Μεγάλη η διασπορά σε Καρπενήσι και Άγραφα, πιο ελαφριά τα συμπτώματα

Και στην Ευρυτανία η μετάλλαξη του ιού;

Τι αλλάζει στα μέτρα – Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κυρίως κατά την τελευταία εβδομάδα σε ολόκληρη τη χώρα, ξεπερνώντας τα 2.500 κρούσματα, ενώ ασφυκτικά φαίνεται να είναι τα πράγματα όσον αφορά τις κλινικές ΜΕΘ και covid-19, με το μεγάλο αριθμό των νοσηλευόμενων. Τα τελευταία ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν την Πολιτική Προστασία στην απόφαση να εντάξουν από το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 άλλες οκτώ (8) περιοχές από το από το «κόκκινο» στο «βαθύ κόκκινο».

Οι Περιφερειακές αυτές Ενότητες είναι της Χαλκιδικής, Λέσβου, οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων καθώς και της Ευρυτανίας. Συνολικά 21 περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνουν σε νέο κλοιό αυστηρών μέτρων.

Και στην Ευρυτανία η μετάλλαξη;

Σχετικά με την Ευρυτανία ο κορωνοϊός αυτή τη φορά φαίνεται να προτιμά τις νεαρές ηλικίες για το λόγο αυτό ο μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται στην ηλικία των 45 ετών. Πρωτιά όμως έχει η Ευρυτανία σχετικά με τα κρούσματα που έχει καταγράψει ανά 100.000 πληθυσμό, αγγίζοντας το ποσοστό του 54,78 %, σημειώνοντας σχεδόν καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 14 ημέρες στο νομό εντοπίστηκαν συνολικά 112 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 43 εντοπίστηκαν στον Δήμο Αγράφων, 69 στο Καρπενήσι, ενώ  80 συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στο νοσοκομείο Καρπενησίου νοσηλεύονται οκτώ (8) άτομα ηλικίας από 50-80 ετών.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Καρατσίκης Δημήτριος εφιστά  την προσοχή σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και έχουν ελαφριά συμπτώματα του ιού, καθώς μετά το πέρας των 10 ημερών πιθανόν να υπάρξει υποτροπιασμός με πιο σοβαρά συμπτώματα. Γεγονός που εγείρει ανησυχία για πιθανώς μεταλλαγμένα στελέχη του covid19 στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ λίγες είναι οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο», με τις περισσότερες περιοχές να βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση, λόγω του ιού και των συνεχών μεταλλάξεων του.

Το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Ευρυτανίας πραγματοποιεί από τη Δευτέρα συνεχείς ελέγχους σε Άγραφα και Καρπενήσι, ώστε να εντοπιστούν όλα τα πιθανά κρούσματα. Συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα η ομάδα COVID της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε 140 δειγματοληπτικούς ελέγχους στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, Άρη Τασιού και του Διοικητή του ΘΧΠ, Κλεομένη Λάππα, με σκοπό να ελεγχθεί η τυχόν διασπορά στην κοινότητα, μετά τον εντοπισμό κρούσματος στους εργαζομένους. Όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά. Να τονίσουμε ότι μεγάλος αριθμός των εργαζομένων του ΘΧΠ δεν έχει εμβολιαστεί, γεγονός που απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή τους προς τους τροφίμους.

Κρούσματα στα Άγραφα

Εκτός lockdown η Δαφνούλα

Στο κέντρο του κυκλώνα βρέθηκε και ο Δήμος Αγράφων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα αρκετοί άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν σε Δαφνούλα και Κρέντη, ενώ σειρά είχε το Κερασοχώρι και η Βίνιανη. Ο Δήμαρχος Αγράφων αποφάσισε το κλείσιμο των υπηρεσιών στην Τ.Κ. Κερασοχωρίου μετά το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, ενώ στις κλειστές σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων καθώς και τον Βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Αγράφων στο Ραπτόπουλο, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες απολυμάνσεις.

Ο οικισμός Δαφνούλα που τέθηκε σε τοπικό αυστηρό κλείσιμο την προηγούμενη εβδομάδα, χθες Τρίτη βγήκε από την καραντίνα και συνεχίζει κανονικά τη ζωή του χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Παράλληλα, χθες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε ξανά στο Κερασοχώρι όπου πραγματοποίησε 41 δειγματοληπτικούς ελέγχους και βρέθηκαν 4 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που κρατά σε εγρήγορση αρχές και πολίτες.

