Αγροτικός Γιατρός μένει άνεργος ενώ υπάρχουν κενά ιατρεία στα χωριά

Με μια επιστολή του αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αγροτικός ιατρός στην Ευρυτανία, ο οποίος μένει άνεργος λόγω εκλογών. Ο λόγος για τον ιατρό κ. Βρεττάκο Αριστείδη, ο οποίος υπηρέτησε επί πέντε έτη σε περιφερειακά ιατρεία της Ευρυτανίας, στο κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας και το Νοσοκομείο Καρπενησίου, βρέθηκε χωρίς δουλειά, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις ιατρείων στο νομό, όπως ο ίδιος καταγγέλλει.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση του κ. Βρεττάκου στο Π.Ι. Φειδακίων έληξε και ανέλαβε νέος ιατρός, έτσι ο ίδιος ανέλαβε στα πλαίσια παράτασης της σύμβασης το Π.Ι. Φουρνάς. Επειδή και αυτή η θέση καλύφθηκε από νέο ιατρό, αιτήθηκε μετακίνηση στο Π.Ι. Δομνίστας, το οποίο είναι κενό. Το έγγραφό του με το οποίο αιτείται νέα παράταση σε άλλο κενούμενο ιατρείο δηλαδή στο Π.Ι. Δομνίστας έγινε με ημερομηνία 27/4/2023.
 

Το αίτημά του για ανάληψη καθηκόντων σε κενό ιατρείο με ημερομηνία 27/4/23 δεν έγινε αποδεκτό από την 5η Υ.ΠΕ. λόγω μιας εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών που παγώνει προσλήψεις, μετατάξεις, μετακινήσεις κλπ. προεκλογικά (με ημερομηνία 28/4 αλλά με ισχύ αναδρομικά από 22/4/23). Ενώ το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε τον κ. Βρεττάκο προφορικά ότι από την οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών εξαιρούνται οι μετακινήσεις ιατρών πάραυτα δεν μπόρεσαν να αποστείλουν έγγραφο διότι περιμένουν από το ΣτΕ την εξαίρεση. Άρα η 5η Υ.ΠΕ. προχώρησε σε λύση της σύμβασής του με ημερομηνία 4/5.

Η επιστολή του κ. Βρεττάκου αναφέρει:

«Περίπου πριν από 5 έτη και χωρίς περιστροφές και σκέψεις αποφάσισα να αναλάβω καθήκοντα ως ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου (επί θητεία) στο Νομό Ευρυτανίας. Ήταν μία τυχαία επιλογή – δεν έχω ρίζες σε αυτόν τον τόπο – και η απόφαση λήφθηκε ως μία περίοδος ανάπαυλας μετά την ολοκλήρωση του χρόνου ειδίκευσης σε μεγάλο Αθηναϊκό νοσοκομείο. Ακολούθησε και η οικογένειά μου, τότε ο γιος μου ήταν 3 ετών και περίμενα τον δεύτερο να γεννηθεί.  

Όλα αυτά τα έτη παραμονής μου προσπάθησα να καλύψω με επαγγελματισμό και να στελεχώσω και εγώ με την σειρά μου τυχόν υπηρεσιακές ανάγκες. Αρχικά με εφημέρευση στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας, έπειτα με καλύψεις στο Παιδιατρικό Τμήμα του Γ.Ν. Καρπενησίου την περίοδο που ένας εκ των 2 παιδιάτρων τότε απουσίαζε με αναρρωτική άδεια, με ολιγόμηνη κάλυψη στο Τμήμα Αιμοδοσίας (γιατί όντως οι αιμοδότες είναι πολύτιμοι!!), με παρουσία στο Κ.Υ. Καρπενησίου, στο Π.Ι. Μεγ. Χωριού, Π.Ι. Φειδακίων, Π.Ι. Φουρνάς, Π.Ι. Αγ. Τριάδας, με αρκετές διακομιδές εντός αλλά και εκτός Νομού όταν και εφόσον υπήρχε η ανάγκη. 

Η Ευρυτανία είναι ένας χώρος που αγάπησα και θεωρώ ότι με αγάπησε. Τον αγάπησαν τα παιδιά μου, η γυναίκα μου, είναι ένας παράδεισος για μια οικογένεια. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας εδώ η σύζυγός μου αντιμετώπισε ένα σοβαρό θέμα υγείας. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αγχωθήκαμε, στεναχωρηθήκαμε, δεν το βάλαμε κάτω… Συνεχίσαμε τον αγώνα, ξανασταθήκαμε στα πόδια μας, η διαδρομή Αθήνα-Καρπενήσι ήταν σχεδόν εβδομαδιαία. Ακολούθησαν θεραπείες μετεγχειρητικά και κατά την διάρκεια της πανδημίας ο φόβος λοιμώξεων και υποτροπών ήταν μεγάλος. 

Κατανοώ επίσης ότι σε μια μεγάλη «ιατρική» οικογένεια/κοινότητα, με τεράστιο φόρτο εργασίας ιδίως τους θερινούς μήνες αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διασπάστηκε με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις. Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την πανδημία καθώς και την όλο αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας εξουθένωσε ψυχικά και σωματικά ιατρούς, νοσηλευτές και όσους εργάζονται στον χώρο της υγείας. 

