Χειρόγραφα

Γράφει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος

Συγγραφέας, Αρθρογράφος & Ραδιοφωνικός Παραγωγός

theofanhspap@outlook.com        

Προτού ξεκινήσεις ένα ταξίδι εκδίκησης, σκάψε δυο τάφους.
Κομφούκιος, Κινέζος φιλόσοφος

Η αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέας του αναγνωστικού κοινού κα Νικόλ – Άννα Μανιάτη επιστρέφει με το μυθιστόρημα ”ΕΞΉΝΤΑ ΒΗΜΑΤΑ” το οποίο είναι η συνέχεια του βιβλίου ”Πίσω απ’ τον καθρέφτη”(εκδόσεις Ψυχογιός 2014). Το βιβλίο είναι αυτόνομο και δεν χάνεται ο αναγνώστης ακόμη και αν δεν έχει διαβάσει το προηγούμενο. Η συγγραφέας βάζει στο μικροσκόπιο τον Αντώνη Γαβριελάτο -έναν από τους βασικούς ήρωες της ιστορίας- που ζητά απεγνωσμένα εκδίκηση. Ένας άντρας που έχασε την δικηγορική του καριέρα και κατέληξε για τρία ολόκληρα χρόνια σε ψυχιατρείο. Αυτή ήταν η τιμωρία της γυναίκας του. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα για την προδοσία του… όμως, δεν άργησε η στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος. Και τότε γεμάτος οργή και μίσος για την Μαριλένα Νέβα, απομονώνεται στο πατρικό του σπίτι στο χωριό όπου έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο των γονιών του αλλά και δύο παρουσίες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του. Στην ησυχία της φύσης και μακριά από την πόλη έχει όλο τον χρόνο για να καταστρώσει το σχέδιο του. Η εκδίκηση είναι η μόνη λύση… Μέσα του έχει θεριέψει ο θυμός.

«Τώρα είχε ελευθερία κινήσεων, δικό του χώρο, ο χρόνος απλωνόταν μπροστά του χωρίς περιορισμούς και όμως ,χωρίς να το καταλάβει, απέφευγε δραστηριότητες κάθε είδους .Ξεγελούσε τον εαυτό του ότι χρειαζόταν ησυχία για να καταστρώσει σχέδια εκδίκησης και το μόνο που έκανε ήταν να αφήνει το μίσος να επικρατεί με υποχθόνια σενάρια και υποτιθέμενες ανατριχιαστικές σκηνές, που μόνο στη φαντασία ενός σαδιστή ανακυκλώνονταν. Είχε αφήσει το μίσος να τον παρασύρει, να τον ναρκώσει, χωρίς περιθώρια κάποιου ουσιαστικού και εφικτού σχεδίου.

Μέχρι που εμφανίστηκε αυτή η γυναίκα, που παρεισφρέοντας στη ζωή του τον πρόσταζε και υπάκουε… Τον ανάγκασε με τον κοφτό τρόπο της να κινηθεί, να κάνει δουλειές που χλεύαζε, που ανατρίχιαζε και στη σκέψη τους μόνο… Αν ήθελε να πάρει το αίμα του πίσω, ο παραλογισμός και η αχαλίνωτη λύσσα δε θα τον οδηγούσαν πουθενά. Προετοιμασία με λογική και αυτοσυγκράτηση. Μεθοδικότητα και μελέτη.»

Η συγγραφέας με την λεπτομερειακή ψυχογράφηση του Αντώνη Γαβριελάτου μας μεταφέρει στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής,  με λεπτούς χειρισμούς και γνωρίζοντας πως να κρατά τις ισορροπίες δεν προβαίνει σε υπερβολές ωστόσο καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την διαρκή ροή των γεγονότων.

Η Μαριλένα Νέβα και ο Αντώνης Γαβριελάτος γίνονται δύο εχθροί όπου βαδίζουν σε δύο μονοπάτια εναλλάξ, του θύτη και του θύματος. Οι δύο ήρωες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές του προβαίνοντας σε τιμωρίες ζητώντας έτσι την προσωπική τους λύτρωση. Τα χρόνια περνούν και οι ρόλοι αλλάζουν… ώσπου ο Αντώνης Γαβριελάτος καταφέρνει να σταθεί και πάλι στα πόδια του ανακτώντας τις δυνάμεις του για να συνεχίσει. Εξήντα βήματα τον χωρίζουν από την ολοκληρωτική τιμωρία της πρώην συζύγου του. Εξήντα βήματα για να λυτρωθεί και να μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του.

” Ναι , ήταν έτοιμος να κάνει το τελευταίο βήμα για την απόλυτη κυριαρχία. Να πάρει το αίμα του πίσω για όσα πέρασε!”