Τα νέα μέτρα και η επιστροφή στην κανονικότητα

Στην Ευρυτανία και όλες τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως τις 22 Μαρτίου 2021 είναι: υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων. Παράλληλα, επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως εννιά (9) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα. Όσον αφορά τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν πλέον τα εξής: Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν επιτρέπεται και η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Λόγω των πιέσεων από την αγορά, οι αρχές αποβλέπουν σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα τον Απρίλιο, με την προϋπόθεση να μειωθεί ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σκέψη της Κυβέρνησης είναι οι πολίτες να γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά τους, αλλά με την τήρηση των μέτρων, καθώς και η επαναλειτουργία της εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, για την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Τι δηλώνουν οι Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη, μας δήλωσε για το νέο lockdown: «Η εικόνα από τα κρούσματα που έχουμε μας επιβάλλει να είμαστε πιο προσεκτικοί, δυστυχώς φτάσαμε στο «βαθύ» κόκκινο και θα πρέπει να κάνουμε υπομονή τις επόμενες μέρες, να δυναμώσουμε την ατομική μας ευθύνη. Περιμέναμε την εξέλιξη αυτή γιατί βλέπαμε τα κρούσματα να αυξάνονται και γιατί πέσαμε σε μία χαλαρότητα σε σχέση με το δεύτερο κύμα. Από εδώ και πέρα οδεύουμε σε μια καλύτερη κατάσταση, καθώς θα έχουμε και ως σύμμαχο τον καιρό, επομένως βλέπουμε αισιόδοξα με την ελπίδα ότι θα κάνουμε Πάσχα καλύτερο από το περσινό».

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό για την έξαρση των κρουσμάτων στο Δήμο και συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο Δήμος Αγράφων που για μήνες παρέμενε ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς, σήμερα βρίσκεται στο “βαθύ κόκκινο”. Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Η Δαφνούλα σήμερα βγήκε από την επταήμερη καραντίνα όμως πολλά κρούσματα, συνεχίζουν να υπάρχουν σε χωριά και οικισμούς του Δήμου Αγράφων. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας και να λέμε ΟΧΙ σε οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο εμάς και τους γύρω μας. Στη χρονική αυτή στιγμή χρειάζεται υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη. Μόνο έτσι θα νικήσουμε και θα κερδίσουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Ο Δήμος Αγράφων είναι σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΔΥ. Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί μέχρι να καταφέρουμε να βγούμε δυνατοί από αυτή την κρίση. Κατανοούμε την κόπωση όλων, μόνιμων κατοίκων και ετεροδημοτών που αδημονούν να έρθουν στα πάτρια εδάφη. Όμως ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Το τέλος πλησιάζει! Τηρούμε τα μέτρα, προστατευτούμε τον τόπο μας και κερδίζουμε ξανά την ελευθερία μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, σε δήλωσή του μας αναφέρει:

«Δυστυχώς το τρίτο κύμα χτύπησε και την περιοχή μας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την Ευρυτανία με εστιασμένες κάποιες περιοχές και στη Δυτική Ευρυτανία, με αποτέλεσμα ο Νομός μας να μπει στο επόμενο επίπεδο των πιο αυστηρών περιορισμών. Αυτό το θέμα δεν μας ανησυχεί, όμως εντείνουμε τις προσπάθειες να συνεχίσουμε τον έλεγχο των κρουσμάτων με τη διαδικασία ιχνηλάτησης που ακολουθούμε. Ως Περιφέρεια έχουμε συστήσει ειδική ομάδα covid βοηθώντας την Γενική Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και στο τρίτο κύμα και από τα αποτελέσματα αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά είναι εστιασμένα και στο περιβάλλον των ήδη υφιστάμενων κρουσμάτων κάτι που μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας και ότι με σωστό περιορισμό και χρήση της διαδικασίας της καραντίνας θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση. Ζητώ τη συνεργασία όλων στη διαδικασία αυτή, πολίτες και πολιτεία από κοινού να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, να τηρήσουμε τα μέτρα και να εντείνουμε τις προσπάθειες, ώστε να περάσουμε και αυτό το τρίτο κύμα χωρίς αυτή τη φορά με ιδιαίτερα προβλήματα».