«Ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή του Ζυγουρολίβαδο – Καζάρμα –Πυροφυλάκιο»

Ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή του Ζυγουρολίβαδο – Καζάρμα – Πυροφυλάκιο στα Άγραφα πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, αφού πρώτα υλοποιηθούν παρεμβάσεις, με σκοπό την εγκατάστασή τους.

Τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών προκάλεσε η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που στις 20 Ιουλίου 2023 με απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση της περιβαλλοντικής άδειας του έργου (ΑΕΠΟ) για εγκατάσταση εννέα (9) ανεμογεννητριών στη θέση Ζυγουρολίβαδο, της εταιρείας CLAMWIND POWER ΑΕ, θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ, στην κορυφή της Καζάρμα, στη λίμνη Πλαστήρα, στη θέση Ζυγουρολίβαδο- Παλαιό Μανδρί (ΑΔΑ: 62ΜΓ4653Π8-7ΛΗ)

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Χρήστος Φασούλας, μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, «η κορυφογραμμή αυτή είναι περίβλεπτη από όλη την Καρδίτσα, τη Λίμνη Πλαστήρα και μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας και όλες οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, με αφετηρία τα βουνά και τη Λίμνη Πλαστήρα ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους ακυρώνονται με την εξέλιξη αυτή. Το Δίκτυο Άγραφα εδώ και έναν χρόνο, ύστερα από τη δημοσιοποίηση της μελέτης τροποποίησης του έργου, έκανε μεγάλο αγώνα μαζί με άλλους φίλους των Αγράφων, φορείς της περιοχής όπως το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ορνιθολογική και Καλλιστώ, με κινητοποιήσεις και διαβήματα του υπουργείου,  που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Το έργο λόγω του ότι έχει ήδη άδεια εγκατάστασης (παλιό έργο που τώρα έκανε τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων) αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες σύντομα». Ενεργοί πολίτες και φορείς για την προστασία των Αγράφων τάσσονται εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών,  καλούν σε εγρήγορση όλους τους φίλους των Αγράφων και τονίζουν τα εξής: «Όλοι οι φορείς της περιοχής, οι Δήμαρχοι, Αργιθέας (όπου ανήκει διοικητικά το έργο),Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, οι βουλευτές, το Επιμελητήριο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. οι σύλλογοι και οι πολίτες πρέπει άμεσα να κάνουν κοινή σύσκεψη για να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν. Αυτό το έργο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει σε καμία περίπτωση και αν γίνει θα είναι αιώνιο μνημείο της αδράνειάς μας που θα αντικρίζουμε πρώτο κάθε φορά που θα πηγαίνουμε στη Λίμνη Πλαστήρα».