Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο απέστειλε ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος  σχετικά με την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του Δήμου Αγράφων. Στην επιστολή του αυτή ο κ. Κοντογεώργος αναφέρει ότι ο εν λόγω Δήμος εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, αλλά η αποστελέχωσή του από σημαντικό προσωπικό οδηγεί στην αδυναμία του να λειτουργήσει. Στη συνέχεια ο Βουλευτής Ευρυτανίας ενημερώνει τον Υπουργό ότι ο Δήμος Αγράφων δε διαθέτει πλέον τεχνική υπηρεσία και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ούτε διοικητικό προσωπικό. Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Κοντογεώργος ερωτά τον κ. Θεοδωρικάκο σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, αλλά και αν η δέσμευση Μητσοτάκη για ενίσχυση της αυτοδιοίκησης αφορά και το Νομό Ευρυτανίας.

Η επιστολή Κοντογεώργου

’Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Δήμος Αγράφων Ν.Ευρυτανίας, είναι ο πλέον ορεινός, δύσβατος και απομονωμένος Δήμος της χώρας.

Καλύπτει το 53% της συνολικής έκτασης του Νομού και εξυπηρετεί τέσσερις χιλιάδες πολίτες, μόνιμους κατοίκους  της περιοχής και πλέον των δέκα χιλιάδων τους θερινούς μήνες. Τα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου απέχουν μεταξύ τους μέχρι 55km, σε ορεινό, δύσβατο και χωμάτινο οδικό δίκτυο, γεγονός που επιβαρύνει τις λειτουργικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή την πραγματικότητα καλείται να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση ο Δήμος ως η πρώτη και άμεση έκφραση της πολιτείας. Η οργανωτική του όμως επάρκεια, στερεί κάθε δυνατότητα στοιχειώδους ανταπόκρισης στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Για παράδειγμα, ενώ στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, προβλέπονται επτά (7) θέσεις επιστημονικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, σήμερα δεν υπηρετεί ΚΑΝΕΝΑΣ.

Η Κυβέρνηση των συριζανέλ, τον Φεβρουάριο του 2019 (σε προεκλογική περίοδο), με την προσφιλή της μέθοδο, ΜΕΤΕΤΑΞΕ το σύνολο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, αποτελούμενη από τέσσερις μηχανικούς, σε άλλες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την αρνητική γνώμη του Δημάρχου και τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, τις προηγούμενες ημέρες (στις αρχές του 2020), απέσπασε τον μοναδικό υπάλληλο ΠΕ Διοικητικού και ένα Υπάλληλο ΔΕ Διοικητικού, από τις εναπομείνασες καλυμμένες  θέσεις στην Διοίκηση του Δήμου, καθιστώντας αδύνατη την  ουσιαστική λειτουργία του.

Παρ’ όλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της νέα Δημοτικής αρχής αλλά και των κραυγών αγωνίας των πολιτών του Δήμου, ουδεμία μέριμνα ελήφθη από μέρους της πολιτείας και ιδιαίτερα από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Κατόπιν των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΣΘΕ κύριε Υπουργέ:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την αποκατάσταση της στοιχειώδους λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων;

2.Ποιά είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα, από το Υπουργείο σας, για την αξιοπρεπή και στοιχειώδη λειτουργία ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στην πατρίδα μας και εάν αυτά ισχύουν και για τον Νομό Ευρυτανίας;

3.Ο πολιτικός μας φορέας, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διακήρυξε προεκλογικά ότι θα ενισχύσει την αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, η δέσμευση αυτή ισχύει και για τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας;’’