Αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, για την επόμενη εβδομάδα (3-10 Ιανουαρίου), ανακοίνωσε εκτάκτως το Σάββατο ο Στέλιος Πέτσας για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και να κρατηθεί το ιικό φορτίο σε χαμηλά επίπεδα. Είχε προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών και φορέων. 

«Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά» είπε.  

Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα:

–    Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. 

–    Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας. 

–    Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Οι εκκλησίες μας, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. 3ον. 

Όπως προειδοποίησε ο κ. Πέτσας, τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται. «Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών. Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

«Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορωνοϊού στην Πατρίδα μας. Ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη. Για αυτό «παίζουμε άμυνα» με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας. Και περνάμε στην αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό» τόνισε. 

«Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε επίσης πόσο δύσκολα και αργά επέρχεται η βελτίωση, σε αντίθεση με την επιδείνωση που συντελείται γρήγορα όταν χαλαρώνουμε. Και είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί, με κόπο και θυσίες, σε διάστημα πολλών μηνών, να μην γκρεμιστεί από την χαλάρωση λίγων ημερών. Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία. Για τον σκοπό αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειές μας την κρίσιμη πρώτη εβδομάδα του 2021» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι. Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας. 

«Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με ενότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Όλοι μαζί!» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Γεωργιάδης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε γεωγραφικές ζώνες άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. Ήταν κάθετος πάντως ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης. 

«Το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί, κι αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας θα το δούμε. Στην προηγούμενη φάση δεν ήταν εφικτό… Αν οι γιατροί μας πούνε ‘ότι εκεί μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια’, θα το κάνουμε» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

«Η απόφαση για μία εβδομάδα προληπτικού κλεισίματος της αγοράς γίνεται για να πιέσουμε την πανδημία προς τα κάτω και να μπορούμε μετά να πάμε σε χαλάρωση αλλά χωρίς να κινδυνεύουμε από το Τρίτο Κύμα που κτυπάει ανελέητα όλη την Ευρώπη. Λίγη υπομονή για να τα καταφέρουμε» ήταν το σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης στο Twitter μετά την ανακοίνωση των μέτρων.