Την Τετάρτη 26-2-2020 και ώρα 18.00 προσκλήθηκα στο Polis Art kafe, οδός Πεσματζόγλου 5, Αθήνα, να συμμετέχω στο πάνελ των παρουσιαστών του βιβλίου του Βασίλη Μαστρογιάννη με τον τίτλο “Δημοτική Αστυνόμευση, Ιστορική εξέλιξη-Διοικητική-Νομική Προσέγγιση-Στρατηγική”. Δρ του Δημοσίου Δικαίου, Δ/ντής του πολιτικού γραφείου του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στην κυβέρνηση Σύριζα το α’ εξάμηνο του 2015, συγγραφέας και αρθρογράφος ως εκ της γνώσης κι επιστημοσύνης του, ο πολύ καλός μου φίλος και συνοδοιπόρος Βασίλης Μαστρογιάννης.

Το εν λόγω βιβλίο, είναι ένα πόνημα από έναν ειδήμονα και αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη για την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ και την αναβάθμιση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, προς όφελος και για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια του απλού πολίτη. Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας η Δημοτική Αστυνόμευση λειτουργεί από την Αρχαία Ελλάδα, και με πιο συστηματικό τρόπο ξεκινάει στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συνεχίζεται στους Βυζαντινούς χρόνους, παραμένει στην εποχή της Τουρκοκρατίας και στην Ελληνική Επανάσταση και φτάνει διαφοροποιούμενη και εξελισσόμενη στη σύγχρονη εποχή. Ο αστυνομικός θεσμός στους αρχαίους χρόνους καθιερώθηκε από τους εκάστοτε άρχοντες για την τήρηση των νόμων της πόλης-κράτος και τα αστυνομικά καθήκοντα καθόριζε ο Δήμαρχος, δηλ. ο Άρχων του Δήμου.

Στις μετέπειτα περιόδους η Τοπική-Δημοτική Αστυνομία πέρασε από διάφορες φάσεις και πολλές φορές οι τοπικοί άρχοντες, οι Δήμαρχοι δηλαδή, χρησιμοποιώντας αυθαίρετα τους εντεταλμένους για την τήρηση της τάξης, ευκοσμίας και ασφάλειας, ως μέσον εξυπηρέτησης πολιτικών τους σκοπών. Οι σύγχρονοι δημοτικοί αστυνομικοί δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι, είναι δημοτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στους κατά τόπους Δήμους, δεδομένου ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αυτοτελής υπηρεσία και λειτουργεί στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.

Είναι οι άνθρωποι αυτοί ως επί το πλείστον νέοι, με προσόντα, αλλά και με οράματα για καλύτερη κοινωνία και μπορούν να αναδειχτούν με την ανάλογη εκπαίδευση σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργίας και προσφοράς. Η συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας, αποτέλεσε βασικό πυλώνα στην άσκηση της προτεινόμενης συμμετοχικής αντιεγκληματικής πολιτικής, για την οποία βέβαια τον πρώτο λόγο έχει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ως θεσμός της Δημοκρατίας. Πανικόβλητη η μνημονιακή κυβέρνηση το 2013 με τον ν.4172/2013 κατάργησε το Σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας περιστολής των εξόδων του δημόσιου τομέα. Με τον ν.4325/2015 από την κυβέρνηση Σύριζα επανασυστήθηκε η Δημοτική Αστυνομία ή μάλλον δόθηκε το δικαίωμα στους Δήμους να επανασυστήσουν τη Δημοτική Αστυνομία. Η πρωτοβουλία της επανασύστασης  ήταν πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας τότε του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Αναπλ. Υπουργού Γιάννη Πανούση, του Γ.Γ. Δημήτρη Αναγνωστάκη και του συγγραφέα Βασίλη Μαστρογιάννη, ως Δ/ντού του πολιτικού γραφείου του Αναπλ.Υπουργού. Η ανάγνωση και εμπέδωση του εν λόγω βιβλίου από τους αρμόδιους θα συντελέσει τα μέγιστα στην λειτουργία και αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνόμευσης..!

                                                                Κώστας Μπουμπουρής

                                                     Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                              (k.boubouris@yahoo.gr)