Για να μη «Μένει Μυστικό» πια…

24804

Είναι, δυστυχώς, παλιό φαινόμενο η κακοποίηση παιδιών – και μάλιστα η σεξουαλική – σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ακόμη και στη μικρή και συντηρητική Ελλάδα.

Χωρίς υπερβολή είναι σχεδόν εβδομαδιαία τα δελτία τύπου που φτάνουν στον ΕΠ από την Αστυνομία για συλλήψεις κατηγορούμενων για παιδική πορνογραφία και σχεδόν καθημερινές οι ειδήσεις στα ΜΜΕ για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – κοριτσιών και αγοριών – με δράστες οικεία ή ξένα πρόσωπα. Ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που ποτέ δε βγαίνουν στο φως και δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη, γιατί τα ίδια τα παιδιά δεν τολμούν να ξεστομίσουν αυτό που περνούν.

Πραγματικά είναι πέρα από κάθε φαντασία, πώς μπορεί ένας άνθρωπος να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ποια διαστρέβλωση έχει υποστεί μια κοινωνία και ένας τριαντάρης πάνω στα πιο δημιουργικά του χρόνια μπορεί να ασχολείται με διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, τη στιγμή που θα έπρεπε να κάνει δικά του παιδιά. Ποια δύναμη οδηγεί έναν 60χρονο που θα ήταν ο ίδιος παππούς, να στριμώχνει μικρά παιδιά στο πάρκο. Και το χειρότερο όλων, πώς ένας πατέρας μπορεί να διανοηθεί να απλώσει χέρι πάνω στο ίδιο του το σπλάχνο; Το τρομαχτικό είναι ότι το θέμα έχει μεγάλες διαστάσεις, δεν είναι πια μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ένα αρκετά μαζικό φαινόμενο που θα πρέπει να έχει μια εξήγηση αλλά και μια άμεση αντιμετώπιση.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου η έναρξη της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» άνοιξε τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με την ουσιαστική και διαδραστική συμμετοχή Εισαγγελέων Ανηλίκων, Ανακριτών Ανηλίκων, καθηγητών ψυχιατροδικαστικής, Διευθυντών και Προϊστάμενων Κοινωνικών Υπηρεσιών Νοσοκομείων Παίδων, εκπροσώπων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του τμήματος Αναζητήσεων, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας, εκπροσώπου του ΔΟΜ και εκπροσώπου του ΕΚΚΑ. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ένα φαινόμενο που συμβαίνει δίπλα μας, αλλά χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.

Ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε εκτός των άλλων: «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε την πρόληψη εντός και εκτός των σχολικών κοινοτήτων και να θωρακίσουμε με γνώσεις τα παιδιά».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τις δράσεις του ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών και να γίνουμε η «φωνή» τους: Επισκεφτείτε το www.meneimystiko.gr για να ενημερωθείτε για το φαινόμενο, να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρείτε στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί. Υπογράψτε στο www.meneimystiko.gr τις προτάσεις που καταθέτει προς ανοιχτό διάλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Γραφείο Τύπου, press@hamogelo.gr , 210-3306140.