Για το Σεπτέμβρη αναβάλλεται το ‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019’

1504

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναβάλλεται για τις 16 Σεπτεμβρίου η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ».
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, η παράταση κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ» και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει σχετική τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανά ομάδα περιφερειών.
Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται από 25%, με μέγιστο ποσοστό το 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Το ποσοστό προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Τι χρηματοδοτεί το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2019»:
• Αντικατάσταση κουφωμάτων.
• Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.
• Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.
• Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου). Θα πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.