Γκόρτζος, Γκόρτζος, Γκόρτζος…!

21602

Μια καταπληκτική παλιά ελληνική ταινία με τίτλο ‘Τζένη Τζένη’ είναι η πιο καλή αποτύπωση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας 50 χρόνια πριν, αλλά –όπως φαίνεται – ακόμη και σήμερα.

Με αστείρευτο χιούμορ ενός ευφυούς σεναρίου και με απανωτές ατάκες, ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Μπάρκουλης και πολλοί πολλοί άλλοι καταπληκτικοί ηθοποιοί, αποδίδουν μια πραγματικότητα του πολιτικού παρασκηνίου που μας κάνει να γελάμε αλλά και να θλιβόμαστε, ταυτόχρονα.

Οι κομματάρχες, οι ιδεολόγοι, οι ίντριγκες, οι εκβιασμοί, οι ανεπρόκοποι υποψήφιοι που τους στηρίζει και τους προωθεί ένα ολόκληρο σύστημα από πίσω, αποδίδονται σχετικά χαριτωμένα στην ταινία και έχουν αίσια έκβαση στο τέλος. Αν παρατηρήσει κανείς, όμως, πιο αντικειμενικά τα όσα διαδραματίζονται στην ταινία, βλέπει ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι, το παιχνίδι της εξουσίας.

Επίκαιρη η ταινία, μιας και σε λίγες μόλις ημέρες έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, και όλοι οι υποψήφιοι μικροί και μεγάλοι έχουν βγει στους δρόμους, σε πόλεις και χωριά για να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ικανότητά τους, το όραμα και τα σχέδια που έχουν για τον τόπο μας. Άλλοι λένε και τάζουν πολλά, άλλοι λιγότερα και πιο προσγειωμένα, αλλά από ‘θα’ πάμε πολύ καλά!

Αυτές οι εκλογές έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Είναι σχεδόν όλοι οι συντοπίτες μας, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι, περιφερειακοί σύμβουλοι, ακόμη και ευρωβουλευτές!!!  Σε κάθε οικογένεια είναι τουλάχιστον ένας υποψήφιος και σε μερικές μπορεί να είναι και 2-3 από διαφορετικές παρατάξεις ο καθένας! Την Κυριακή θα γίνει απλά χαμός. Θα είναι τόσο μπερδεμένη η εκλογική διαδικασία αλλά και τόσο δύσκολη η αυτοδυναμία, που θα τραβήξει μέχρι αργά το ‘γλέντι’.

Επειδή όμως την τελευταία εβδομάδα, άρχισαν τα καρφώματα μεταξύ των υποψηφίων –κυρίως μέσω facebook, καλό θα ήταν να ηρεμήσουν λιγάκι τα πνεύματα και να προχωρήσουν σεμνά και ταπεινά όλοι οι υποψήφιοι της επικράτειας, αφού σε λίγες μέρες το πιο πιθανό σενάριο θα τους φέρει να συνεργαστούν(βλ.Γκόρτζο)! Και τότε θα φανεί κατά πόσο όλοι πασχίζουν για το καλό του τόπου μας και την πρόοδό του που τόσο ευαγγελίζονται και όχι για το δικό τους προσωπικό συμφέρον.

Αλλά πολύ το βαρύναμε το κλίμα, και οι εκλογές είναι γιορτή. Η γιορτή της δημοκρατίας, όπου όλοι χωρίς εξαιρέσεις και ελεύθερα μπορούν να συμμετάσχουν είτε ως εκλέγοντες είτε ως εκλεγόμενοι. Είναι μια γιορτή στην οποία όλοι πρέπει να συμμετέχουμε και να μην αφήνουμε τις τύχες μας στα χέρια άλλων. Είναι η ώρα που επίσημα μας ζητούν τη γνώμη μας και την επιλογή μας και εμείς πρέπει να την καταθέσουμε γιατί έτσι διαμορφώνουμε την πραγματικότητα που ζούμε.

Και πανηγυρικά κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να δηλώσω δημόσια τι θα ψηφίσω… Γκόρτζο! Γκόρτζο! Γκόρτζο!!!

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια