Πριν από 10 χρόνια περίπου, μπήκα για πρώτη φορά στα Γραφεία του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’ προκειμένου να περάσω από συνέντευξη για να γίνω εθελόντρια στον Οργανισμό. Η σοβαρότητα, η μεθοδικότητα και η αυστηρότητα στη διαδικασία με εντυπωσίασε και με έκανε να νιώσω ασφάλεια για τη γενικότερη λειτουργία του Οργανισμού, για τα παιδιά που βρίσκονται ή καταλήγουν στην οικογένεια του ‘Χαμόγελου’.

Το ότι είναι μια οικογένεια ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’ και όχι ίδρυμα ή δομή φιλοξενίας, φαίνεται όλα αυτά τα 27 χρόνια που έχει φροντίσει κι έχει μεγαλώσει χιλιάδες παιδιά, έχει γραμμή στήριξης, σπίτια ημερήσιας φροντίδας, στηρίζει και σπουδάζει τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί του και βρίσκεται εκεί γι’ αυτά πάντα. Το ότι είναι οικογένεια το διαπίστωσα κι εγώ όλα αυτά τα χρόνια που έρχομαι σε επαφή με τον Οργανισμό, το διαπιστώσαμε στη θερινή κατοικία στο Μεγάλο Χωριό που συναντιόμαστε κάθε καλοκαίρι με τις ομάδες παιδιών από διάφορα σπίτια που έρχονται, το διαπιστώσαμε και όλοι μας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου κατά την οποία μίλησαν συγκινημένα αλλά και δυναμικά τα παιδιά που μεγάλωσαν στο ‘Χαμόγελο’ και τώρα έχουν ενηλικιωθεί, έχουν σπουδάσει, έχουν και τα ίδια οικογένειες.

Και αν δεν υπάρχει δόλος πίσω από το νόμο, τότε θα πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί και ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’, το οποίο όπως όλοι τόνισαν αποτελεί ‘case study’ παγκοσμίως.

Ένα case study (μελέτη περίπτωσης) είναι ο απολογισμός μιας δραστηριότητας ή ενός γεγονότος που περιέχει μια πραγματική ή υποθετική κατάσταση η οποία περιλαμβάνει όλες τις πολυπλοκότητες που την συνθέτουν. Οι περιπτωσιολογικές μελέτες καταρτίζονται ώστε να βοηθούν να δείτε εσείς ή οι άλλοι πως επηρεάζονται οι αποφάσεις σε μια πραγματική κατάσταση της ζωής είτε αυτή είναι επαγγελματική ή οτιδήποτε άλλο. Με άλλα λόγια περίπτωση που χρήζει μελέτης για το πώς τα καταφέρνει να είναι τόσο έξω από αυστηρές κρατικές νόρμες και παράλληλα να είναι τόσο αποτελεσματικό στο στόχο του, πατώντας πάντα στην πραγματικότητα.

Στις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ‘Χαμόγελου’ κ. Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε ότι έλεγχοι γίνονται διαρκώς στον Οργανισμό, τα οικονομικά του ελέγχονται από Διεθνή Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών και υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, κάτι που δεν ισχύει για τα ιδρύματα ή τους οργανισμούς.

Μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 55.000 πολίτες υπέγραψαν ηλεκτρονικό ψήφισμα για την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’.

Μεταξύ άλλων αναφέρει το ψήφισμα: «…Συγκεκριμένα άρθρα των παραπάνω (Κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 και Νόμος 4921/2022) ουσιαστικά μεθοδεύουν σήμερα το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού μας και άμεσα των Σπιτιών Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα.

Ποιότητα που για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποδεικνύεται από σειρά εθνικών και διεθνών ερευνών και εκθέσεων αλλά και από την εξέλιξη και πορεία των 1.037 παιδιών που έχουν μεγαλώσει σε αυτά.

Η απόφαση λαμβάνεται στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, την οποία φυσικά υποστηρίζει πρώτο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έμπρακτα, αποδεδειγμένα και διαχρονικά στα 27 χρόνια δράσης του και λειτουργίας των Σπιτιών του, μέσα από πολλές ενέργειες όπως η προώθηση υιοθεσιών και αναδοχών μέσω του κρατικού μηχανισμού, επανενώσεων παιδιών με τους βιολογικούς τους γονείς κ.λπ…).

Και αν όλα τα παραπάνω δεν μας πείθουν ας σκεφτούμε όλοι, μα όλοι μας, η πρώτη φράση που λέμε – σκεφτόμαστε όταν ακούμε, βλέπουμε ή βιώνουμε κάτι κακό στην οικογένεια και τα παιδιά μας: «να πάρουμε ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’, μόνο αυτοί μπορούν να βοηθήσουν…»

Ας το βοηθήσουμε κι εμείς τώρα για να μη σβήσει το ‘Χαμόγελο’ κανενός παιδιού…