Ποια η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα

Νίκος Σουλιώτης: ‘Λυμένο το θέμα της διαχείρισης για την Ευρυτανία…’

Στη 14η πανελλήνια σύνοδο των ΦοΔΣΑ στην Αλεξανδρούπολη με θέμα: “Ανάκτηση και Ανακύκλωση: Η Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων” συμμετείχε ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ το ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε..

Η 14η Σύνοδος συνδιοργανώθηκε με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ και την συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), της Joint Assistance to Support Projects in European Regions (JASPERS), της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Μια πολύ σημαντική σύνοδος που είχε ως κύριο θέμα την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως καθορίσθηκε με το νέο ΕΣΔΑ και την πρόσφατη νομοθεσία καθώς και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων την νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Τα συμπεράσματα

Στο τέλος της Συνόδου και μετά από έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των εισηγητών και των συνέδρων ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα, όπου συνοψίζονται στα παρακάτω:
Με διαπιστώσεις πως:

  1. Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει κάνει αξιόλογα βήματα, ιδίως ως προς τις υποδομές ΜΕΑ / ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων / Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων), υλοποιώντας σε σημαντικό βαθμό τα ΠΕΣΔΑ 2016 – 2020.
  2. Η τελευταία τριετία χαρακτηρίζεται από ευρεία αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, με ενσωμάτωση και εναρμόνιση των Οδηγιών της ΕΕ, ενώ παράλληλα, μετά το ΕΣΔΑ (Ενιαίο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), βρίσκονται σε διαδικασία επικαιροποίησης οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Σχεδιασμοί ΠΕΣΔΑ & ΤοΣΔΑ.
  3. Η μετάβαση στη νέα εποχή της ανάκτησης και της ανακύκλωσης γίνεται με περισσότερα εφόδια, πλην όμως απαιτείται μεγαλύτερη ενίσχυση της προσπάθειας, ιδίως με ικανούς και ευέλικτους ΦοΔΣΑ και με ενδυναμωμένους Δήμους.
    Με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του νέου προγράμματος και της ελληνικής πολιτείας, δηλαδή:
    i. Στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, είναι επιλέξιμη η χρηματοδότηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με την κατηγορηματική υποχρέωση του μετασχηματισμού τους σε Μονάδες Ανάκτησης & Ανακύκλωσης (RRF)
    ii. Η χρηματοδότηση πλέον, διαγράφεται να έχει ως πυλώνες αναφοράς :
    Την ολιστική προσέγγιση του σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως την εφαρμογή των διακριτών ρευμάτων, δηλαδή την οργάνωση αποτελεσματικής και ευρείας ΔσΠ, πριν την είσοδο στις Μονάδες.
    Τη φιλοσοφία των RRF ως επενδύσεων με αξιόπιστους εταίρους – ΦοΔΣΑ & Δήμους – που θα αλληλοδεσμεύονται για την επίτευξη αποτελεσμάτων.
    iii. Η νέα εποχή των RRF σε σχέση με την επιλεξιμότητα των δαπανών, δημιουργεί νέους συσχετισμούς και γι΄αυτό, η απορροφητικότητα των πόρων της παρούσας περιόδου είναι επιβεβλημένο να είναι η μέγιστη.
    Βάσει των παραπάνω τα αιτήματα και οι επιδιώξεις του Δικτύου, εναρμονίζονται πλήρως τόσο με τις απαιτήσεις της νέας εποχής, όσο και με την οπτική που αναδείχθηκε, ιδίως από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας
Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων συζητήθηκε το φλέγον θέμα του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα την ασφαλή διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, που ταλανίζει τον φορέα το τελευταίο διάστημα. Εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας με όμορους φορείς και την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης τόνισε τη μεγάλη σημασία της δουλειάς που έγινε τα προηγούμενα χρόνια ώστε σήμερα να έχει δοθεί στον τόπο μας οριστική και ασφαλής διαχείριση απορριμμάτων με τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντός μας.

