Άγραφα Ευρυτανίας..! Μια ορεινή έκταση 924 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνέχεια της οροσειράς της Πίνδου, με τα 32 όμορφα και περήφανα Αγραφοχώρια της.

“…Αυτοί που κατοικούν εδώ, έχουν χαρακτήρα ελεύθερου ανθρώπου και τους ξεχωρίζει το θάρρος και το πνεύμα ανεξαρτησίας σε τέτοιο βαθμό, που δεν συναντιέται εύκολα στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας”. Είναι τα λόγια που έγραψε ένας Άγγλος ιστορικός, ο Φίνλεϊ, όταν περιηγήθηκε στην Ελλάδα κι έφτασε μέχρι τα Άγραφα μετά την Ελληνική επανάσταση. Αυτός ο τόπος που αριθμούσε μέχρι την δεκαετία του ’70 αρκετές χιλιάδες κατοίκους, σήμερα μετά βίας κατοικείται μόνιμα από  3.000 κατοίκους, με το 70 % να είναι πάνω από 70 ετών. Κάποτε ένας φονικός σεισμός (Φλεβάρης 1966) και η διαχρονική  εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας κατάντησαν τον τόπο αυτόν ερείπια, που στα χαλάσματά τους φωλιάζουν μοναχικά αγρίμια κι ερμοπούλια και με τις μονότονες κραυγές τους θρηνούν για ένα κόσμο που πέρασε χωρίς επιστροφή.

Αν αφήσουμε τον λογοτεχνικό ρομαντισμό και προσγειωθούμε στην σημερινή Αγραφιώτικη πραγματικότητα και κάνοντας όλοι την αυτοκριτική μας και περισσότερο οι αξιωματούχοι, αιρετοί ή μη, που πέρασαν απ’ αυτό τον τόπο, θα πρέπει να σκύβουν κεφάλια απολογούμενοι στις νέες γενιές αλλά και τους προγόνους μας.

Αλήθεια, ας μας απαντήσουν οι διατελέσαντες νομάρχες, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και Ευρυτάνες κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ποιά από τα εξαγγελλόμενα, ενίοτε σημαντικά έργα για τα Άγραφα, είχαν αίσιο τέλος. Η γενιά μου, που ήδη βαίνει προς την δύση της, μεγάλωσε με τις υποσχέσεις για κατασκευή του περιβόητου ασφαλτόδρομου Βαρβαριάδας-Αγράφων (συν. μήκους 18 χιλμ.), την ανάπτυξη – εκμετάλλευση της Λίμνης Κρεμαστών και την ανάπτυξη του ιστορικο-θρησκευτικού τουρισμού με τα τόσα υπάρχοντα μεταβυζαντινά  μνημεία. Πώς θα μπορούσε να επισκεφτεί κανείς τον Μάραθο, τα Βραγγιανά (από Παλιοκαριά), το Σίχνικο (σημ. Κεφαλόβρυσο), το Τρίδενδρο κ.λ.π. όταν οι οδικές τους παρακάμψεις είναι διαχρονικά απαράδεκτοι “κατσικόδρομοι”; Πόσο πιο όμορφη είναι η Λίμνη Πλαστήρα από την Λίμνη Κρεμαστών; (μόνο ονομασία της άλλαξαν κάποιοι εθνοπατέρες), καλύτερα ας μην μιλήσουμε και συγκρίνουμε για την ανάπτυξή τους. Τώρα για το θέμα εγκατάστασης των Αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των Αγράφων, ο Αγραφιωτόκοσμος και όχι μόνο, είναι διχασμένος, όπως και με το προσφυγικό πρόβλημα τελευταία. Σεβαστές οι απόψεις εκατέρωθεν και σίγουρα χρειάζεται πολύ συζήτηση. Επειδή όμως βρισκόμαστε μάλλον προ τετελεσμένων γεγονότων και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα πραγματοποιηθεί από τις ανάδοχες Εταιρείες-μεγαθήρια, θα συνιστούσα στη νέα Δημοτική Αρχή, να διαπραγματευτεί με πλήρη διαφάνεια, έστω και την τελευταία στιγμή, ακριβά και στο έπακρον τα ανταποδοτικά οφέλη, για τον τόπο. Να  διασφαλιστεί επίσης ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο, μη προβλεπόμενες από τις συμβάσεις και αδειοδοτήσεις ενέργειες, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος  του  παρθένου τοπίου των Αγράφων.

     Παρεμπιπτόντως, διαβάζοντας σε πρωτοσέλιδα του τοπικού τύπου για το Τεχνικό πρόγραμμα 2020 του Δήμου Καρπενησίου, “Έργα 22 εκατ. Ευρώ στο Καρπενήσι”, θα ήθελε ομοίως ο Αγραφιώτης δημότης να ενημερωθεί υπεύθυνα, ποιό είναι αντίστοιχα το τεχνικό πρόγραμμα 2020 για τον  πολύπαθο Δήμο του. Και βέβαια, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν επιδεικνύει ο νέος Δήμαρχος, τίποτα δεν μπορεί να πετύχει και να προγραμματίσει με τα πενιχρά μέσα και την παντελή έλλειψη  Τεχνικής Υπηρεσίας. Ως γνωστόν οι 4 υπάρχοντες μηχανικοί “απέδρασαν” προεκλογικά. Μέχρι να γίνει κάποια χρονοβόρα πρόσληψη μηχανικού, δεν θα μπορούσε να αποσπαστεί ένας ή δύο μηχανικοί από τους εφτά που  υπάρχουν στην Αντιπεριφέρεια, που είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του κ. Αντιπεριφερειάρχη; Όσο για την αλληλεγγύη που θα μπορούσε να επιδείξει ο Δήμος Καρπενησίου, είναι και αυτό στην ευχέρεια του κ. Δημάρχου Καρπενησίου. Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα για τον παραμελημένο από παντού, “φτωχό συγγενή”, ιστορικό Δήμο μας. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μήπως και σωθεί αυτός ο τόπος..!     

                                                       Κώστας Μπουμπουρής

                                                 Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                    (k.boubouris@yahoo.gr)