Γράφει η: Θωμαϊς (Τζίνα) Οικονόμου

                   Ιατρός

                   Πολιτευτής ΝΔ, Ν. Ευρυτανίας

Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας μας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 7 Ιουλίου του 2019 ο ελληνικός λαός του έδωσε την εντολή να συγκροτήσει μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση τετραετίας, με την ευθύνη να βγάλει τον τόπο από την κρίση και να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Ένα χρόνο μετά, η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει. Όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δήλωση του, «παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές, κατορθώσαμε πολλά. Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα».

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση άρχισε να πραγματοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προς τους πολίτες, με εντυπωσιακή συνέπεια, σε πολλές περιπτώσεις πιο γρήγορα από όσο είχε υποσχεθεί. Κύριος στόχος ήταν να επισπευσθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει η χώρα μας ένας σημαντικός αναπτυξιακός προορισμός, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να ξανακερδίσουμε το σεβασμό των εταίρων μας και όλου του κόσμου. Μέσα στην προσπάθεια αυτή τα προβλήματα που ανέκυψαν ήταν πολλά και σοβαρά. Το Μεταναστευτικό ζήτημα γιγαντώθηκε, με αποκορύφωμα την ακραία πόλωση στον Έβρο και η χώρα στροβιλίστηκε στη δίνη μιας θανατηφόρου πανδημίας.

Παρά τις συνεχείς αυτές κρίσεις η Ελλάδα βγήκε πολλές φορές στις αγορές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών. Η βασική προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για φορολογικές ελαφρύνσεις υλοποιήθηκε ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης, με σημαντικές μειώσεις φόρων και εισφορών.

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις ήταν εντυπωσιακές με αποκορύφωμα την ψηφιακή πρόοδο που πετύχαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες υπό την πίεση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.  Η ζωή των πολιτών έχει διευκολυνθεί σημαντικά αφού διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά πολλές συναλλαγές, χορηγούνται άμεσα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις και λειτουργεί το 112.

Το Υγειονομικό μας Σύστημα αναβαθμίστηκε σημαντικά. Η πρόσφατη πανδημία μας έβγαλε αλώβητους και δυνατότερους. Οι χορηγίες και οι φιλανθρωπικές παροχές για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν συγκινητικές και πλουσιοπάροχες. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Δημόσιο αλλά και το Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας υπερδιπλασιάστηκαν. Πραγματοποιήθηκαν 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και συνεχίζουν να προκηρύσσονται νέες θέσεις στο χώρο της Υγείας.

Στο χώρο της Παιδείας ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμιστικών αλλαγών σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές και βαθμίδες. Αποκαταστάθηκε το πραγματικό Πανεπιστημιακό Άσυλο και αποδόθηκαν ξανά τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές, βασική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο τομέας της ασφάλειας του πολίτη, επίσης βασική προεκλογική δέσμευση, άρχισε να παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις. Η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα μέσα. Οι γειτονιές άρχισαν να αποδίδονται ξανά στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους, αποκαθιστώντας σιγά σιγά το χαμένο αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Ταυτόχρονα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αναδιοργανώθηκε με έμπρακτη προσφορά στον πολίτη και σωτήριες παρεμβάσεις σε πολλές περιπτώσεις και σε σοβαρές κρίσεις.

Στον τομέα της ενέργειας εφαρμόζεται πλέον μια Εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουν ήδη καταρτισθεί σχέδια και προωθούνται, για την απολιγνητοποίηση, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, την ανακύκλωση και την ηλεκτροκίνηση. Η ΔΕΗ, μια θνησιγενής επιχείρηση λόγω των αποτυχημένων χειρισμών που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, διασώθηκε την τελευταία στιγμή και γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες για την επιβίωση της.

Στο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο παρέπαιε λόγω των αδικιών του ασφαλιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αποκαθίστανται προοδευτικά οι αδικίες, γίνονται ψηφιακές αναβαθμίσεις και μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύθηκε θεσμικά και οικονομικά, ενώ βρισκόταν σε αποσύνθεση λόγω του εκλογικού συστήματος που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοδυναμία και προχωράει δυναμικά για την τοπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με το αναπτυξιακό πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’.

Στον τομέα της αγροτικής πολιτικής και της στήριξης του αγροτικού κόσμου προωθούνται στοχευμένες δράσεις, με στόχο τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, την πάταξη των ελληνοποιήσεων, τη μείωση της φορολογίας των συνεταιριστικών σχημάτων και του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η χώρα μας αποκτά πλέον συγκροτημένη νησιωτική, θαλάσσια και ναυτιλιακή πολιτική, με αναπτυξιακό πρόσημο. Ταυτόχρονα στον τομέα του Πολιτισμού υλοποιούνται εμβληματικές παρεμβάσεις. Τα σχέδια για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την αξιοποίηση του Τατοϊου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την κατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης και πολλά άλλα, αρχίζουν πλέον να παίρνουν σάρκα και οστά και να δρομολογείται η υλοποίηση τους.

Στον τομέα του Αθλητισμού αναπτύσσονται δράσεις που στοχεύουν στη διάχυση του αθλητισμού στον ευρύτερο πληθυσμό, στην πάταξη της διαφθοράς και των παραβατικών συμπεριφορών, στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων.

Ο απολογισμός του έργου της κυβέρνησης Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά, είναι εντυπωσιακά θετικός. Τα επιτεύγματα είναι πολλά και οι στόχοι ακόμη περισσότεροι. Πετύχαμε το ακατόρθωτο όχι μόνο σε έργα, αλλά και σε διαχειρίσεις μεγάλων κρίσεων. Η Ελλάδα βγήκε νικήτρια και δυνατότερη. Ταυτόχρονα ανακτήσαμε τη χαμένη μας αξιοπιστία και κύρος στο εξωτερικό και αποδείξαμε για μια ακόμη φορά αυτό που είναι ιστορικά τεκμηριωμένο, ότι δηλαδή οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν πολλά.

photo: hlektra.gr