Πραγματικά χαμός έγινε πριν από λίγες μέρες στο Τορούν της Πολωνίας, όταν με το πρόσχημα ότι ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου φορούσε παπούτσια που δεν επιτρέπονται σε αγώνες, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι τα ίδια παπούτσια σε άλλο χρώμα με αυτά που εγκρίνονται, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) αποφάσισε να ακυρώσει την επίδοσή του με 8.40μ. στο άλμα εις μήκος.

Η απόφαση της World Athletics στηρίχτηκε στο σκεπτικό πως τα παπούτσια που φορούσε ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο απαγορεύονται σε αγώνες άλματος εις μήκος. Συγκεκριμένα, ο Τεντόγλου φορούσε την έκδοση «Black Panther» των ειδικά σχεδιασμένων για άλμα εις μήκος παπουτσιών της Adidas, η οποία μάλιστα, τα κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό ζευγαριών (limited edition). 

Η επίδοση του Τεντόγλου στα 8,40 μέτρα ήταν κορυφαία σε όλο τον κόσμο για το 2023, ενώ μετά την ακύρωση του άλματος, ο κορυφαίος αθλητής έκανε αμέσως άλμα 8,41 μ. κερδίζοντας πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ με ένα εκατοστό παραπάνω!

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Μίλτος Τεντόγλου δείχνοντας σχετικές φωτογραφίες με τα συγκεκριμένα παπούτσια, ανέφερε: 

«Λοιπόν, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ανθρώπους στην ομάδα της που δεν έχουν ιδέα για τα παπούτσια και για τον αθλητισμό. Και αποφασίζουν ποια καρφιά είναι εντάξει και ποια όχι για τους αθλητές. Θεωρούν πως το πάχος του πίσω μέρους του παπουτσιού είναι κάτι που είναι καλό. Δεν είναι μόνο άχρηστο στην πραγματικότητα αλλά κάνει τα καρφιά βαριά και δυσκολεύει το τρέξιμο. Ακυρώνουν την επίδοσή μου με 8.40 επειδή φοράω τα καρφιά της πρώτης εικόνας. Ενώ τα άλλα δύο καρφιά είναι εντάξει για το άλμα εις μήκος. Οι δύο πρώτες εικόνες δείχνουν τα ίδια καρφιά αλλά είναι διαφορετικού χρώματος (BTW). Ελέγξατε τα καρφιά με τα οποία είχαν σημειωθεί τα παλιά ρεκόρ; Είχαν λέιζερ; Πιστεύω πως θα έπρεπε να έχετε ανθρώπους στην ομάδας σας με σχετική εμπειρία στο άθλημα. Είμαι αυτός που πηδά. Θέλω να φοράω αυτό που είναι άνετο και ασφαλές. Δεν με νοιάζει για την επίδοσή μου με άλμα στα 8.40μ. Μπορώ να το κάνω όποτε θέλω. Απλά είναι άδικο. Είμαι αηδιασμένος. Και το αστείο της υπόθεσης είναι πως την επόμενη εβδομάδα θα φοράω τα ίδια καρφιά αλλά διαφορετικού χρώματος και… αυτά τα καρφιά εγκρίνονται! Και παραδόξως είναι οκ να χάσεις τρία τεστ αντιντόπινγκ αρκεί να μην φοράς αυτά τα παπούτσια. Ο “μαύρος πάνθηρας” είναι πολύ δυνατός» έγραψε ο χρυσός Ολυμπιονίκης.
 

Οι αντιδράσεις από τους συναθλητές του που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση ήταν άμεση και έντονη, όπως και οι αντιδράσεις στην Ελλάδα που οι χρήστες του διαδικτύου αποθέωσαν το Μίλτο Τεντόγλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ‘ακυρωμένα’ παπούτσια δόθηκαν σε πλειστηριασμό και τα χρήματα θα δοθούν στους πληγέντες από το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ο αθλητής δήλωσε με σεμνότητα, έκπληξη και φυσική συστολή στα τηλεοπτικά κανάλια που τον περίμεναν: «Δεν ξέρω γιατί με αγαπάτε τόσο πολύ… Ευχαριστώ πάντως!».

Το ότι αυτός ο νέος άνθρωπος είναι σπουδαίος αθλητής αποδεικνύεται κάθε φορά στο σκάμμα που μας τρελαίνει με τα άλματά του. Το ότι είναι ωραίος τύπος φαίνεται από την ταπεινότητα, τη στοχοπροσήλωση, την απλότητα και τη δύναμη της προσωπικότητάς του.

Δεν του αρέσουν οι φιέστες και οι φανφάρες, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, χαίρεται όμως με τη στήριξη του κόσμου.

Είναι ένας ‘απλός’ Χρυσός Ολυμπιονίκης που έτσι απλά ανατρέπει την αδικία με ένα και μόνο άλμα… απίστευτο το πώς το κακό το μετουσιώνει σε νίκη!