Τα αιτήματα και οι επιδιώξεις του Δικτύου
Το Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α. παρέχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) με βάση σχετική σύμβαση που έχει υπογράψει από το 2016. Οι Φο.Δ.Σ.Α. έχουν συστήσει ήδη από το 2008 ένα δευτεροβάθμιο αστικό σωματείο, με την επωνυμία «Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α.» το οποίο λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο συγκροτημένα, με Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο.
Τα αιτήματα του Δικτύου είναι:

  1. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΦοΔΣΑ, ακόμα και υπό το πρίσμα του προς ψήφιση πλέον πρόσφατου σχεδίου νόμου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρες. Οι έως τώρα επιμέρους ρυθμίσεις και παρεμβάσεις από την Ελληνική Πολιτεία, είναι αναγκαίο να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένο, λειτουργικό και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο. Το Δίκτυο έχει στη διάθεση των αρμόδιων Υπουργείων πλήρη επεξεργασμένη πρόταση.
  2. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της, κάνει επιτακτική την ανάγκη άμεσα:
    • Να στελεχωθούν οι ΦοΔΣΑ με ποσοτικά και ποιοτικά επαρκές ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό.
    • Να ενισχυθούν οι Δήμοι με υλικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
    • Να στηριχθούν με πόρους και συγκεκριμένη Τεχνική Βοήθεια.
    • Να αντιμετωπιστεί η αποσπασματική προσέγγιση των χρηματοδοτήσεων ιδίως σε Δήμους, αλλά και σε ΦοΔΣΑ, με την δημιουργία ενός συγκροτημένου «οδικού χάρτη», ενός συνεκτικού επιχειρησιακού σχεδιασμού με σαφή βήματα και ακόμα πιο σαφή «πορεία πλεύσης».
    • Να υπολογιστούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα χρηματοδοτικά κενά, που προκύπτουν από την ανάγκη μετασχηματισμού των υποδομών ΜΕΑ σε RRF, καθώς από την παύση χρηματοδότησης για την κατασκευή χώρων ασφαλούς διάθεσης των αποβλήτων.
    • Θεσμοθέτηση του ρόλου του Δικτύου ΦοΔΣΑ.

Κρίνεται σκόπιμο, από τα μέλη του δικτύου να ρυθμιστεί νομοθετικά η αρμοδιότητα του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α. να εκπροσωπεί τα μέλη του σε Υπουργεία, Συμβούλια, Κρατικές Επιτροπές και Οργανισμούς, θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε θέματα που άμεσα ή έμμεσα αφορούν τους Φο.Δ.Σ.Α., αναφορικά με την ανακύκλωση συσκευασιών, κατά της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής και να καλυφθεί άμεσα το χρηματοδοτικό κενό που αυτή προκαλεί έναντι των Δήμων.
Τι δηλώνει ο Νίκος Σουλιώτης για την επόμενη μέρα στην Ευρυτανία
Για λυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ευρυτανία κάνει λόγο ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και μέλος του ΔΣ ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., Νίκος Σουλιώτης, μιλώντας στον Ευρυτανικό Παλμό. Και οι δύο Δήμοι της Ευρυτανίας, Καρπενησίου και Αγράφων μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στη Λαμία όπου γίνεται η διαλογή και στη συνέχεια το 85% αυτών θάβεται σε ΧΥΤΑ. Στην ουσία ο Δήμος Καρπενησίου διαχειρίζεται τα σκουπίδια και του Δήμου Αγράφων και τα μεταφέρει στη Λαμία.
Σε δήλωσή του στον Ευρυτανικό Παλμό ο κ. Σουλιώτης αναφέρει για το θέμα λίγες μέρες μετά ττην επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη και το Συνέδριο ΦοΔΣΑ:
«Το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων για το δικό μας τόπο είναι λυμένο. Και είναι λυμένο γιατί έχουμε ήδη κάνει τα απαραίτητα έργα (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων) και εξασφάλιση νόμιμου και ασφαλούς αποδέκτη των απορριμμάτων μας.
Σήμερα μιλάμε για την επόμενη μέρα η οποία έχει να κάνει με τη μείωση μέχρι το 2030 στο 10% της ποσότητας που θα καταλήγει σε ταφή (ΧΥΤΑ). Αυτή τη στιγμή θάβουμε το 85% των απορριμμάτων μας γενικά σε ολόκληρη την Ελλάδα και η Ευρυτανία στη Λαμία.
Στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η διαλογή στην πηγή που μας αφορά όλους μας και η διαχείριση στις ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων) που θα κατασκευάσουμε με την προοπτική μετατροπής των απορριμμάτων σε RRF (προϊόντος δηλαδή το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας) έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους και να αποφύγουμε δυσβάσταχτα κόστη από την επιβολή τέλους ταφής. Το τέλος ταφής για το 2023 θα είναι 23 ευρώ/τόνος, εάν επιβληθεί. Η Ευρυτανία θα συνεχίσει να μεταφέρει τα σκουπίδια της στη Λαμία».