“…Το καφενείο ΝΕΟΝ λίγο πριν τα μεσάνυχτα έκλεισε, αφού από το πρωί κι όλη τη μέρα είναι στις δόξες του. Σ’ αυτό που ο Τσαρούχης απαθανάτιζε τους ναύτες του, παρακολουθώντας τους να σεργιανούν στα πεζοδρόμια. Η καφετέρια του ξενοδοχείου ΟΜΟΝΟΙΑ με τις θαμπές τζαμαρίες της φιλοξενεί την περιθωριακή νεολαία, παρέα με τις γυναίκες του δρόμου… Παραδίπλα οι τηλεφωνικοί θάλαμοι στη σειρά, παίρνουν φωτιά από κάτι μονόλογους, που δεν λένε να τελειώσουν. Από γλυκόλογα μέχρι απειλές και βρισιές. Στο καφενείο  ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, γωνία της οδού Πειραιώς, αυτή την ώρα  στα μαρμάρινα τραπέζια του κουρνιάζουν άστεγοι, νεαροί αλήτες και περιφερόμενοι, μακριά από τις παλιές του δόξες το μαγαζί. Στη γωνία το ιστορικό φαρμακείο του ΜΠΑΚΑΚΟΥ. Μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν σημείο συνάντησης, όπως και όλα τα φαρμακεία, ποιητών, συγγραφέων, καλλιτεχνών μέχρι και πολιτικών. Τώρα απόμειναν οι συναντήσεις και τα ραντεβού του φαντάρου με την αγαπημένη του, της εξοδούχου υπηρέτριας με την συγχωριανή της συνάδελφο και του νεόφερτου επαρχιώτη στην πολύβουη πρωτεύουσα…” (Απόσπασμα από το βιβλίο του υποφαινομένου “Το υπόγειο του Τσέ”, 2017, σελ.163,164).

Κάπως έτσι περιγράφονταν η πλατεία Ομονοίας αρχές δεκαετίας του ’70 με τα πέριξ παραδοσιακά καταστήματα και στέκια, με περιγραφές αν όχι από προσωπική εμπειρία, αλλά και από  ακούσματα και χρονογραφήματα της εποχής. Η ιστορική πλατεία σήμερα μπορεί να μην θυμίζει τίποτα από την παλιά αίγλη, όπως μια φορά κι έναν καιρό, αφού εδώ τα τελευταία χρόνια  βρίσκουν καταφύγιο και συχνάζουν μετανάστες από κάθε γωνιά της γης, πορτοφολάδες, ζητιάνοι, ναρκομανείς…και ό,τι άλλο !

Όμως τις τελευταίες δεκαετίες το σημαντικότερο σημείο αναφοράς  στην πλατεία Ομονοίας που ξεχωρίζει, είναι το γνωστό πολυκατάστημα Hondos Center. Εδώ εκτός από το φυσικό ραντεβού που δίνεται από τους Αθηναίους και μη, αντί στο κάποτε ΜΠΑΚΑΚΟΥ, είναι και το αγαπημένο ραντεβού γυναικών και ανδρών με την ομορφιά και την μόδα. Περιδιαβαίνοντας τους δέκα ορόφους του πολυκαταστήματος απολαμβάνεις “ένα υπέροχο ταξίδι ομορφιάς” με τις απεριόριστες προτάσεις καλλυντικών και αρωμάτων με την εμπειρία και την εμπιστοσύνη της ομώνυμης εταιρείας.

Από το 1967 μέχρι και σήμερα λειτουργούν εβδομήντα τέσσερα καταστήματα Hondos Center σε όλη την Ελλάδα και είναι γνωστά ως το πιο καθιερωμένο δίκτυο λιανικής πώλησης στην ελληνική αγορά. Πάνω από έξι χιλιάδες άτομα προσωπικό απασχολεί η εταιρεία των Αδελφών Χόντου, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καλλυντικών προϊόντων ομορφιάς στην Ευρωπαϊκή αγορά. 

Τιμή για τους Ευρυτάνες και δη τους Αγραφιώτες, αποτελεί η ανά  το πανελλήνιο επιχειρηματική δραστηριότητα των Αγραφιωτών αδελφών Χόντου, με προεξέχοντα τον μεγαλοεπιχειρηματία Νίκο Χόντο. Στο πολυκατάστημα της Ομόνοιας, κι όπως ακούω και στο ισάξιο της Πυλαίας Θεσσαλονίκης (δεν το έχω επισκεφτεί), αφήνει ξεκάθαρα την προσωπική του σφραγίδα. Είναι πρωτόγνωρο στο  cafe-restaurant του 10ου ορόφου της Ομόνοιας με φόντο την Ακρόπολη ν’ απολαμβάνει κανείς καθημερινά, εκτός των άλλων και γνήσια αγραφιώτικα εδέσματα και προϊόντα. Οι Αγραφιώτες όταν στοχεύουν ομονοώντας μεγαλουργούν.

Έστω και κάτι ελπιδοφόρο μέσα στην μαυρίλα της εξάπλωσης και του τρόμου της πανδημίας του κορωνοϊού..! 

                                                                Κώστας Μπουμπουρής

                                                          Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                               (k.boubouris@yahoo.gr)