Στην εκπομπή ‘Τώρα Μαζί’ του τηλεοπτικού καναλιού OPEN μίλησε ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αφορμή τις προτάσεις του για τη λειτουργία των ασθενοφόρων και των διακομιδών ασθενών.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρδαμπίκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Είμαστε ο πιο ορεινός δήμος. Σύμφωνα με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχουμε τον μεγαλύτερο μέσο όρο, χρόνο διακομιδής ασθενούς που είναι 4 ώρες και 55 λεπτά. Παλαιότερα είχαμε πολλά γεγονότα σχετικά με τις διακομιδές, διαμαρτυρηθήκαμε, έγιναν διάφορες παραστάσεις. Υπάρχει μια μικρή βελτίωση στην περιοχή των Αγράφων, έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις, αλλά για εμάς αυτό δεν αρκεί. Εδώ πρέπει να αναπτυχθεί το ΕΚΑΒ, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Εμείς λοιπόν τι κάναμε, κάναμε δύο πράγματα. Καταρχάς απευθυνθήκαμε στον ιδιωτικό τομέα και μας έδωσαν ένα ασθενοφόρο, το οποίο δεν μπορούσε να το πάρει ο δήμος και το πήρε η ΕΠΟΜΕΑ και με εθελοντές προσπαθούμε να το κινούμε, όταν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά, κι αυτή η κίνηση είναι στα όρια της νομιμότητας, έχει κάνει κάποιες διακομιδές αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί κανονικά σε προγράμματα.”

“Ό,τι και να γίνει εμείς πρέπει να σώσουμε τον άνθρωπό μας. […]θέλουμε νέες προσλήψεις και θέλουμε ΕΚΑΒ, θέλουμε δημόσιο σύστημα υγείας, να δώσει το δικαίωμα στους οδηγούς του δήμου να μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε επείγουσες καταστάσεις  μετά από εκπαίδευση και πιστοποίηση και εννοείται πάντα με την επίβλεψη του ΕΚΑΒ. Προσωρινά θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα, όχι μόνο στο δικό μας το μέρος, και σε νησιωτικά χωριά και σε νησιωτικές πόλεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό κάναμε. Ο κύριος Θεμιστοκλέους ήταν αρχικά θετικός και περιμένουμε μετά τις εκλογές που θα υπάρξει κυβέρνηση να εφαρμοστεί”.

“Τους έχει εκπαιδεύσει η ίδια η ΕΠΟΜΕΑ που είναι πιστοποιημένος οργανισμός και έχουν κάνει ήδη κάποιες διακομιδές αλλά και πάλι με εθελοντές και μόνο είναι δύσκολο να λειτουργήσει το εθνικό σύστημα υγείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση.”

‘’[…]μια άλλη κίνηση που κάναμε με τον συνάδελφο δήμαρχο Αργιθέας, έχουμε ήδη εξασφαλίσει χορηγία από μεγάλο χορηγό, το οποίο αυτό θέλουμε να το κάνουμε παρέα με το Υπουργείο Υγείας και με την κυρία Γκάγκα και με τον κύριο Θεμιστοκλέους. Ουσιαστικα θα σας το πω με λίγες λέξεις. Θα υπάρχει ένα αυτοκίνητο, ένα βανάκι, το οποίο θα είναι στελεχωμένο και θα μπορεί να παίρνει αίμα από την κάθε γιαγιά, όταν χρειάζεται να κάνει μικροβιολογικές αιματολογικές  εξετάσεις. Την άλλη μέρα θα παίρνει τα αποτελέσματα στον τόπο κατοικίας, το παιδί της θα ενημερώνει στην Αθήνα, θα την παρακολουθεί γιατρός και θα υπάρχει ιατρικός φάκελος ασθενούς, όταν αρρωστήσει η γιαγιά και πηγαίνει στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. Είναι καινοτόμο, έχουμε βρει τα χρήματα, περιμένουμε το Υπουργείο Υγείας, γιατί δεν θέλουμε να το κάνουμε μόνοι μας.”

“Το Νοσοκομείο Καρπενησίου έχει μεγάλες ελλείψεις, όπως και το Κέντρο Υγείας, αλλά εδώ πρέπει να αλλάξει η συνταγή, η συνταγή που όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταλάβει. Το να πιέζω εγώ, ο δήμαρχος, και να λέει το υπουργείο ότι προκήρυξε τη θέση και να μην ενδιαφέρεται κανένας, δεν κάνω εγώ δουλειά, άρα κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτό το πράγμα. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε”.