Παρέμβαση στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση- Βιώσιμο έως το 2070 το νέο ασφαλιστικό, πληροί όλα τα κριτήρια και τους όρους της διεθνούς κοινότητας

Το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με δύο μελέτες, που αφορούν την βιωσιμότητα του συστήματος και την επάρκεια των συντάξεων, είναι αυτό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από το βήμα του συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλιση που οργανώνει το ygeiamou.gr με τη στήριξη του ΘΕΜΑτος. 

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει και εκπληρώνει όρους βιωσιμότητα μέχρι το 2070. Παράλληλα, εκπληρώνει κάθε όρο της διεθνούς κοινότητας. Μιλάμε για πλήρη εξυγίανση. Η μελέτη λέει ότι η αρχιτεκτονική που έχει το ασφαλιστικό, από τον Γιώργο Κουτρουμάνη, είναι σωστή, είπε ο κ.Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον μειώσεις συντάξεων, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι εισφορές. 

Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί παρελθόν, είπε ο κ.Βρούτσης και πρόσθεσε: «Όσο περισσότερο μείνω στη δουλειά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξή μου».

DSC_7132

Η βιωσιμότητα του συστήματος συντάξεων κ.λπ. είναι εξασφαλισμένη έως το 2070. Και δεν προβλέπεται να αλλάξει. Δεν περιλαμβάνει καμία μείωση σύνταξης. Δεν θα ξαναγίνει καμία μείωση. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες μειώσεις. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο αυξήσεις από εδώ και πέρα. Εμπιστευτείτε το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Κατατίθεται με δύο μελέτες βιωσιμότητας από δύο ανεξάρτητες αρχές.

DSC_7129-_1_

Εκπληρώνεται η απαίτηση να συντονιστεί η Ελλάδα με τον μέσο όρο συντάξεων της Ενωμένης Ευρώπης.

Προχωράμε στην ενοποίηση όλων των συντάξεων στο νέο φορέα του Εθνικού Φορέα Ασφάλισης. Έως το 2022 ο ΕΦΚΑ θα είναι ο πιο προηγμένος δημόσιος οργανισμός, σε συνδυασμό με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Έως τον Ιούλιο του 2020, ευελπιστώ να δούμε τις πρώτες συντάξεις να εκδίδονται ψηφιακά.

Θα προβλέπεται μόνο μία ασφαλιστική εισφορά, ανεξάρτητα από τις πηγές εισοδήματος των πολιτών.
Από την 21η Φεβρουαρίου στον αέρα η πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, ελεύθερα από τον ίδιο τον ασφαλιζόμενο.

Οι βασικοί άξονες της ομιλίας του κ.Βρούτση ακολουθούν:

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

– Είναι το πρώτο στην ιστορία της χώρας που εισάγεται στη Βουλή με δύο συνοδευτικές μελέτες: Από το Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών και από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

– Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει, με εξασφαλισμένη βιωσιμότητα ως το 2070. Εκπληρώνει όλους τους περιορισμούς της διεθνούς κοινότητας.

– Μεσομακροπρόθεσμα η συνταξιοδοτική δαπάνη όσον αφορά το ΑΕΠ της Ελλάδας φτάνει στον μέσο όρο της Ευρώπης.

– Βασική σύνταξη και ανταποδοτική, δηλαδή προϋπολογισμός -αποτέλεσμα εισφορών, με απόλυτη δημοσιονομική ισορροπία.

– Η Ελλάδα αποκτά ένα πολύ σταθερό, βιώσιμο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα.

– Ο νόμος Κατρούγκαλου που υπονόμευε την ελκυστικότητα της παραμονής στην εργασία, αποτελεί παρελθόν.

– Προβλέπεται η διάθεση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο ως το 2070, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη της αυξησης των συντελεστων αναπλήρωσης.

– Ασφαλιστικό χωρίς καμία μείωση στη σύνταξη. Δεν πρόκειται να ξαναγίνει μείωση σύνταξης.

– Συνεργασία με ιδιωτικό τομέα και κεφαλαιοποιητικό σύστημα στα επαγγελματικά ταμεία. Επ’ αυτού θα υπάρξει ξεχωριστή νομοθέτηση στη Βουλή.

– Ενοποίηση κάτω από τον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα του e-ΕΦΚΑ. Οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις τον Ιούνιο του 2020.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο νόμος Κατρούγκαλου υπήρξε ο ορισμός της τιμωρίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά στην – Κατάργηση των κλάσεων.

– Αποσυνδέουμε το εισόδημα με 7 ελεύθερες επιλογές (από 21/2/2020 τίθεται σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού ταμείου από τον ασφαλιζόμενο)

– Διασφάλιση συντάξεων συνδυαστικά με τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2070

– Κίνητρα ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης

πηγή: www.protothema.gr