Κυκλοφόρησε στην Λαμία το βιβλίο ‘‘ΤΟ ΔΕΡΜΑΤΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ– Ο ιστορικός του βίος (1770 – 2020)’’ του φιλολόγου Νίκου Τραστέλη. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον τόπο καταγωγής του συγγραφέα, καταγράφοντας σ’ αυτό την ιστορία του μικρού ευρυτανικού χωριού, χτισμένου στις πλαγιές της Χελιδόνας, πατώντας σε τέσσερεις αιώνες, συλλέγοντας στοιχεία, εικόνες και καταγραφές για πολλές δεκαετίες. Το βιβλίο αποτελείται από 130 σελίδες, με πάρα πολλές φωτογραφίες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες και τις πληροφορίες γι’ αυτό μας τις δίνει με ανάρτησή του ο Καστανιώτης Θεολόγος κ. Ζαχαρίας Ζηνέλης.

Αναμεσά στις καταγραφές του κ. Τραστέλη είναι παλιοί εκλογικοί κατάλογοι, Μητρώα Αρρένων, καταγραφή της συμμετοχής των κατοίκων στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ‘40 και κάνει παρουσίαση 27 οικογενειών με φωτογραφίες τους και δίνει πολλές σημαντικές πληροφορίες για αρκετά πρόσωπα και γενεαλογίες. Καταγράφεται επίσης ο τρόπος ζωής στο χωριό, με τους δυο μαχαλάδες του και τις συνοικίες, ήθη, έθιμα, συνήθειες παραδόσεις, τα δημόσια κτίρια και κοινωφελείς χώρους και έργα, η γέφυρα στα Διπόταμα, το πέρασμα του χωριού στη σύγχρονη εποχή αλλά και η ερήμωσή του, πρόσωπα που έγραψαν ιστορία και άφησαν γλυκιά μνήμη με το ρόλο τους και το επάγγελμά τους, τοπωνύμια.

Ο συγγραφέας γράφει σχετικά με την παρακμή αυτή του χωριού του μέσα στα χρόνια με πίκρα: «Αυτό που με οδήγησε στην απόφαση να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν το αίσθημα μιας επερχόμενης σκληρής και αναπόφευκτης πραγματικότητας, ότι δεν είναι μακριά η ημέρα που το χωριό μας, το Δερμάτι Ευρυτανίας, θα είναι ένας έρημος τόπος, ακατοίκητος, χωρίς φωνή, χωρίς πνοή, χωρίς ψυχή».

Ο Νίκος Τραστέλης είναι βασικός πρωτοστάτης και μέλος του Συλλόγου Απανταχού Δερματιωτών ‘Αγία Παρασκευή’ από το 1978 και υπεύθυνος – εκδότης της εφημερίδας «Η επικοινωνία των Δερματιωτών». Τα μαθητικά του τα χρόνια τα πέρασε στο Δερμάτι και αποφοίτησε από το Κατσάμπειο Γυμνάσιο Προυσού και το Λύκειο Καρπενησίου. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, διατέλεσε καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στο Καρπενήσι, στην Αθήνα και στην Λαμία.