Δεν θα πηγαίνουμε πια στην πολεοδομία.e-άδειες: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών.

3651

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών και άλλων αδειών. Κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας κατατέθηκαν συνολικά 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών, σε διάφορες κατηγορίες αδειών δόμησης (μικρής κλίμακας, κατηγορίας 1-2, βεβαίωση όρων δόμησης – απαιτούμενων εγκρίσεων, γνωστοποίηση εργασιών, προέγκριση, αναθεώρηση, άδεια κατεδάφισης κλπ). «Βασική τομή του νόμου είναι «ο διαχωρισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας από τη διαδικασία ελέγχου των αυθαιρεσιών, με τον  έλεγχο να περνάει στα Τοπικά και Περιφερειακά Παρατηρητήρια και την αδειοδότηση να απλοποιείται και να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, τελειώνοντας την επαφή με την πολεοδομία» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4495, όλα τα κτίρια εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Πλέον η έκδοση άδειας για την κατηγορία 3, που αφορά στην κατοικία, γίνεται σχεδόν αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου από το μηχανικό. Η εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για αυτή την κατηγορία, ενώ για τις δυο άλλες θα προσφερθεί η δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν συσσωρευτεί. Την 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση για όλες τις κατηγορίες.

«Οι στόχοι αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης είναι απλοί», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Απλοποίηση, ασφάλεια δικαίου, διευκόλυνση των επενδύσεων, πάταξη της διαφθοράς στις πολεοδομίες και εφαρμογή πλέον ενός χωροταξικού πλαισίου το οποίο ενθαρρύνει και συγκλίνει προς την ιδέα της νομιμότητας. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια και φορέας ανάπτυξης της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι το ΤΕΕ, ο επίσημος σύμβουλος του κράτους, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας».