοδοτεί τους καναλάρχες με τα χρήματα που προέρχονται από την φορολογία των Ελλήνων πολιτών , πέφτει συχνά σε αντιφάσεις όσον αφορά την διαχείριση του προβλήματος και καθώς δεν μπορεί να πείσει, προσπαθεί να επιβάλλει .
Χρησιμοποιεί ένα κομμάτι της κοινωνίας μας για να επιβάλλει τα μέτρα και εννοώ την Ελληνική Αστυνομία.
Δυστυχώς φέρνει τους αστυνομικούς σε αντίθεση με τους πολίτες , όχι γιατί παρανομούν , αλλά για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο .
Σκέφτονται τους αστυνομικούς που δεν είναι παρά τα δικά μας παιδιά , πως θα αισθάνονται να και πως θα αντιμετωπιστούν από την κοινή γνώμη όταν θα περάσει αυτή η λαίλαπα ;
Λυπηρά όλα αυτά .


Ερώτηση
Κλείνοντας Σεβασμιότατε , θα θέλατε να πείτε κάτι πιο ευοίωνο για το μέλλον;
Απάντηση
Όταν όλο το καλοκαίρι μας διαβεβαίωναν πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown ο,τι και αν συμβεί και το lockdown ήρθε τι να πω για το αύριο;
Παρ όλα αυτά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία κι επειδή όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα , πιστεύω πως σύντομα θα βγούμε απ’ αυτή την δοκιμασία .
Σήμερα έχει χαθεί όχι μόνο η πίστη από τον Θεό , μα και το αυτονόητο .
Συζητάμε για το αν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία την νύχτα , ενώ την ημέρα συνωστίζονται τόσοι στο μετρό , τα τρόλεϊ , τον ηλεκτρικό στη Αθήνα !
Στα δύσκολα εδώ και χιλιετίες ο άνθρωπος προστρέχει στον Θεό που πιστεύει και ζητά βοήθεια , παίρνοντας την ελπίδα και την χαρά μέσα του.
Μακάρι να το κατανοήσουν οι ιθύνοντες .
Σε μια σχολική τάξη μπορούν και βρίσκονται 25 παιδιά ενώ σε έναν ναό 200 ή 300 τ.μ. δεν μπορούν να βρίσκεται κανείς;
Επιπλέον ας ωθήσουν το λαό και σε άλλες δράσεις, όπως την μελέτη και τον αθλητισμό.
Η σωματική και πνευματική απραξία είναι ότι χειρότερο. Εύχομαι με την βοήθεια του θεού το φρόνημα μας να μείνει υγιές και να βγούμε από αυτή την δοκιμασία δυνατότεροι και καλύτεροι άνθρωποι.
Σεβασμιότατε σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη σας που πιστεύω ότι θα συζητηθεί πολύ…

newsberg.gr