Χειρόγραφα

Γράφει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος

Συγγραφέας, Αρθρογράφος & Ραδιοφωνικός Παραγωγός

theofanhspap@outlook.com

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, τα οποία συνέβησαν μεταξύ του 1950 -1970 και αφορά περίπου τις 150.000 παράνομες υιοθεσίες στην μακρινή Αυστραλία. Με τίτλο: «ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ».

Η ζωή της Μαρίνας -ηρωίδας του μυθιστορήματος- είναι γεμάτη ανατροπές και πληγές. Μέσα από την ιστορία της επιβεβαιώνεται ότι  ο άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο θηρίο της φύσης. Η κρητικοπούλα Μαρίνα θα γνωρίσει την χειρότερη πλευρά του ανθρώπου… Σε εφηβική ηλικία θα φύγει από τα Σφακιά της Κρήτης έπειτα από πρόσκληση του αδερφού της -Μανούσου- για την Αυστραλία. Οι μέρες του ταξιδιού πολλές. Ο ωκεανός ατελείωτος! Μια τσιγγάνα στο κατάστρωμα θα ψηλαφίσει τη παλάμη της, θα προβλέψει της ζωής της Μαρίνας και με φόβο θα την πληροφορήσει με λόγια προφητικά.

Μοναδική συντροφιά της στο μεγάλο διάστημα του μοναχικού της ταξιδιού, είναι το βιολί της. Ο αδερφός της ο Αντρέας, την είχε διδάξει καιρό πριν τους αποχωριστεί. Έτσι, όποτε ένιωθε μόνη άρχισε να παίζει με το δοξάρι να μαγεύει τους συνταξιδιώτες της στο πλοίο και να την θαυμάζουν τόσο για το ταλέντο της,  όσο και για την άγρια ομορφιά της.

Ανάμεσα στους ταξιδιώτες βρίσκεται κι ένας  άντρας αρκετά χρόνια μεγαλύτερος της -άνθρωπος του πληρώματος- θα την πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Και θα είναι  ο πρώτος άνθρωπος που θα χαράξει μια μεγάλη γρατζουνιά στην ψυχή της. Την τελευταία νύχτα πριν φτάσουν στην Αυστραλία…

Ο αδερφός της -Μανούσος- ήδη έχει κάνει τα δικά του σχέδια δίχως να την ενημερώσει για τίποτε. Η γυναίκα του όμως καταλαβαίνει πως η Μαρίνα έχει μια αόρατη πληγή! Ένας αβάσταχτος βάρος. Την στιγμή που ο Μανούσος συστήνει στον μέλλοντα γαμπρό του -Παρασκευά- την Μαρίνα, έρχεται η πρώτη μεγάλη ανατροπή. Η σύγκρουση. Η αρχή για να γεννηθεί μια δεύτερη περιπέτεια στην ζωή της Μαρίνας γεμάτη δάκρυα.

Η ζωή μαθαίνει στην Μαρίνα το χάσιμο, τον πόνο, την απώλεια, την ντροπή, τα δάκρυα. Κι η Μαρίνα λυγίζει… Εκεί που η ζωή φαίνεται να της χαμογελά -στραβά- και νιώθει πως αντλεί δύναμη, εκεί της γυρίζει την πλάτη σαν κακομαθημένο παιδί. Μια ιστορία  άρτια δομημένη με συνεχή πλοκή και εξέλιξη ως την τελευταία σελίδα. Κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένα ταξίδι από τα Σφακιά της Κρήτης στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Μια διαδρομή με φόντο την ενηλικίωση της Μαρίνας, υπό τους ήχους ενός βιολιού.

Η Μαρίνα μεγαλώνει στα Σφακιά, το μοναδικό κορίτσι μιας οικογένειας που παλεύει να επιβιώσει. Έχει πείσμα και η αγάπη της για το βιολί της δίνει θάρρος να κυνηγήσει τα όνειρά της.[…]Η ιστορία της Μαρίνας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, και συγκεκριμένα στο σκάνδαλο των παράνομων υιοθεσιών που αποκαλύφθηκε πριν από κάποια χρόνια στην Αυστραλία, με θύματα χιλιάδες γυναίκες των οποίων τα παιδιά απάχθηκαν και δόθηκαν για υιοθεσία αμέσως μετά τη γέννησή τους. Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια, Τεντ Μπέιλιου, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα, ενώ η γερουσιαστής Κλερ Μουρ είπε ότι «τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για μια φρικιαστική περίοδο της ιστορίας μας, που κράτησε πάνω από τρεις δεκαετίες, και να μην προσποιούμαστε πλέον ότι δε συνέβη». (Οπισθόφυλλο)