Ποιος θα μας σώσει απ’ το τέρας της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας;

982

Εν όψει του φετινού χειμώνα και μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε τα σπασμωδικά ανακοινώσιμα κυβερνητικά μέτρα βελτίωσης μισθών, συντάξεων και στήριξης των ευπαθών ομάδων  μόνο θυμηδία προκαλούν κι ας επιμένουν οι γνωστές φωνές περί του αντιθέτου.

Η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, η κρίση των θεσμών, η γεωπολιτική αστάθεια λόγω των πολέμων και πάνω απ’ όλα η οικονομική κρίση με αποκορύφωμα την ακρίβεια κι αισχροκέρδεια μαστίζουν τη χώρα. Καλά όλα τ’ άλλα, αλλά με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που είναι ευθύνη των κυβερνώντων τι γίνεται;

Πήραν φωτιά οι τιμές των βασικών προϊόντων με αυξήσεις 45 % μέσα σε ένα όργιο κερδοσκοπίας με τις μεγάλες αλυσίδες πολυεθνικών να τσακίζουν με την ακρίβεια το πενιχρό εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων. Οι εκτός ελέγχου ανατιμήσεις στα τρόφιμα φέρνουν σε αδιέξοδο τα ελληνικά νοικοκυριά. Για την αύξηση του ελαιόλαδου και των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν γίνεται λόγος!  Ασφαλώς και μπορεί να μετριάσεις κάποια προϊόντα, που δεν είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορείς να περικόψεις τα απαραίτητα. Η ελεύθερη αγορά  κινείται ασύδοτη από τα τρόφιμα μέχρι την ένδυση, την υπόδεση κι όλα τα πάγια έξοδα, νοίκι, ενεργειακά και καύσιμα.

Η άνοδος στις τιμές των ενοικίων καταγράφονται στην αγορά των ακινήτων και ειδικά των κατοικιών, κάτι που αποτελεί ένα επί πλέον πλήγμα για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο θέμα της στέγασης. Αποτέλεσμα είναι οι ενδιαφερόμενοι να στρέφονται σε παλιά σπίτια και σε μικρότερης επιφάνειας διαμερίσματα. Η αυξητική τάση αποδίδεται στην περιορισμένη προσφορά των νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, στην αύξηση των επενδυτικών ροών, στην άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για μια ακόμη χρονιά και στην έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα.

Σύμφωνα με την Eurostat o πληθωρισμός μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο και σε ετήσια βάση, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει υποχωρήσει. Τα αριθμητικά στοιχεία αποδεικνύουν πως, την ώρα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή πέφτει στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας οι τιμές εκτοξεύονται συνεχώς.

Λένε πως γίνονται έλεγχοι στην αγορά, με ποιους και πόσους ελεγκτές; Μόνο σε δεκάδες υπολογίζονται για όλη τη χώρα. Διατείνονται οι εκάστοτε υπουργοί ανάπτυξης ότι έλεγχοι γίνονται κι επιβάλλονται πρόστιμα. Ποια πρόστιμα, όσα από τα ελάχιστα που επιβλήθηκαν κανένα δεν εισπράχτηκε, παραπεμπόμενα στις καλένδες των ενστάσεων και …εφέσεων. Το μόνο μέτρο που σίγουρα θα σωφρόνιζε τους μαυραγορίτες και παραβάτες είναι το κλείσιμο για μερικές ημέρες της επιχείρησης και στους υπότροπους την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

Κάθε κρατική παρέμβαση θα ήταν καλοδεχούμενη, ώστε να μπει φραγμός σ’ αυτή την τρελή πορεία των ανατιμήσεων και φυσικά η πολυπόθητη αύξηση μισθών και συντάξεων. Τα ψίχουλα που αποφάσισε να μοιράσει η κυβέρνηση με την επιδοματική πολιτική σε χαμηλούς συνταξιούχους και μισθωτούς δεν φτάνουν για τα έξοδα σούπερ μάρκετ μιας εβδομάδας.

Το μέλλον μας δυσοίωνο και απρόβλεπτο!