«Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος»

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση της Δράσης4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα αγροτών να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης.

Στόχοι της δράσης είναι:

1. Η αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία με την εξοικονόμηση ύδατος μέσω της μείωσης της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα.

2. Η προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στη γεωργία.

3. Η βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η άμβλυνση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης του ύδατος.

4. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ενίσχυσης επενδύσεων, ώστε να εκσυγχρονιστούν.

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 3.238.811€, το 25% της οποίας θα κατευθυνθεί για την ένταξη αιτήσεων που υποβάλλονται από συλλογικά σχήματα αγροτών.

Περίοδος υποβολής και κατάθεση φακέλων

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης είναι από 11-05-2021 έως και 15-07-2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και στη συνέχεια οι φυσικοί φάκελοι κατατίθενται στην οικεία Δ/ νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

Ποσά και Ένταση Στήριξης:

Η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων δύναται να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ, ενώ για τις συλλογικές επενδύσεις η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέρθει έως τις 200.000 ευρώ.

Η ένταση στήριξης για τη δράση κυμαίνεται από 35% έως 60% του αιτούμενου προϋπολογισμού, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, την κατάσταση του υδατικού συστήματος που επηρεάζεται από την επένδυση και τη δυνητική εξοικονόμηση κατανάλωσης ύδατος.

Η Πρόσκληση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο σύνδεσμο https://pste.gov.gr/prosklisistisdrasis-4-1-2-toupaa-2014-2020/

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω των Ψηφιακών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr στο σύνδεσμο http://agrotikianaptixi.gr/index.php?obj=753a043674f01935

«Πρωτογενής Τομέας και νερό συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς. Στηρίζουμε τον Πρωτογενή Τομέα με την ορθολογική χρήση και διαχείριση των υδάτινων πόρων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της άρδευσης. Το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής ωθεί όλους τους αγρότες, ακόμα περισσότερο και τους νέους μας να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους, οραματιζόμενοι την Ελλάδα του μέλλοντος», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτρης Βουρδάνος.