Τι έλαβα λοιπόν ως αντάλλαγμα από την υπηρεσία μου και συγκεκριμένα από τον διευθυντή μου στο Κ.Υ. όλα αυτά τα χρόνια??? Ακραίους τρόπους συμπεριφοράς, φραστικό bullying, λήψη αποφάσεων με απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο χωρίς να προηγηθεί επικοινωνία και συναίνεση, μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής κατά την περίοδο της πανδημίας ενώ ήταν γνωστό το θέμα υγείας της συζύγου. Ως συνέπεια υπήρξε απίστευτη δυσχέρεια στο να γίνει σωστά ένας οικογενειακός προγραμματισμός και να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους οι θεραπείες και οι επανεκτιμήσεις. Ακόμα και στην προσπάθεια να λάβω την κανονική μου άδεια υπήρξε αδυναμία συνεννόησης με προφάσεις για αυξημένο φόρτο εργασίας (ακόμα και όταν έλαβα αναρρωτική άδεια έγινε ολόκληρη διαδικασία για τους λόγους που έλαβα την άδεια-κλήθηκαν οι συνάδελφοι σε απολογία).  

Έπειτα, με τις πλάτες του Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. (και ενώ με έγγραφά μου είχα αναφερθεί για αυτό το δυσαρμονικό υπηρεσιακό κλίμα στην Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Υ.ΠΕ.) υπήρξε ανάμιξη στο εφημεριακό καθεστώς κατά τους θερινούς μήνες και συγκεκριμένα μείωση των εφημεριών Ιουλίου 2022 από 8 που είχαν προεγκριθεί σε 5 με σφραγίδα και εντολή του Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ.!!! Εκκρεμεί ως σήμερα και πειθαρχικό συμβούλιο για εν γένει πειθαρχικά παραπτώματα που και καλά ζημίωσαν την υπηρεσία… εγώ λοιπόν είμαι το «κακό παιδί» και όχι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η ανυπαρξία διάθεσης να επιλυθούν τα ζητήματα προς όφελος όλων. Και όλα αυτά γιατί τόλμησα να πω την άποψή μου, τις ιδέες μου τις οποίες και κατέθεσα και εγγράφως προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς….. 

Αυτές τις ημέρες με ένα απίστευτο γραφειοκρατικό κενό που δημιουργήθηκε από το Υπ. Εσωτερικών για «πάγωμα» των μετακινήσεων, αποσπάσεων, μετατάξεων κ.λ.π. για προεκλογικούς λόγους, λύθηκε η ορισμένου χρόνου σύμβαση εργασίας και είμαι άνεργος. Και τι έγινε? Ουδείς αναντικατάστατος… βλέπεις δεν με λένε Μητσοτάκη, Καραμανλή, Μπακογιάννη, Τσίπρα, Παπανδρέου και δεν έχω πολιτικές διασυνδέσεις για να γίνει άμεσα μια ρύθμιση και να παραμείνω στην θέση. Ίσως βλέπω εγώ ανάγκες ενώ πραγματικά δεν υπάρχουν. Και αφού μιλάω πολύ για τα κακώς κείμενα στον τομέα της υγείας δεν βολεύει κάποιους η παραμονή μου εδώ… Έχω μάθει όχι απλώς να αναδεικνύω τα προβλήματα αλλά και να παρουσιάζω λύσεις—δυστυχώς όμως δεν δεχτήκανε καμία λύση. 

Ακόμα αναρωτιέστε για την υποστελέχωση λοιπόν των Πρωτοβάθμιων δομών Υγείας του Νομού Ευρυτανίας??? Απορείτε γιατί δεν υπάρχουν ιατροί στα περιφερειακά ιατρεία, στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο???  Δεν είμαι ακόμα βέβαιος αν θα παραμείνω στο Νομό και αν θα διεκδικήσω θέση σε κάποια νέα προκήρυξη του Υπ. Υγείας. Η οικογένειά μου θέλει να παραμείνουμε εδώ… εγώ προσωπικά αγανάκτησα και ίσως (εξ)αναγκάζομαι να αποχωρήσω… κάποιοι προϊστάμενοι δεν επιζητούν συνεργασία αλλά αυλικούς και υπαλλήλους που θα δέχονται όποιας μορφής εργασιακό μεσαίωνα – και όπως μου ανέφερε και εμένα σε μία επίπληξη «χάρη σου κάνω που είσαι εδώ»… Και όλα αυτά χωρίς κανένα επιστημονικό κίνητρο… και ας έχει σφραγίδα Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας… χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα μάθημα… 

Νομίζετε ακόμα ότι εφόσον δεν σας αφορά, δεν είναι δική σας δουλειά. Αν δεν πούμε τίποτα σήμερα, τότε μια μέρα θα βιώσουμε όλοι κάποια αδικία και κανείς δεν θα στέκεται μπροστά. Και όλοι αυτοί οι διευθυντές, οι διοικητές αλλά και οι παρατρεχάμενοι θα μας κουνάνε το δάκτυλο – ήδη το έχουν κάνει πολλές φορές. Περιμένω τις προσεχείς μέρες… έχει κανονιστεί να γίνει μια συνάντηση όλων των φορέων και να προταθούν ιδέες και λύσεις ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέους ιατρούς. Έχω μεγάλη περιέργεια να ακούσω τι θα προτείνουν αυτοί οι εγκέφαλοι που αντί να αποσβένουν κραδασμούς δημιουργούν προστριβές και γραφειοκρατικά αδιέξοδα.  

Αυτό το κείμενο δεν έχει προεκλογικό χαρακτήρα, είναι απλά κάποιες σκέψεις που αποτυπώθηκαν σε ένα χαρτί γεμάτες πικρία, στεναχώρια και λύπη. Γιατί κάποιοι βρίσκονται στο απυρόβλητο και αποφασίζουν όπως θέλουν για τις ζωές και τύχες όλων μας…».

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τον αρμόδιο για την υπόθεση Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Φώτη Σερέτη, ο οποίος μας απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει για εσωτερικά θέματα της υπηρεσίας.