Οι φίλοι των ΓΑΚ Ευρυτανίας και το Ίδρυμα Γαζή – Τριανταφυλλόπουλου συνδιοργάνωσαν την προηγούμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 το απόγευμα, την επιτυχημένη εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού δρ. Γιάννη Γιαννόπουλου «Η Ευρυτανία στη διαδρομή της ευρύτερης εθνολογικής σύνθεσης και διοικητικής οργάνωσης». Τοβιβλίο εκδόθηκε το 2021 από το Ιδρύματος Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου, εν μέσω της πανδημίας, που καθυστέρησε και την παρουσίασή του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα περιλάμβανε τους χαιρετισμούς από την π. Υφυπουργό Παιδείας Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, τον κ. Γιάννη Καραχοντζίτη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γαζή -Τριανταφυλλόπουλου και την Αμαλία Παππά, Αν. Γενική Διευθύντρια ΓΑΚ, καθώς και ομιλίες από τους: Παναγιώτη Τσούκα, Σύμβουλο της Επικρατείας, Δημοσθένη Αγραφιώτη, Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας ΕΣΔΥ και Γιώργο Κόκκινο.

Το βιβλίο συμπληρώνει την ιστοριογραφία της Ευρυτανίας, προσθέτοντας άγνωστα στοιχεία από το παρελθόν και σε σχέση με τους ‘μύθους’ της ιστορίας του τόπου μας, αποτέλεσμα της ενδελεχούς ερευνάς του συγγραφέα σε αρχειακές πηγές. Στόχος του να φωτιστεί η ιστορική διαδρομή της Ευρυτανίας από την αρχαιότητα, έως τα ρωμαϊκά και πρωτοβυζαντινά χρόνια, οι μετακινήσεις και η εγκατάσταση διαφόρων πληθυσμών στην περιοχή. Από το αρχαίο φύλο των Αιτωλών, ως τα φύλα των Σλάβων, των Αρβανιτών και των Βλάχων που κατοίκησαν στην περιοχή. Το βιβλίο επίσης αναφέρεται στην διοικητική διάρθρωση της περιοχής από την αρχή της οθωμανικής επέκτασης έως τα χρόνια της Επανάστασης του ‘21 και της απελευθέρωσης της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η κα Γκαρίλα Γεωργία, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρπενησίου, η κα Καλαντζή  Κατερίνα, Περιφερειακή Σύμβουλος Ευρυτανίας και Εντεταλμένη Σύμβουλος Ορεινής και Δασικής Πολιτικής, ο κ. Γιάννης Παρούτσας,  πρώην Προέδρος  Συλλόγου Υπαλλήλων  Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Δημήτριος Δέπος,  πρόεδρο της Πανευρετανικής και η κα Αγγελική Σκοτίδα, πρόεδρος των Ρουμελιωτών Βόρειας και Ανατολικής Αττικής.