Δεν έδωσε ‘πράσινο φως’ το ΣΤΕ για τα Αιολικά στα Άγραφα

4115

Τι αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, η Περιφερειακή Παράταξη ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ με επικεφαλής τον εκλεγμένο της Περιφερειακό Σύμβουλο Αντώνη Βούλγαρη και μέλη ευρυτανικών συλλόγων και του Συντονιστικού Αθήνας Βασιλική Χαλαστάνη και Περσεφόνη Τσιμάκη, παραβρέθηκαν. Εκεί τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις και κατέθεσαν Υπόμνημα με δυο άξονες:
• Να σταματήσει το εθνικό έγκλημα που θα συντελεστεί με την εγκατάσταση αιολικών συστοιχιών στα Άγραφα
• Να αρθούν όλες οι άδειες εγκατάστασης Αιολικών συστοιχιών ενόψει της εξαίρεσης της Π.Ε Ευρυτανίας από ΠΑΠ2 (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) από το Αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας
Κατατέθηκε το ΑΙΤΗΜΑ να γίνει συζήτηση και να ληφθεί Απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ακύρωση του εθνικού εγκλήματος στα Άγραφα και την υιοθέτηση της πρότασης για Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ευρυτανίας.
Τέλος έγινε ενημέρωση για την Απόφαση του Σ.τ.Ε, όπου ότι αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “Οίκοθεν νοείται ότι η Εταιρεία δεν δύναται να εκκινήσει οποιαδήποτε υλική ενέργεια εκκίνησης των εργασιών στο Α/Π εάν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή η ΕΟΑ”.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των ευρυτανικών συλλόγων και αποφασίστηκε το θέμα αυτό να γίνει αντικείμενο ημερήσιας διάταξης όταν εκδοθεί οριστικά η Απόφαση του Σ.τ.Ε, ώστε να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα. Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ», των Συλλόγων Απεραντίων, Βραγγιανιτών, ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Συντονιστικό Αθήνας επίσης αναφέρουν:
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
• Ο λαϊκός παράγοντας ΔΕΝ θα τους το επιτρέψει.
• Η Εταιρεία ΔΕΝ μπορεί και με τη “βούλα” πλέον του ΣτΕ να ξεκινήσει την παραμικρή εργασία εάν προηγουμένως δεν εγκριθούν η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ).
• το ΣτΕ δεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών (όπως ισχυρίζονται τα διάφορα “παπαγαλάκια” εφημερίδων), τουναντίον τους μπλόκαρε και τους ανάγκασε να συντάξουν και να προσκομίσουν τις ΕΟΑ στο ΥΠΕΝ για έγκριση